Monday, April 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Pohonné hmoty idú od zajtra opäť hore

15.00
Talianski vojaci zostanú v Afganistane napriek zmene vlády. Dnes to povedal nastupujúci minister zahraničných vecí Franco Frattini, podľa ktorého "ešte nenadišiel čas na ich stiahnutie." Ako zdôraznil, "útok na (afganského prezidenta) Hámida Karzaja opäť ukázal, že Taliansko a jeho partneri musia nielen zostať v Afganistane, ale aj presadzovať ciele OSN a NATO" pri demokratizácii krajiny a v boji proti Talibanu. Karzaj včera unikol zraneniam, keď ozbrojenci raketami a streľbou zaútočili počas vojenskej prehliadky.

Olympijská pochodeň dorazila dnes na svojej ceste okolo sveta z Južnej Kórey do komunistickej Severnej Kórey. Je to prvýkrát, čo trasa pochodne vedie aj cez tento medzinárodne izolovaný štát. Olympijský oheň priviezlo priamo zo Soulu osobitné lietadlo, keďže oba kórejské štáty nemajú od vojny v 50. rokoch 20. storočia priame letecké spojenie.

Kubánsky prezident Raúl Castro včera oznámil, že zvýši platy súdnym zamestnancom a prokurátorom a dôchodky stúpnu až o 20 percent. Podľa údajov štátnych novín by mali nové opatrenia vstúpiť do platnosti v máji. Castro prostredníctvom novín vyzval Kubáncov, aby "tvrdo pracovali" na zvyšovaní životnej úrovne na ostrove.

Od zajtra budeme tankovať opäť drahšie pohonné hmoty. Ceny benzínov sa zdvihnú o 0.30 halierov, ceny nafty o 0.50 hal./liter. Priemerné ceny nafty tak prekonajú 42 korún za liter a budú sa pohybovať pod úrovňou 42.40 Sk/liter, priemerné ceny benzínu 95 natural nad hranicou 39.80 Sk/liter. Informuje o tom portál Natankuj.sk. Dôvodom zdražovania sú vysoké ceny ropy na svetových trhoch.

Po daňovom priznaní je pred nami ďalšia povinnosť - ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Podávajú ho živnostníci, poistenci štátu, samoplatitelia ale i zamestnanci. Za pracujúcich môže zúčtovanie urobiť zamestnávateľ ak ho o to požiadajú do konca mája. Zamestnanci, ktorí si ho robia sami, potrebujú od zamestnávateľa doklad o výške príjmu a preddavkoch na poistné. O tieto doklady treba požidať najneskôr do 15. mája. Zúčtovanie nemusia podávať študenti, dôchodcovia, ženy na materskej či opatrovatelia ak ich príjem za rok nedosiahol zhruba 60 tisíc korún. Ak vám z ročného zúčtovania vyjde nedoplatok nižší ako 100 korún nemusíte ho zdravotnej poisťovni uhrádzať. Zúčtovanie treba podať do konca júna.

Špeciálny súd v Pezinku dnes v kauze kyselinári z tridsiatky obžalovaných odsúdil 19 a udelil im tresty v rozpätí od šiestich do 15 rokov väzenia. Najvyšší trest dostal Dušan P. - 15 rokov. Siedmim členom skupiny súd udelil šesťročné tresty. Pri dnešnom rozhodnutí boli prítomní ôsmi odsúdení a Štefan L. a Vladimír M., ktorých súd oslobodil spod obžaloby, lebo im vinu nedokázali. Štyria odsúdení sa proti rozsudku odvolali na mieste, ostatní sa vyjadria po doručení písomného rozhodnutia.

Inflácia na Slovensku by mala mať vrchol v treťom štvrťroku, potom má spomaľovať. Vyplýva to z prognózy Európskej komisie. Predpoveď je priaznivá, nepotvrdili sa obavy z vysokého rastu cien, ktoré by mohli zabrzdiť prijatie eura.

Sabinovčania z okresu Sabinov už nebudú musieť cestovať do Sociálnej poisťovne do Prešova, väčšinu úkonov si vybavia priamo v ich meste. Prešovská pobočka Sociálnej poisťovne tu otvorila štyri kancelárie. Ľudia si tu vybavia poistenie v nezamestnanosti a garančné poistenie, výber poistného, register, nemocenské poistenie, nájdu tu posudkového lekára a tiež je tu oddelenie vymáhania pohľadávok a úrazového poistenia.

Slovenský horolezec Peter Hámor sa s jeho poľskými kolegami zabivakoval v severozápadnej stene desiatej najvyššej hory sveta Annapurny (8091 m) v nadmorskej výške 6800 m. V nedeľu začalo snežiť a tak sme sa rozhodli zostať na mieste. Dnes ráno sme vyrazili ďalej, no vietor nás vrátil. Zajtra sa opäť pokúsime ísť ďalej, snáď už nebude fúkať a snežiť, informoval popradčan na internete. Annapurna je prvým a zároveň hlavným vrcholom ich tohtoročného cieľa, ktorý zahŕňa výstup na osmičku himalájskych vrcholov. Z nich je päť vyšších ako 8000 m.

Do slovenskej extraligy tenisových tímov by sa v sezóne 2008 v súťaži mužov mohli zapojiť Dominik Hrbatý, Michal Mertiňák či Ukrajinec Sergij Stachovskij. Medzi ženami figurujú na súpiskách napríklad Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková, Martina Suchá a sestry Zuzana a Kristína Kučové. V oboch súťažiach bude v termínoch 29. apríla, 1. mája a 3. mája bojovať po osem tímov.

******************************
NOC:
Jasno až polooblačno, vo východnej polovici Slovenska miestami až oblačno.
Najnižšia nočná teplota 5 až 0, na juhozápade okolo 7 stupňov.

UTOROK:
Polooblačno až oblačno. Popoludní ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 17 až 21 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 stupňov. Slabý vietor.