Wednesday, April 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Pochodeň s olympijským ohňom za prísnych bezpečnostných opatrení dorazila do austrálskeho hlavného mesta

14.00
Eurosocialisti pod vedením rakúskeho poslanca Hannesa Swobodu označili po dnešnom rokovaní slovenský tlačový zákon za prijateľný a akceptovateľný v podmienkach Európskej únie. Európski socialisti sa k zákonu vrátia v prípade, ak prax ukáže, že spôsobuje problémy.

Hillary Clintonová tesne vyhrala v primárkach v Pennsylvánii v "boji o prežitie" proti Barackovi Obamovi. Clintonová potrebovala veľké víťazstvo v primárnych voľbách Demokratickej strany, vďaka ktorému by jej nominácia na prezidenta zostala aktuálna. Získala 55 percent hlasov, pričom jej rival iba 45 percent.

Občania EÚ budú mať v budúcnosti právo žiť a pracovať v ktoromkoľvek štáte únie. Prínos informačných technológií a obchodných transakcií z rôznych kútov únie znamená zvyšujúci sa počet obyvateľov, ktorí sa budú často premiestňovať. Okrem toho budú európski obyvatelia zahrnutí
aj do riešenia civilného práva.

Pochodeň s olympijským ohňom za prísnych bezpečnostných opatrení dorazila do austrálskeho hlavného mesta Canberry, kde by sa vo štvrtok mala uskutočniť slávnostná štafeta. Počas nej sa očakávajú demonštrácie aktivistov, ktorí protestujúproti čínskej politike v Tibete.

Martin, Ružomberok a značná časť Spiša dostali novú nádej na rýchle cestovanie. Diaľnica D1 by sa v ich blízkosti mohla začať stavať pomerne rýchlo za peniaze európskych firiem cez súkromno-verejné partnerstvá. Ide o prvý balík súkromných diaľnic označovaných ako PPP projekty v dĺžke 75 kilometrov medzi Martinom a Prešovom. O túto veľkú štátnu zákazku v odhadovanej hodnote desiatok miliárd korún sa nakoniec pobijú traja uchádzači.
Polícia chystá na vodičov riadne zmeny. Za rýchlu jazdu či alkohol za volantom hrozia desaťtisícové pokuty alebo odobratie vodičského preukazu. Za nepodrobenie sa testu na alkohol hrozí pokuta až do výšky 40 tisíc. Neporiadnym vodičom za vážne cestné prešľapy môžu zakázať viesť auto až na 5 rokov. Rýchlosť v obci sa zníží zo 60-tky na 50-tku. Zimné pneumatiky nebudú povinné ale s jazdu s letnými vám už spočítajú. Podľa Martina Korcha z PZ si za tieto tvrdé postihy môžu vodiči sami. Nový zákon už mieri na rokovanie vlády.

Okresný súd v Žiline dnes poslal na štyri roky do väzenia hokejistu Marcela Hanzala, ktorý predvlani zapríčinil smrteľnú dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť, pretože Hanzal i prokurátor sa proti nemu odvolali. Hanzal dostal od súdu aj zákaz viesť motorové vozidlo na šesť rokov a musí zaplatiť náhradu škody v takmer 300-tisícovej výške.

Vplyvný taliansky športový funkcionár Luciano Barra zverejnil svoju medailovú prognózu pre augustové olympijské hry v Pekingu. Slovenská výprava by podľa jeho prepočtov na základe výsledkov zo svetových šampionátov mala získať šesť medailí - 3 zlaté, 1 striebornú a 2 bronzové. Podľa Barru si olympijské zlato vybojujú vodní slalomári - Michal Martikán v C1, Peter a Pavol Hochschornerovci v C2 a tiež slovenská účastníčka v K1 žien, o ktorej sa rozhoduje medzi Elenou Kaliskou a Janou Dukátovou.
Striebro predpovedá taliansky odborník Mariánovi Ostrčilovi v C1 na 1000 m, bronz štvorkajaku a kladivárovi Liborovi Charfreitagovi.
Podľa Barru by malo byť Slovensko v Pekingu úspešnejšie ako Česko, ktorému predpovedá 2 zlaté a po 3 strieborné a bronzové medaily.

****************************
POPOLUDNIE:
Prevažne oblačno, ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 12 až 17, na severe miestami okolo 10 st. Silný vietor od severu.