Wednesday, April 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Portugalský parlament ratifikoval Lisabonskú zmluvu

24.4. 8.00
Čína by mala začať dialóg s dalajlámom, aby mohlo dôjsť ku "konkrétnemu zlepšeniu" situácie v Tibete. Povedala to európska komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová v predvečer rokovaní s čínskymi predstaviteľmi. Delegácia Európskej únie vrátane predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa by mala dnes z dôvodu tibetskej krízy pricestovať do Číny.

Izraelský premiér Ehud Olmert oznámil Turecku, že židovský štát je ochotný vzdať sa Golanských výšin a vrátiť ich Sýrii výmenou za mier s týmto arabským štátom. Vyhlásila to dnes ministerka sýrskej vlády. Golanské výšiny sú okupované Izraelom od roku 1967.

Portugalský parlament ratifikoval Lisabonskú zmluvu, čím sa Portugalsko stalo 10-tym z 27 členských štátov Európskej únie, ktoré dokument potvrdili.

Väčšina európskych nízkonákladových aerolínií do niekoľkých rokov zanikne. Spôsobia to vysoké ceny ropy. Tvrdí to šéf francúzskej divízie spoločnosti EasyJet France Francois Bacchetta. "V súčasnosti na európskom trhu existuje asi 50 nízkonákladových aeroliniek. O niekoľko rokov ich podľa neho nebude viac ako tri alebo štyri."

Americký prezident George Bush vyjadril obavy z rekordne vysokých cien ropy a benzínu. Dodal, že USA budú musieť začať ťažiť ropu v aljašskom národnom parku, aby zvýšili produkciu. Cena ropy má nové historické maximum 120 USD za barel.

Sme o krok bližšie k povinnému svieteniu a vyšším pokutám. Vláda schválila nový cestný zákon. Ak prejde aj v parlamente, čaká nás viacero zmien. 50-tka v obci, minimálne 80-tka na diaľnici, 40-tisícové pokuty či zadržanie vodičského preukazu, ak pokutu nezaplatíte na mieste. Tieto opatrenia majú podľa ministra Roberta Kaliňáka zvýšiť bezpečnosť na cestách. Pri šoférovaní bude zakázané telefonovať. Jesť, piť a fajčiť však budeme môcť aj naďalej.

Futbalisti FC Barcelona remizovali v prvom zápase semifinále Ligy majstrov doma s Manchesterom United 0:0. Hosťujúci Cristiano Ronaldo nedal penaltu. Odveta je na programe na budúci utorok.

Slovenský motocyklista Jaroslav Katriňák na KTM obsadil vo 4. etape Rely strednej Európy druhé miesto za Francúzom Cyrilom Despréom, na ktorého stratil včera 18 sekúnd. V celkovom poradí patrí Slovákovi druhá priečka za Francúzom Davidom Casteauom, na ktorého však stráca už len 1 a pol minúty.
**********************************
Jasno až polooblačno.
V horských oblastiach viac oblakov časom oblačno a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 15 až 19, na severe miestami okolo 13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Slabý vietor.