Wednesday, April 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Nemocnicu zamorili pavúky

10:00 23.04.2008

Izrael odsúhlasil, že do elektrárne v Pásme Gazy dodá milión litrov nafty. Tento objem paliva umožní, aby elektráreň, ktorá je jedinou v oblasti, bola v prevádzke najmenej tri dni. Izraelská armáda informovala, že dodávky sa dnes ráno už začali. Elektráreň zásobuje jednu tretinu Pásma Gazy.

Nemocnica v austrálskom štáte Queensland evakuovala pacientov po invázii jedovatých pavúkov a dočasne uzavrela svoje priestory. Nemocnica sa pavúkov pokúšala vyhubiť päť mesiacov. Ide o čiernych pavúkov s červeným prúžkom, ktoré sú blízkymi príbuznými známeho jedovatého pavúka Čierna vdova. Ich uhryznutie môže spôsobiť veľké bolesti, svalové kŕče a smrť. Od 50. rokov minulého storočia však existujú proti ich jedu účinné protilátky.

Svetový potravinový program OSN varoval pred celosvetovým hladomorom, ktorý môže byť dôsledkom nárastu cien potravín. Podľa odhadu expertov vysoké ceny ohrozujú okolo 100 miliónov ľudí.

Vláda by dnes mala prerokovať zákon o cestnej premávke, ktorý zavádza celoročné svietenie, zákaz telefonovania počas jazdy, ale aj prísnejšie sankcie za alkohol za volantom.

Kurzy NBS:
EUR1 32,34
USD1 20,30
GBP1 40,42

SPORT

Na štyri roky odňatia slobody odsúdil Okresný súd v Žiline hokejistu Marcela Hanzala. V auguste 2006 spôsobil pod vplyvom alkoholu smrteľnú dopravnú nehodu. Pri nehode utrpel jeho spolujazdec, mladý hokejista Štefan Blaho zranenia, ktorým na mieste podľahol. Súd Hanzalovi tiež zakázal na šesť rokov viesť motorové vozidlo a uložil mu náhradu škody vo výške takmer 295-tisíc korún. Obžalovaný aj prokurátor sa odvolali proti výške trestu.

V prvom semifinálovom zápase futbalovej Ligy majstrov FC Liverpool remizoval s FC Chelsea 1:1. O vedúci gól domácich sa postaral holandský útočník Dirk Kuyt. Keď sa už zdalo, že víťazstvo domácim nemôže ujsť, v piatej minúte nadstaveného času si dal vlastný gól John Arne Riise.

Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Manchester United a FC Barcelona. Prvý duel je na programe dnes v Barcelone.

Slovenský motocyklový pretekár Jaroslav Katriňák vyhral včera 3. etapu Rely strednej Európy, prvého podujatia Dakar Series. Katriňák bol najrýchlejší v cieli skrátenej etapy z rumunského Baia Mare do maďarského Debrecínu. Celkovo je na druhom mieste.

Osmičku tímov, ktoré postúpili do semifinále play off NHL doplnili v noci hokejisti Philadelphie a San Jose.

Washington - Philadelphia 2:3 po predĺžení - konečný stav série 3:4

San Jose - Calgary 5:3 - konečný stav série 4:3

********************

Spočiatku prevažne oblačno a miestami prehánky alebo dážď. Popoludní zrážky už len ojedinele a od severu postupné zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 12 až 17, na severe miestami okolo 10 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Severozápadný až severný vietor 10 až 30 km/h,
na juhozápade a východe v nárazoch miestami okolo 55 km/h.