Wednesday, April 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Česká vláda premiéra Mirka Topolánka dnes prežila hlasovanie o dôvere v parlamente

15.00
Česká vláda premiéra Mirka Topolánka dnes prežila hlasovanie o dôvere v parlamente. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 98 poslancov dolnej komory parlamentu, proti 101 a jeden nebol na rokovaní prítomný. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných 101 hlasov. Opozičná ČSSD expremiéra Jiřího Paroubka, ktorá hlasovanie navrhla, plus komunisti, má v parlamente spolu 97 poslancov, čo znamená, že dokázali presvedčiť aj jedného z koaličných poslancov.

"Prácu Mirka Topolánka neuznáva 65 percent voličov naprieč politickým spektrom. S poplatkami v zdravotníctve súhlasia len 4 percentá voličov," vysvetľoval Paroubek poslancom, prečo treba Topolánkovi vysloviť nedôveru. "Tak, to by sme mali," reagoval na jeho slová pokojne Topolánek a začal vypočítavať úspechy svojej vlády.

V Belgicku sa štrajk nekoná. Odvolali ho odborové zväzvy belgických železničiarov. Pôvodne ho plánovali na dnes, pretože sú nespokojní s platovými podmienkami. Dva najväčšie zväzy odborárov hrozili 24 hodinovým štrajkom, do ktoré sa malo zapojiť 90 percent zamestanancov. Ale nakoniec sa dohodli s vedením o nových pracovnýchaj platových podmienkach.

Do otvorenia Hier 29-tej olympiády v Pekingu zostáva presne 100 dní. Organizátori najväčšieho športového sviatku roka už skôr deklarovali stopercentnú pripravenosť. Číne ide o medzinárodnú prestíž, preto sotva niekto pochybuje, že z organizačného hľadiska bude v auguste pripravené všetko na sto percent.

S blížiacim sa konečným rozhodnutím, či Slovensko od budúceho roka prijme euro, sa medzi Slovákmi zvýšili obavy z novej meny. Vyplynulo to z prieskumov, ktoré zverejnil Ústav pre výskum verejnej mienky. Tri štvrtiny ľudí vnímajú zavedenie eura skôr s obavami. Najviac sa eura obávajú dôchodcovia, ľudia so základným vzdelaním, nezamestnaní a ľudia z Trenčianskeho a Prešovského kraja.

Na trhu je ďalší nebezpečný výrobok. Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečeného kozmetického výrobku Šediváčik - prostriedok proti šediveniu vlasov od Popradského výrobcu. Výrobok má spotrebnú lehotu do 28. februára 2010.V tomto výrobku bol použitý aj octan olovnatý, uvedený v zozname látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov. Výrobca teraz musí výrobok stiahnuť z obehu.

Taliansky olympijský výbor začal hĺbkovú štúdiu nových high-tech plaveckých odevov, ktoré v poslednej dobe pomohli plavcom prekonať niekoľko svetových rekordov.
Inštitút olympijského výboru pre medicínu a vedu chce na základe výskumu zistiť vzájomný vzťah medzi novými plavkami a svetovými rekordmi. V tomto roku padlo už 22 starých rekordov v krátkom bazéne a 19 v dlhom. Väčšinu z nových rekordov vytvorili pretekári, ktorí používajú high-tech plavky Speedo Racer. Tento nový plavecký odev navrhli v spolupráci s Americkou kozmickou agentúrou NASA.

Pozornosť anglických futbalových fanúšikov sa dnes večer bude koncentrovať na londýnsky Stamford Bridge. Domáca Chelsea privíta v odvetnom stretnutí semifinále Ligy majstrov svojho veľkého rivala z Premier League FC Liverpool. V prípade postupu "The Reds" by sa reprezentačný stopér Martin Škrtel stal vôbec prvým Slovákom, ktorý zažije finále najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže starého kontinentu.
Už dnes bude známe meno prvého účastníka rozhodujúceho súboja o cennú trofej (hrá sa v stredu 21. mája v moskovských Lužnikách), keď na Old Trafforde hostí ďalší anglický tím Manchester United v semifinálovej odvete FC Barcelona.
**********************************

NOC:
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo občasný dážď.
Najnižšia nočná teplota 8 až 3, na západe miestami okolo 10 st.
Juhovýchodný až južný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

ŠTVRTOK:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď, ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 7 st.
Južný, v západnej polovici postupne západný až severozápadný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).