Tuesday, April 22, 2008

Pripravil Michal Novák: Atentáty kolumbijského prezidenta

11:00 22.04.2008

Ľavicoví rebeli sa niekoľkokrát pokúšali zavraždiť kolumbijského prezidenta Alvara Uribeho, vyplýva to z dokumentov, ktoré zverejnila vláda. Elektronické materiály sa našli v notebooku lídra rebelov Raúla Reyesa, ktorý bol zavraždený 1. marca počas cezhraničnej operácie v Ekvádore.

Záchranári našli 18 rybárov, ktorí prežili minulotýždňový tajfún, pretože našli útočisko v majáku na útese, informovala štátna spravodajská agentúra Nová Čína. Podľa údajov agentúry tajfún neprežili v krajine traja ľudia. Tajfún Neoguri, ktorý sa zmenil na silnú tropickú búrku, zasiahol v piatok v neskorých hodinách juhočínsky ostrov Hainan. Búrku sprevádzal vietor s rýchlosťou 108 kilometrov za hodinu.

Indonézska polícia zatkla dnes päť ľudí vrátane jedného holandského občana a zhabala vlajky protibetských aktivistov počas demonštrácie pred štafetou s olympijskou pochodňou v Jakarte. "Som úplne pokojný," povedal zatknutý Holanďan pre tlačovú agentúru AP, keď ho odvádzali policajti v civilnom oblečení. "Protestujem proti porušovaniu ľudských práv v Tibete." Ostatní demonštranti, ktorých bolo približne 100, sa mohli zhromaždiť pred bránou športového štadióna v indonézskom hlavnom meste, kde sa mala konať olympijská štafeta. Policajti však zhabali vlajky a transparenty, ktoré demonštranti zavesili na bránu.
Spojené štáty a Británia vyzvali včera Srbsko, aby odvolalo miestne voľby v Kosove. Po zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, na ktorej sa zúčastnil aj srbský prezident a kosovký premiér, americký veľvyslanec lokálne voľby označil za "neprospešné".

Hamás ponúka 10-ročné prímerie, pokiaľ sa Izrael stiahne z územia, ktoré pred rokom 1967 patrilo Palestíne. Podľa politického lídra palestínskeho hnutia Hamás Chálida Mišála znamená navrhované 10-ročné prímerie dôkaz, že Hamás uznáva izraelský štát.

Britský premiér Gordon Brown organizuje dnes v Londýne summit politikov a expertov s cieľom vypracovať návrhy na plán boja proti zvyšujúcim sa svetovým cenám potravín. Ceny potravín rastú z dôvodu využívania niektorých potravín na výrobu biopalív, nárastu svetovej populácie, zvýšeného počtu záplav a pre suchá v dôsledku klimatických zmien.

Gruzínsko včera obvinilo Rusko z "nevyprovokovanej agresie" potom, čo ruská stíhačka údajne zostrelila v nedeľu bezpilotné gruzínske lietadlo nad abcházskym územím. Prezident Michail Saakašvili vyhlásil, že Rusko ohrozilo suverenitu územia Gruzínska". Kremeľ zostrelenie lietadla doslovne nepoprel, vyjadril len znepokojenie, že gruzínske špionážne lietadlá operujú v konfliktnej oblasti.

Bratranca Saddáma Husajna prezývaného Chemický Alí, ktorého odsúdili na smrť za spoluúčasť na genocíde Kurdov v 80. rokoch minulého storočia, hospitalizovali po niekoľkodňovej hladovke. Chemický Alí je v stabilizovanom stave.

Litovská ministerka pre informačné technológie Ina Gudeleová, ktorá si údajne za štátne peniaze zaplatila minulé leto narodeninovú oslavu, podala včera demisiu. Ministerka tak urobila na základe intenzívneho tlaku verejnosti. Na zaplatenie svojej party použila štátne prostriedky vyčlenené na organizovanie semináru. "43-ročná Gudeleová minula na narodeninový žúr 1 150 eur.

Suchom postihnutý Cyprus bude dovážať vodu loďami z Grécka. Vláda podpísala dohodu na dovoz ôsmich miliónov kubických metrov vody. Väčšina domácností má momentálne vodu len štyrikrát týždenne potom, čo vláda znížila miestnym samosprávam dodávky vody o tretinu.

Lietadlá a vrtuľníky sa snažili v čera uhasiť rozsiahle požiare, ktoré horia od minulého týždňa na severe od Buenos Aires. Meteorológovia varujú, že dym, ktorý zahalil argentínske hlavné mesto na takmer týždeň, by sa mohol v stredu vrátiť, pokiaľ sa vietor opäť rozfúka. Požiare podľa vlády zapálili farmári, ktorí vypaľujú burinu na poliach a pastvinách. Za posledné dni zhorelo asi 70 000 hektárov pôdy.

Ceny benzínov na Slovensku po dlhšom čase opäť rastú. - A to približne o 0.30 Sk/liter. Ceny nafty sa nemenia. Od historických rekorodov z leta 2006 sú však benzíny stále ďaleko - približne 3 Sk/liter.

V Levoči sa dnes začína Malá scénicka žatva. Na krajskej prehliadke neprofesionálnych divadelníkov sa predstavia aj súbory z Popradského okresu. Dnes budú vystupovať popradčania z Commedie s hrou kapustnica a mládežnícky súbor Nontropo s horu Mea Culpa. Zajtra uvidiadiváci predstavenie Čudné popoludnie doktora Burkeho divadla Mladých Šuňava.

Kurzy NBS:

EUR1 32,473
USD1 20,422
GBP1 40,596

SPORT
Hokejisti klubu Montreal Canadiens zvíťazili v 7 súboji 1. kola play off o Stanlyeho pohár v NHL nad Bostonom 5:0 a vyhrali celú sériu 4 : 3. Zdeno Chára je voľný pre MS. V ďalšom stretnutí Washington vyhral vo Philadelphii 4:2 a vyrovnal stav série na 3:3.
Liga majstrov vstúpi tento týždeň do svojej semifinálovej fázy. Dnes je na programe prvý, čisto anglický súboj medzi FC Liverpool a FC Chelsea. Zajtra rozohrajú svoju semifinálovú partiu aj FC Barcelona a tretí zástupca z ostrovov Manchester United. Oba zápasy majú výkop o 20.45 h SELČ.

Účasť útočníka FC Barcelona Thierryho Henryho v stredajšom semifinále futbalovej Ligy majstrov proti Manchestru United je otázna. Francúza trápia vysoké teploty. Henry chýbal pre chorobu na pondelkovom tréningu Barcelony. Barcelona nastúpi proti Manchestru aj bez svojho kapitána Carlesa Puyola, ktorý si musí odpykať jednozápasový dištanc za žlté karty.

Dvojnásobný majster sveta vo formule 1 Fernando Alonso včera potvrdil, že chce ostať aj naďalej v tíme Renault, ak sa francúzskej stajni podarí vyvinúť konkurencieschopné auto. "Mojou prvou voľbou je vždy Renault. Potrebujem však víťazné auto a pravdou je, že dosahujeme pokroky," povedal Alonso: "Chcem jazdiť v aute, s ktorým môžem víťaziť. Toyota, BMW, Williams a Ferrari sú však stále pred nami." Po sklamaní v úvode sezóny začali v Renaulte experimentovať s monopostom R28, na ktorom vylepšili aerodynamiku.

***************

Polooblačno až oblačno. Na viacerých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 14 až 19, na krajnom severe okolo 12 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Slabý, k večeru 5 až 15 km/h.