Tuesday, April 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Každý stupeň teploty navyše v byte znamená zvýšenie spotreby energie o šesť percen

16.00
Za hlavného vinníka klimatických zmien na Zemi považuje bolívijský prezident Evo Morales kapitalizmus. "Ak chceme našu planétu skutočne zachrániť, musíme odstrániť kapitalizmus," vyhlásil najvyšší predstaviteľ Bolívie v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku pred stovkami účastníkov fóra, na ktorom sa zúčastňujú predstavitelia domorodých národov. Podľa Moralesa nenesie kapitalistický systém zodpovednosť iba za klimatické zmeny, ale aj za "rastúce hromady odpadov, spotrebnú horúčku a plytvanie".

Eurosocialisti budú zajtra rokovať o slovenskom tlačovom zákone. Dnes to potvrdila europoslankyňa Monika Flašíková. Zatiaľ nevedela odhadnúť výsledok rokovaní. Europoslanec Vladimír Maňka zo Smeru-SD však odmietol, že by Smeru hrozila nová sankcia potom, ako mu Strana európskych socialistov prednedávnom obnovila členstvo.

Demokrati v americkom štáte Pensylvánia dnes rozhodnú o tom, či pre prezidentské voľby navrhnú Hillary Clintonovú alebo Baracka Obamu. Hlasovaním demokratov v Pennsylvánii pokračujú americké prezidentské primárky po 6-týždňovej prestávke. Prvé výsledky by mali byť známe po 3-tej ráno.

Veľká lavína zasypala dnes dopoludnia snehom miestami až do výšky štyroch metrov hlavnú cestu vedúcu do obľúbeného rakúskeho lyžiarskeho strediska Sölden. Podľa zistenia záchranárov pod ňou neboli žiadni ľudia. Lavína spadla po predchádzajúcom silnom daždi.
V Söldene býva svetový pohár v lyžovaní a každoročne navštívia stredisko státisíce rekreačných lyžiarov a milovníkov jazdy na snowboardoch.

Suchom postihnutý Cyprus bude dovážať vodu loďami z Grécka. Vláda podpísala dohodu na dovoz ôsmich miliónov kubických metrov vody. Väčšina domácností má momentálne vodu len štyrikrát týždenne potom, čo vláda znížila miestnym samosprávam dodávky vody o tretinu.

Každý stupeň teploty navyše v byte znamená zvýšenie spotreby energie o šesť percent. Upozorňuje na to pri príležitosti dnešného Dňa Zeme mimovládna organizácia Priatelia Zeme. Používanie regulačných ventilov na radiátoroch znamená možnosť úspory asi 15 percent energie. Odporúčaná teplota v obývacej izbe je 20 až 22° C a v spálni 18° C, pripomínajú. Priatelia Zeme ďalej radia, aby ľudia nezakrývali radiátory záclonami, závesmi či drevenými krytmi - môže sa tak ušetriť až 40% energie. Najvhodnejšia je záclona siahajúca po parapetnú dosku, ktorá usmerňuje prúdenie tepla do miestnosti a môže znamenať až 25 percentnú úsporu, uvádza sa v tlačovej správe.

Slovenský horolezec Peter Hámor vyrazil dnes so svojimi poľskými kolegami na vrchol Annapurny. Desiata najvyššia hora sveta (8091 m) je prvým a zároveň hlavným cieľom projektu, ktorý zahŕňa výstup na osmičku himalájskych vrcholov. Pomer úspešných výstupov k smrteľným tragédiám je desivý a preto sa Annapurny veľa horolezcov bojí. Ja mám s týmto kopcom naopak samé dobré skúsenosti a zažil som tam veľmi príjemné expedície. Tak ako sa niekto vracia k Stredozemnému moru, ja cítim potrebu sa vracať práve tam," povedal pred odchodom na expedíciu rodák z Popradu.


Slovenské tenistky sa dnes začali pripravovať na baráž o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Uzbekistanu už v kompletnom zložení. Do tréningového procesu sa popoludní zapojila aj Dominika Cibulková. Finalistka turnaja v Amelia Island mala v uplynulých dňoch problémy so stehenným svalom, no do začiatku duelu najbližší víkend by mala byť stopercentne fit.
***********************************
NOC:
Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo dážď, spočiatku ojedinele búrky.
Najnižšia nočná teplota 8 až 4 st.

STREDA:
Prevažne veľká oblačnosť a miestami prehánky alebo dážď. Popoludní od severu ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Vietor od severu v nárazoch do 15m/s. Najvyššia denná teplota 12 až 16, na severe okolo 10 st.