Wednesday, April 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Výbuch v Jemene spôsobila bomba

11:00 30.04.2008

Silný výbuch, ktorý dnes zasiahol administratívnu a obytnú štvrť v Sanaa v Jemene, podľa svedkov spôsobila bomba pri stene budovy colného úradu. Z miesta explózie v štvrti Al-Safia, ktorú uzavreli bezpečnostné sily, nie sú zatiaľ informácie o zranených. K útoku sa doteraz nikto neprihlásil. V Jemene, odkiaľ pochádza vodca al-Kájdy Usáma bin Ládin, došlo v posledných rokoch k viacerým útokom.

Nová železničná trať budovaná pre augustové olympijské hry v Pekingu zohrala úlohu vo vlakovom nešťastí na východe Číny, pri ktorom prišlo o život vyše 70 ľudí a viac ako 400 sa zranilo. Uviedli dnes čínske oficiálne miesta a médiá. Na mieste zrážky bola viac ako 20 metrov hlboká jama, kde stavajú základy pre ďalšiu železničnú trať. Vlakovú rýchlosť, kde boli stavebné práce, znížili na 80 kilometrov za hodinu. Vlak však išiel vyše 130 kilometrovou rýchlosťou, keď sa vykoľajil. Médiá uviedli, že príkaz o znížení rýchlosti sa k rušňovodičom nedostal.

Okolo 30 autobusov podpálili včera v malom juhotalianskom mestečku San Donato di Ninea. Bez práce zostalo asi 50 ľudí a škody predstavujú niekoľko miliónov eur. Zatiaľ nie je známe, kto stojí za podpaľačstvom. Talianskom regióne Kalábria pôsobí mafia Ndrangheta považovaná niektorými za najsilnejšiu zločineckú organizáciu v Taliansku.

V Žilinskom kraji včera úradovali podvodníci, obeťami sa znovu stali dôverčiví dôchodcovia. 83-ročný starček z Liptovského Mikuláša pustil do svojho bytu dve neznáme ženy. Tie mu nahovorili, že mu prišli odovzdať tisíc korún na lieky od neznámej nadácie. Dali mu päťtisíckorunáčku a chceli vydať. Zatiaľ, čo ho jedna zabávala druhá kradla peniaze. Až po ich odchode dôchodca zistil, že prišiel o vyše 50-tisíc korún. V druhom prípade prišla o úspory 77-ročná Martinčanka. Starenke ukradli tiež asi50 tisíc korún. Po zlodejkách polícia pátra.

Neznámy páchateľ sa vlámal do kancelárie a predajne hodiniek v Rožňave. Zlodej si odniesol 19 náramkových hodiniek a narobil škodu za vyše 140-tisíc korún.

Od 1. mája až do odvolania dôjde k zmenám v osobnej železničnej doprave na bratislavskej hlavnej stanici. Rekonštruovať sabude 3. nástupište. Zmena sa dotkne spolu 34 vlakov. Všetky podrobnosti získate na čísle Kontaktného centra 18 188, v osobných pokladniciach Železničnej spoločnosti Slovensko, alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

Novinkou trinásteho ročníka Dní mesta Košice je prvý otvorený kultúrny festival na Dominikánskom námestí - Veritas Open Air. Festival v znamení filmu, divadla a hudby bude 1. až 3. mája vždy so začiatkom o ôsmej večer.

Sport

Prvým finalistom futbalovej Ligy majstrov sa stal anglický veľkoklub Manchester United. Po minulotýždňovej bezgólovej remíze na Nou Campe zvíťazil včera nad FC Barcelona 1:0.

Súperom Manchestru United bude ďalší tím z Anglicka. O druhom finalistovi sa rozhodne dnes. V boji o postup proti sebe nastúpia FC Chelsea - FC Liverpool.

Vo všetkých troch semifinálových zípasoch NHL uspeli tímy, ktoré viedli 2:0 na zápasy. Po tri mečbaly si vypracovali Pittsburgh na východe a Detroit s Dallasom na západe. Úvodný gól "tučniakov" z Pittsburghu proti New Yorku Rangers už v 62. sekunde strelil a pri treťom si asistenciu zapísal Marián Hossa. Pittsburgh zvíťazil 5:3

Peter Budaj sa do bránky Colorada nedostal. "Lavíny" pred vlastným publikom podľahli Detroitu 3:4. Dallas doma vyhral nad San Jose 2:1 v predĺžení.

********************

Prevažne oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Prevažne juhovýchodný, na západe prechodne severozápadný vietor 5 až 20 km/h.