Wednesday, April 30, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Česká vláda sa drží. Opozícii sa dnes ani na tretí pokus v tomto volebnom období nepodarilo zosadiť stredopravú vládu Mirka Topolánka. Podľa oficiálneho výsledku hlasovania opozícia nenazbierala potrebných 101 hlasov. Prácu Mirka Topolánka neuznáva 65 percent voličov naprieč politickým spektrom. S poplatkami v zdravotníctve súhlasia len 4 percentá voličov," vysvetľoval Paroubek poslancom

Sto dní pred slávnostným otvorením OH 2008 v Pekingu je Čína už takmer pripravená V čase konania hier bude v čínskom hlavnom meste obmedzená výstavba a zredukuje sa aj produkcia v ťažkom priemysle. Pekinský úrad životného prostredia plánuje aj zredukovať pohyb áut v uliciach čínskej metropoly.

Do prípravy olympijských hier v Pekingu negatívne zasiahla politika. Počas celosvetovej štafety s olympijskou pochodňou sa objavili masívne protesty proti politike Číny v Tibete. Najväčšie boli v Paríži, Londýne a San Franciscu.

V uplynulých týždňoch sa dokonca objavili úvahy o bojkote OH 2008 v Pekingu, čo sa však nestretlo s pochopením. Komisia športovcov Medzinárodného olympijského výboru vo svojom vyhlásení uviedla, že bojkoty sú márne a nezmyselné - a len ubližujú športovcom. Viacerí svetoví politici však vzhľadom na marcové násilnosti v himalájskom regióne možno neprídu na otvárací ceremoniál 8. augusta.

Dopingoví podvodníci v radoch športovcov sa musia mať na olympijských hrách v Pekingu na pozore viac než kedykoľvek predtým. Podľa Svetovej antidopingovej agentúry šanca na ich odhalenie nemá v histórii olympijských hier obdobu. Do antidopingového programu bude v čínskej metropole zaangažovaných 1000 osôb.

V Istanbule bude zajtra v službe 30 tisíc policajtov, aby zabránili nepovoleným prvomájovým demonštráciám. Na budovách v okolí Taksimovho námestia v centre mesta budú ostreľovači a na všetkých cestách smerujúcich na námestie budú policajné kontrolné stanovištia. 1. máj sa podľa vlády môže prvýkrát po 30-tich rokoch oslavovať, ale odmieta požiadavku odborárov, aby bol štátnym sviatkom.

Do Veľkej Británie prišiel od roku 2004 milión imigrantov z krajín východnej Európy, no polovica z nich sa už vrátila domov, tvrdí to dnes zverejnený prieskum. Počet imigrantov z desiatich východoeurópskych členských krajín EÚ sa bude v budúcnosti znižovať s postupným zlepšovaním hospodárskej situácie v ich krajinách.

S blížiacim sa konečným rozhodnutím, či Slovensko od budúceho roka prijme euro, sa medzi Slovákmi zvýšili obavy z novej meny. Vyplynulo to z prieskumov, ktoré zverejnil Ústav pre výskum verejnej mienky. Tri štvrtiny ľudí vnímajú zavedenie eura skôr s obavami. Najviac sa eura obávajú dôchodcovia, ľudia so základným vzdelaním, nezamestnaní a ľudia z Trenčianskeho a Prešovského kraja.

Na Slovensku využívalo vlani internetu takmer 30 percent obyvateľov. Najviac používateľov internetu (18 %) sa zúčastnilo na diskusných skupinách a fórach. O percento menej ľudí sa aktivizovalo pri sledovaní blogov v internetových denníkoch a 13 percent sa zapojilo do on-line rozhovorov. Analytik Inštitútu pre verejné otázky Marián Velšic
***net***

Obchodníci sa pri uzatváraní zmlúv s dodávateľmi budú od budúceho roka riadiť novými pravidlami. Prezident v stredu totiž podpísal zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorý si kladie za cieľ dosiahnutie rovnováhy v obchodných vzťahoch, obojstrannú výhodnosť pre účastníkov a mal by odstrániť diskriminačný prístup voči dodávateľom.

Výstavba rýchlostnej komunikácie R2 sa začne v roku 2010. Pôjde o približne 50-kilometrový úsek komunikácie Trenčín – Nováky. Rozhodla o tom dnes vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Prievidzi. Tak chce napomôcť v rozvoji tohto regiónu.

Pre plánovanú údržbu bude od 2. do polnoci 13. mája uzavretý tunel Branisko a diaľnica v úseku Beharovce - Fričovce v oboch smeroch. Premávka bude presmerovaná cez horský priechod Branisko.

Bývalý amfiteáter na Búdkovej ceste v Bratislave vyhorel iba niekoľko dní po tom, ako ho od mesta prevzala súkromná firma prepojená na realitky. Od Bratislavy ho získala zámenou za petržalské pozemky pre novú hokejovú halu, ktorá bude zrejme stáť na celkom inom mieste. Premenu chátrajúceho objektu na lukratívne stavenisko mohli pondelkové plamene iba zjednodušiť. Okolnosti požiaru už vyšetruje polícia.

Ak chcete vidieť strašidlá, choďte zajtra do Bojníc. Už po 15. krát začne festival duchov a strašidiel na Bojnickom zámku. Tento rok sa tam odohrá jeden z najpoetickejších a najkrutejších príbehov Anny Rosiny Listhiusovej - kráľovnej čarodejníc. Súčasťou predstavenia budú ako vždy, všetci návštevníci. Festival duchov a strašidiel začína od zajtra do 4.mája a pokračuje 8. mája do 11.mája.

Martin Škrtel sa môže stať prvým slovenským futbalistom, ktorý si zahrá vo finále Ligy majstrov. O tom, či jeho Liverpool vyradí londýnsku Chelsí v semifinále prestížnej súťaže sa rozhodne už dnes večer.

V piatok sa v Kanade začínajú MS v hokeji. Náš brankár Ján Lašák hovorí, že hráči odovzdajú na
šampionáte maximálny výkon.

***lašák***

Zajtra sa na štadióne v Žiline odohrá finále 39. ročníka Slovenského pohára . V dueli o druhú najprestížnejšiu slovenskú klubovú trofej nastúpi od 17. hod aktuálny líder Corgoň ligy FC Artmedia Petržalka proti momentálne štvrtému tímu tabuľky FC Spartak Trnava.

Celosvetový rast cien potravín mení v mnohých krajinách jedálny lístok. Ľudia začínajú variť z predtým nepoužívaných surovín, ktoré sú v súčasnosti relatívne lacné. Napr. v Libérii boli doteraz najobľúbenejšie jedlá z ryže. Lenže 90 percent tejto plodiny musí teraz Libéria dovážať. Ľudia si zvykajú na doteraz neznáme špagety. Rozhlasové stanice neustále vysielajú reklamy na špagety a v jedálni základne OSN na severe Libérie nahradili ryžový puding špagetovým.

**********************************
NOC:
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo občasný dážď. Najnižšia nočná teplota 8 až 3, na západe miestami okolo 10 st. Vietor od juhu do 5m/s.

ŠTVRTOK:
Oblačno s prehánkakmi a občasným dažďom bude aj zajtra, ojedinele búrky. Vietor zafúka od severozápadu rýchlosťou do 6m/s. Teploty sa budú pohybovať od 16 až 20 st. Vo výške 1 500 m bude okolo 7 st.