Thursday, June 26, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30 * Slovensko a okolité krajiny zasiahla v noci búrka
* Vo Francúzsku a Rakúsku sa opäť štrajkuje
* Cestní piráti zaplatia desaťtisíce
* Do Belianskych Tatier sa vrátili svište
* Cena lístkov na finále futbalových ME sa pohybuje od 75 tisíc korún vyššie

Príjemný podvečer
svet
Dážď so silným vetrom narobili v noci značné problémy. Silná búrka postihla západné Slovensko a ďalej sa presúvala na východ. Pre vyvrátené stromy ostali mnohé cesty v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji neprejazdné. Prírodný živel poškodil autá, strechy domov. Hasiči zatiaľ neevidujú žiadnych zranených. búrka však spôsobila niekoľkomiliónové škody. Ich presná výška nie je v súčasnosti ešte známa, jednotlivé poisťovne ju stále sumarizujú.

Aj Českú republiku zasiahli silné búrky a prívalové dažde. V Slavošove odniesol silný víchor obytný príves aj s mužom 30 metrov do poľa. Muža s pomliaždenou rukou odviezli na chirurgiu. Počasie ovplyvnilo aj dopravu na pražskom medzinárodnom letisku Ruzyň, kde meškali niektoré lety. Ničivej sile búrky neunikol ani kostol Sv. Jána Nepomuckého z 18. storočia v Žďári nad Sázavou, ktorý je vyhľadávaným turistickým miestam a je aj na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

Búrka vo Viedeň, spôsobila zranenia niekoľkým futbalovým fanúšikom. Asi 30tisíc ich bolo pred Viedenskou radnicou, kde sledovali zápas Nemecka s Tureckom na veľkoplošnej obrazovke. Napriek varovaniu meteorológov aj na plátne počas hry sa dav nerozišiel. Po tom, čo víchrica prišla náhle a po 22-hej hodine udrela silou víchrice s rýchlosťou 100 km/h niekoľkotisícový dav spanikáril a pri úteku pošliapal dvoch ľudí, ktorí - našťastie - vyviazli len z vážnymi zraneniami.

Vinári v južnom Francúzsku dnes protestovali proti rastúcim cenám palív a klesajúcim cenám regionálnych vín. Rozbili okná na budove súdu v meste Montpellier a v susednom meste Montagnac bejzbalovými palicami vyhnali policajtov z áut, ktoré potom zapálili. Rozzúrení vinári potom zničili štyri budovy bánk a supermarketoch vyplienili zásoby vína.

Rakúski lekári dnes začali 2-dňový štrajk. Nepáči sa im plánovaná zdravotnícka reforma. V krajine zostáva zatvorených okolo 15 tisíc ordinácií. Lekárska komora zabezpečila posilnenie pohotovostnej služby vo všetkých spolkových krajinách

Španielska dolná komora parlamentu dnes drvivou väčšinou schválila európsku Lisabonskú zmluvu dva týždne potom, čo ju v referende odmietli Íri. Lídri EÚ by sa k svojej reformnej zmluve mali vrátiť na októbrovom summite počas francúzskeho predsedníctva, kde by už mali predložiť návrhy o ďalšom postupe.

Slovensko navštívi britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel vojvoda z Edinburgu. Informovala o tom britská ambasáda na Slovensku. Kráľovná príde na Slovensko na jeseň na pozvanie prezidenta Gašparoviča. Okrem Slovenska navštívi aj Slovinsko. Pôjde o prvú štátnu návštevu kráľovnej a vojvodu z Edinburgu v týchto krajinách. Slovensko už v minulosti navštívili jej synovia Charles a Andrew. Alžbeta II. je najdlhšie vládnuca panovníčka na svete. Funkcie sa ujala vo februári 1952 po smrti svojho otca Gregora VI.

Juh Izraela dnes opäť zasiahla palestínska raketa z pásma Gazy, ktorá však nespôsobila nikomu žiadne zranenia ani škody. Raketa dopadla na pole. Ide už o štvrtý podobný incident odkedy 19. júna vstúpilo do platnosti prímerie uzavreté medzi Izraelom a hnutím Hamas. K raketovým útokom sa priznala menšia organizácia Islamský džihád, ktorá už vopred ohlásila, že prímerie poruší.

Podľa očakávaní Severná Kórea dnes odovzdala deklaráciu svojich jadrových programov a Spojené štáty americké by mali krajinu vzápätí vyradiť zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus. Informovali o tom predstavitelia krajín zúčastňujúcich sa na šesťstranných rozhovoroch o jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova.

doma
Opozícia sa včera niekoľko hodín snažila o odvolanie ministra financií Jána Počiatka. Dôvodom bolo podozrenie z úniku tajných informácií o zmene kurzu koruny na jachte v Monaku. Počiatek svoje roztrasené kreslo ustál. (Počiatek zo svojho roztraseného kresla nevypadol. )
***jano***
Počiatek bol údajne s finančníkmi nielne na jachte ale aj v súkromnom lietadle. Opozícia teda žiada, aby celú svoju cestu vydokladoval. Ak minister neklame, mal by ukázať letenku, či účet za hotel. Potom by už verejné klamanie priamo v parlamente malo byť dôvodom na odvolanie.

Vodiči, pozor! Od októbra pôjde na cestách do tuhého, polícia pritvrdí. Rýchlosť, alkohol, jazda na červenú či prebiehanie cez plnú čiaru, to všetko bude stáť šoférov dvojnásobne viac. Pokuty do 2000 korún sa stanú minulosťou, aj vyjednávanie s políciou. Vyhnúť sa trestom bude tiež ťažšie. Do ulíc príde posila, až o 1600 policajtov viac vybavených novými radarmi za sto miliónov korún. Rýchlosť budú merať aj tam, kde na to vodiči nie sú zvyknutí. Kým zatiaľ môže od vodičov zinkasovať policajt na mieste najviac 2000 korún, po októbri to už môže byť 20-tisíc.
Ak vodič nebude mať peniaze, zhabú mu vodičský preukaz. Ten dostane späť, až keď pokutu zaplatí. Platiť kartou dopravnej hliadke sa bude dať až v budúcnosti, polícia sa totiž ešte nedohodla s bankami. Realitou sa stanú pokuty do 40-tisíc korún, ak šofér spôsobí nehodu a mal vypité, alebo odmietne fúkať, prípadne ujde z miesta nehody.

Jeden z najtypickejších zástupcov tatranskej fauny - svišť vrchovský tatranský - sa po viac ako dvoch rokoch opäť vrátil do Belianskych Tatier. Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.
***svište***
Svište sa už aklimatizovali. Začali si vystielať pôvodné nory. Z doteraz nezistených príčin celá populácia svišťa pred približne dvoma rokmi vyhynula. Nová svištia populácia je pod neustálym dozorom ochranárov, ktorí v okolí nôr osadili elektrickú ohradu, ktorá by mala zabrániť neželaným útokom predátorov.

Euro 30,32, americký dolár 19,27 a britská libra 38,24

ŠPORT
Talianska futbalová federácia oznámila koniec spolupráce s doterajším trénerom reprezentácie Robertom Donadonim. "Squadra" v nedeľu skončila svoje účinkovanie na ME vo futbale v Rakúsku a Švajčiarsku vo štvrťfinále. Donadoni síce podpísal pred kontinentálnym šampionátom predĺženie svojho pôsobenia o dva roky, ale zmluva medzi ním a federáciou obsahovala klauzulu o možnej vypovedateľnosti niektorou zo strán do 10 dní po konci účinkovania Talianov na majstrovstvách Európy.


Futbalový fanúšik, ktorý zatiaľ nemá lístok na finálový duel majstrovstiev Európy, a veľmi by chcel byť v nedeľu večer na štadióne Ernsta Happela vo Viedni, bude musieť poriadne načrieť do vrecka. Cena vstupeniek na čiernom internetovom trhu sa podľa rakúskych zdrojov pohybuje od 95 - 120 000 Sk). Predstavitelia UEFA žiadajú pre kšeftárov so vstupenkami prísne tresty. Fanúšikovia majú ešte šancu kúpiť si vstupenky v oficiálnych "online-ticket" obchodoch. Aj tam sa však ceny za jeden lístok pohybujú údajne od 75tisíc korún vyššie.

Staronovým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie sa od 1. júla stane Ján Filc. Kouč majstrov sveta z roku 2002 podpíše so SZĽH zmluvu na dva roky a na poste vystrieda Júliusa Šuplera.

***filc***

Slovenský motocyklový reprezentant Jaroslav Katriňák si výborne počínal aj v 14. etape Rely Transorientale z Petrohradu do Pekingu, ktorá viedla z Alxa Jou-Ki do Bajan Hotu a merala 539 km. Katriňák zvíťazil s takmer štvorminútovým náskokom pred svojím najväčším súperom Palom Andersom Ullevalsetterom z Nórska a vybojoval si už svoj šiesty etapový triumf na tomto podujatí.

*****************************************

NOC:
Oblačno a na mnohých miestach búrky a prehánky, miestami i dážď.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14 st.

PIATOK:
Prevažne oblačno. Na viacerých miestach prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 25 až 29 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 17 st. Slabý premenlivý vietor.