Tuesday, April 29, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Dnešné vydania rakúskych denníkov neskrývajú zdesenie v súvislosti s kauzou Josefa Fritzla, ktorý viac ako dve desaťročia väznil v pivničných priestoroch svojho domu v Amstettene svoju dcéru a zneuzival ju. Rakúske médiá zhodne tvrdia, že v kauze je stále mnoho nevysvetlených otázok, a nechápu, ako o tomto prípade mohla ani len netušiť jeho manželka, a nič si nevšimli ani susedia. Podľa Salzburger Nachrichten sa niečo také mohlo diať bez povšimnutia okolia aj pre typicky nezaujem Rakúšanov o svoje okolie a o záležitosti druhých.

Rakúska polícia začala dnes prehľadávať ďalšie Fritzlove nehnuteľnosti, pretože sa chce presvedčiť, či náhodou aj pod nimi neexistujú ďalšie tajné priestory, v ktorých by väznil ďalších ľudí. Dolnorakúski vyšetrovatelia sami tvrdia, že je to veľmi nepravdepodobné, no napriek tomu to chcú preveriť.

Čína dnes vyzvala dalajlámu, aby opätovne zvážil podmienky, zahŕňajúce ukončenie násilia v Tibete pred blížiacimi sa olympijskými hrami, a vážil si príležitosť rokovať. Oficiálne miesta údajne súhlasili s tým, že sa stretnú s dalajlámom.

Kuvajt dnes oznámil, že vyčlení 100 miliónov dolárov na vytvorenie islamského fondu, ktorý bude poskytovať pomoc chudobným počas narastajúcej celosvetovej potravinovej krízy. Táto na ropu bohatá krajina navrhuje zriadenie Fondu slušného života v islamských krajinách. Fond bude okrem toho prispievať na programy, ktoré majú pozdvihnúť poľnohospodársku produkciu.

Českí aktivisti z Greenpeade dnes obsadili miesto, kde by mal stáť americký radar. Skupina 15 ekológov včera vo vojenskom výcvikovom priestore Jince postavila stany a medzi stromy natiahla transparent, ktorý predstavuje terč. Časť demonštrantov sa dokonca utáborila na stromoch.

Tri tornáda, ktoré sa prehnali v centrálnej a juhovýchodnej oblasti amerického štátu Virginia, zničili domy, autá a zranili vyše 200 ľudí. Na juhovýchode vyhlásil guvernér stav ohrozenia.

V Kalifornii sa zasa cez víkend rozhorel prvý lesný požiar v tomto ročnom období. Neďaleko Los Angeles dostali včera hasiči živel pod čiastočnú kontrolu. Plamene pohltili okolo 200 hektárov a celkovo bolo potrebné evakuovať zhruba 3000 ľudí.

Pražské Václavské námestie bude už o niekoľko rokov vyzerať úplne inak ako dnes. Dohodu o prestavbe námestia podpísali dnes v Prahe premiér, pražský primátor a minister dopravy. Najviditeľnejšou zmenou by malo byť odstránenie hlavnej cesty spred budovy Národného múzea, ktorá bude viesť tunelom za múzeom. Na námestí pribudnú husté aleje stromov.

doma
Euro už neodkladne klope na dvere. Slovensko prakticky splnilo všetko čo malo. Aby sme v januári 2009 u nás neplatili eurom, to by sa musel stať zázrak. Vďaka dobrým správam posilňuje aj Slovenská koruna. Dnes nakrátko posilnila tesne nad 32,20 za euro, čím prekonala svoje historické maximum. Európska komisia zverejní svoju hodnotiacu správu už na budúcu stredu

Dva veľké požiare postihli Slovensko za posledných 24 hodín. Okrem chatrajuceho amfiteatra v BA horela rozostavaná športová hala pri Akvaparku v LM. Jeden z hasičov sa ľahko zranil. Na mieste údajne vybuchol propán-bután. Hasiči už majú v týchto chvíľach požiar pod kontrolou. Ešte zalievajú tlejúce horiace konštrukcie.

Máte deti a myslíte si, že občasná výchovná facka môže pomôcť ? Od nového roka vám to nemusí tak ľahko prejsť. Podobne ako v susednom Česku totiž chystáme nulovú toleranciu voči fyzickým trestom detí. Rezort práce tvrdí že fyzické tresty chce nielen zo škôl ale aj z domácností vytlačiť celá EÚ. Agresivita rodičov totiž stúpa a preto si zákon na výchovné metódy posvieti prísnejšie. Či budete mať problém už s fackou zatiaľ jasné nie je. Nemecké deti chráni takýto zákon už 8 rokov. Zmeny u nás by mali platiť od januára.

Slovenský raj je pripravený na novú letnú turistickú sezónu. Leto je v Slovenskom raji je najsilnejšou časťou roka. Ročne túto peknú oblasť Slovenska navštívi 700 tisíc návštevníkov. Túry v Slovenskom raji majú svoje špecifiká. K najväčším chybám, ktoré robia turisti, je to že na túry vyrážajú neskoro. V národnom parku je 245 km značkovaných turistických chodníkov. Turisticky atraktívne sú najmä Prielom Hornádu a prechody cez rokliny.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková vyhrala v 1. kole turnaja WTA Tour v Prahe za 55 minút nad takisto nenasadenou Američankou Meghann Shaughnessyovou hladko 6:1 a 6:3.

Pozornosť anglických futbalových fanúšikov sa bude zajtra večer koncentrovať na londýnsky Stamford Bridge. Domáca Chelsea privíta v odvetnom stretnutí semifinále Ligy majstrov svojho veľkého rivala z Premier League FC Liverpool. V prípade postupu "The Reds" by sa reprezentačný stopér Martin Škrtel stal vôbec prvým Slovákom, ktorý zažije finále najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže starého kontinentu.

Už dnes bude známe meno prvého účastníka rozhodujúceho súboja o cennú trofej (hrá sa v stredu 21. mája v moskovských Lužnikách), keď na Old Trafforde hostí ďalší anglický tím Manchester United v semifinálovej odvete FC Barcelona.

*************************************
NOC:
Polooblačno, na západe až oblačno a ojedinele prehánky.
Najnižšia nočná teplota 6 až 1, na západe miestami okolo 8 st.
Slabý premenlivý vietor.

STREDA:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 7 st.
Prevažne juhovýchodný vietor 2 až 6 m/s.