Friday, April 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Po šiestich týždňoch od vypuknutia nepokojov v Lhase pustila pekinská vláda do Tibetu prvýc turistov

9.00
Po šiestich týždňoch od vypuknutia nepokojov v Lhase pustila pekinská vláda do Tibetu prvú čínsku skupinu turistov. Včera večer pricestovalo 15 turistov z Číny do Lhasy vlakom. Do utorka tam očakávajú ďalšie tri turistické skupiny. Po vypuknutí demonštrácií v Tibete 14. marca úrady úplne odrezali od sveta tibetské regióny.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy povedal, že sa bude usilovať o prijatie dohody v rámci Európskej Únie o tom, či je potrebné bojkotovať otvárací ceremoniál pekinských olympijských hier.

Od tragického výbuchu Černobyľskej atómovej elektrárne uplynie zajtra 22 rokov. Priamo v okolí Černobyľu žilo aj mnoho Slovákov. Presídlení boli na Ukrajinu v 50tych rokoch. Katastrofa sa podľa niektorých vedcov prejavila 600-krát silnejšie ako atómová bomba v japonskej Hirošime. Sovieti explóziu niekoľko dní dokonca tajili. Svet sa o nej dozvedel až od Dánov. Na následky pôsobenia radiácie zomrelo 200 tisíc ľudí a 500 záchranárov.

Z druhého piliera utekať nemusíte, tvrdia analytici. Prestaňte strašiť ľudí, odkazuje premiérovi Asociácia DSS-iek. Reaguje tak na nedávne Ficove vyhlásenie, aby sporitelia z druhého piliera čo najskôr zutekali. Dôvodom je podľa neho kríza na svetových finančných trhoch. Podľa Asociácie dočasné výkyvy na akciových trhoch nemajú na hodnotu majetku sporiteľov žiadny zásadný vplyv. Sporenie v 2. pilieri je totiž beh na dlhé trate, kde krátkodobý výkyv je oproti 20tim alebo 30tim rokom zanedbateľný.

Policajti a cestári si pripravujú od jesene nové dopravné značky, aké poznajú motoristi z Rakúska či Talianska. Nový zákon o premávke na cestách, ktorý v stredu schválila vláda, rozšíri najmä značenia dôležité v hmle. Na krajniciach niektorých ciest pribudnú na zemi namaľované biele body a k nim žlté značky. Keď vodič uvidí v diaľke vinou hmly a dymu len dva body na krajnici, polícia mu značkou odporučí jazdiť rýchlosťou do 60 kilometrov za hodinu, ak jeden bod, odporúča iba štyridsiatku.

Do prvého ročníka základných škôl zapísali rodičia o takmer 2500 detí menej ako v predchádzajúcom zápise, spolu bude 54 tisíc nových školákov. 90 percent zapísaných detí absovovalo predškolskú prípravu v materských školách. Vyše 4600 deťom navrhli odloženie začiatku nástupu do školy. Najviac detí zapísali v Prešovskom a Košickom kraji.

Naši hokejisti zdolali Slovinsko 3:1. Posledný prípravný zápas odohrali tesne pred odletom na svetový šampionát, ktorý sa začína už o pár dní, druhého mája v Kanade. Tam sa má k tímu pripojiť iba Ľubomír Višňovský z NHL.

Slovenský motocyklista Jaroslav Katriňák na KTM nastúpil do 5. etapy Rely strednej Európy s penalizáciou jednej hodiny za nedodržanie stanovenej trate v predošlom dni. Dostal ajj desaťminútový trest za obutie nesprávnych pneumatík. Katriňák ako druhý muž priebežnej klasifikácie sa tak po etape prepadol na 34. miesto so stratou 1 hodiny a 38 minút.
Včera sa z víťazstva tešil Francúz David Casteu, líder poradia. Trest za porušenie pravidiel dostalo ďalších 37 pretekárov.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková je pred barážovým stretnutím o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Uzbekistanu optimisticky naladená. Víťazka turnaja ITF v Grécku tvrdí, že obe najlepšie uzbecké hráčky Akgul Aman muradovová i Iroda Tuľaganovová sú na antuke zdolateľné.

**********************************
Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 16 až 19 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 5 st. Slabý vietor.