Monday, April 28, 2008

Pripravil Michal Novák. Zrážka vlakov v Číne

10:00 28.04.2008

Dva osobné vlaky sa zrazili dnes ráno na východe Číne potom, čo sa jeden z nich vykoľajil, informovali štátne média. Pri nehode prišlo o život asi 70 ľudí a najmenej 250 je zranených.

Izrael zrušil blokádu palestínskych území, ktorú vyhlásil pred desiatimi dňami v čase príprav na oslavy židovského sviatku Pascha. Dočasný zákaz vstupu Palestínčanov na izraelské územie sa dotkol najmä obyvateľov Západného brehu, keďže Pásmo Gazy je pod trvalou izraelskou blokádou od leta minulého roku, kedy územie ovládlo militantné hnutie Hamás.

Mexiko postihlo v nedeľu v noci silné zemetrasenie, ktoré vyvolalo paniku medzi obyvateľmi. Niektoré z budov v hlavnom meste museli evakuovať. Otrasy dosiahli takmer 6 stupňov Richterovej stupnice. Zranenia ani škody na majetkoch zatiaľ nie sú známe.

Kubánsky prezident Raúl Castro včera oznámil, že zvýši platy súdnym zamestnancom a prokurátorom a dôchodky stúpnu až o 20 percent. Podľa údajov štátnych novín by mali nové opatrenia vstúpiť do platnosti v máji. Castro prostredníctvom novín vyzval Kubáncov, aby "tvrdo pracovali" na zvyšovaní životnej úrovne na ostrove.

Na juhu Kalifornie museli evakuovať 200 domov pred rozsiahlymi požiarmi, ktoré už stihli zničiť stovky hektárov krajiny. Vrtuľníky hasia prvý požiar tejto sezóny. Postihnuté sú najmä úpätia vrchov v blízkosti kaňonu Santa Anita niekoľko kilometrov severne od Los Angeles.

Francúzsko podniká nové kroky na oslobodenie francúzsko-kolumbijskej političky Íngrid Betancourtovej. Do Kolumbie a potom do Ekvádoru a Venezuely odcestuje francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner.

Americká vyslankyňa varuje Zimbabwe pred sankciami OSN, ak sa povolebná kríza v juhoafrickej krajine nevyrieši. Pokiaľ sa konflikt nezastaví, "zvážime mnohostranné sankcie v OSN," povedala pre televíznu stanicu BBC. Bezpečnostná rada OSN sa bude krízou v Zimbabwe zaoberať zajtra.

Na hlavné pojednávanie Špeciálneho súdu v kauze BMG Invest sa dnes nedostavil jeden z obžalovaných - Dávid B. O tom, že je práceneschopný informoval súd jeho obhajca. Dávid B. má byť v Českej republike. Súd mu dnes udelil pokutu 30-tisíc korún. Na pojednávanie prišli len dvaja obžalovaní - Jozef M. a Patrik P. "Cítim sa nevinný, bola to politická objednávka. Neviem ako rozhodne súd," povedal pri príchode Jozef M. Hlavné pojednávanie sa začne až 4. až 6. júna.

Kurzy NBS:

EUR1 32,414
USD1 20,792
GBP1 41,25

SPORT

V NHL si v nočných zápasoch 2. kola play off zopakovali svoje piatkové víťazstvá hokejisti Pittsburghu, ktorí si s New Yorkom Rangers poradili 2:0 a hráči Dallasu, ktorí zdolali San Jose na jeho ľade 5:2. Oba tímy v sérii na štyri víťazstvá vedú už 2:0.

Futbalisti Realu Madrid zdolali Bilbao rozdielom triedy 3:0 a štyri kolá pred koncom súťaže majú v tabuľke pred druhým Villarrealom desaťbodový náskok. Villarreal zvíťazil na ihrisku Betisu Sevilla 1:0 a upevnil si tak druhú priečku pred FC Barcelona, ktorá ešte v sobotňajšom zápase opäť nezískala ani bod a prehrala na pôde La Corune 0:2. "Barca" tak definitívne prišla o šancu získať titul, pretože má na vedúci Real Madrid manko už štrnásť bodov.

Slovenské tenistky budú aj v roku 2009 účinkovať v II. svetovej skupine Pohára federácie. V baráži o účasť v druhej najlepšej osmičke deklasovali Uzbekistan 5:0.

Olympijská pochodeň dorazila včera neskoro večer do Pchjongjangu. Keďže Čína je pre Severokórejčanov najväčším medzinárodným spojencom, tak sa v hlavnom meste tejto komunistickej krajiny neočakávali protesty, ktoré pochodeň sprevádzajú po celom svete. To sa potvrdilo aj v nedeľu, keď pochodeň vítali v uliciach hlavného mesta státisíce ľudí.

Suverénnym víťazom VC Španielska sa stal majster sveta Kimi Räikkonen. Felipe Massa, tiež na Ferrari skončil druhý a tretí bol Lewis Hamilton. Jeho kolega Heikki Kovalainen prežil veľmi ťažkú nehodu, po ktorej ho odviezol z trate vrtuľník.

****************

Jasno až polooblačno. Popoludní na východe polooblačno až oblačno.
Ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 18 až 23, na severe východného Slovenska miestami
okolo 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st.
Východný až juhovýchodný, na východe prevažne severný vietor 5 až 20 km/h.