Monday, April 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Talianski vojaci zostanú v Afganistane napriek zmene vlády

14.00
Maďarská opozícia chce dnes žiadať od premiéra Gyurcsánya hlasovanie o dôvere. Podľa Zväzu slobodných demokratov Maďarsko potrebuje takú vládu, ktorá prinesie skutočné zmeny, premyslené reformy a stabilitu. Premiér Gyurcsány podľa nich bráni uskutočneniu týchto krokov.

Talianski vojaci zostanú v Afganistane napriek zmene vlády. Dnes to povedal nastupujúci minister zahraničných vecí Franco Frattini, podľa ktorého "ešte nenadišiel čas na ich stiahnutie." Ako zdôraznil, "útok na (afganského prezidenta) Hámida Karzaja opäť ukázal, že Taliansko a jeho partneri musia nielen zostať v Afganistane, ale aj presadzovať ciele OSN a NATO" pri demokratizácii krajiny a v boji proti Talibanu. Karzaj včera unikol zraneniam, keď ozbrojenci raketami a streľbou zaútočili počas vojenskej prehliadky.

Po niekoľkých mesiacoch pokoja zápasia hasiči v americkom štáte Kalifornia opäť s rozsiahlym požiarom. Plamene ohrozujú mestečko Sierra Madre severovýchodne od Los Angeles, v ktorom museli evakuovať okolo 400 domov. Od soboty tam zhorelo v kopcovitom teréne najmenej 140 hektárov vegetácie. Príčiny požiaru sa vyšetrujú. V oblasti je však na toto ročné obdobie nezvyčajne teplo - 37 stupňov Celzia, a sucho.

Olympijská pochodeň dorazila dnes na svojej ceste okolo sveta z Južnej Kórey do komunistickej Severnej Kórey. Je to prvýkrát, čo trasa pochodne vedie aj cez tento medzinárodne izolovaný štát. Severokórejskí komunistickí funkcionári sa nechali počuť, že svet bude z behu s pochodňou v Pchjongjangu "ohromený". V KĽDR sa neočakávajú protičínske protesty ako v doterajšom priebehu behu.

Po daňovom priznaní je pred nami ďalšia povinnosť. Do konca júna treba podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Podávajú ho živnostníci, poistenci štátu, samoplatitelia ale i zamestnanci. Za pracujúcich môže zúčtovanie urobiť zamestnávateľ ak ho o to požiadajú do konca mája. Zamestnanci, ktorí si ho robia sami, potrebujú od zamestnávateľa doklad o výške príjmu a preddavkoch na poistné. O tieto doklady treba požiadať najneskôr do 15. mája. Zúčtovanie nemusia podávať študenti, dôchodcovia, ženy na materskej či opatrovatelia ak ich príjem za rok nedosiahol zhruba 60 tisíc korún.

Špeciálny súd v Pezinku dnes v kauze kyselinári z tridsiatky obžalovaných odsúdil 19 a udelil im tresty v rozpätí od šiestich do 15 rokov väzenia. Najvyšší trest dostal Dušan P. - 15 rokov. Siedmim členom skupiny súd udelil šesťročné tresty. Pri dnešnom rozhodnutí boli prítomní ôsmi odsúdení a Štefan L. a Vladimír M., ktorých súd oslobodil spod obžaloby, lebo im vinu nedokázali. Štyria odsúdení sa proti rozsudku odvolali na mieste, ostatní sa vyjadria po doručení písomného rozhodnutia.

Slovenský kapitán Mojmír Mihal mal po úspešnej baráži o účasť v II. svetovej skupine tenisového Pohára federácie veľký dôvod k spokojnosti. Jeho zverenky aj bez zranenej Daniely Hantuchovej deklasovali Uzbekistan 5:0 a udržali sa v druhej najlepšej osmičke. Súperom Sloveniek v 1. kole nového ročníka Fed Cupu bude jeden zo sedmičky Belgicko, Švajčiarsko, Srbsko, Ukrajina, Japonsko, Nemecko a Izrael. Žreb je na programe v septembri.

Slovenská florbalová reprezentácia zvíťazila vo včerajšom finálovom stretnutí C-divízie majstrovstiev sveta v Bratislave nad Španielskom 6:2 a vybojovala si postup do B-kategórie. Bronzové medaily si podľa predpokladov vybojovala Kanada, ktorá zdolala Austráliu.
*************************************
POPOLUDNIE:
Jasno až polooblačno, na severe a východe miestami až oblačno a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 23 stupňov, len na severe ojedinele chladnejšie.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 8 stupňov. Slabý vietor.