Monday, April 28, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30 * Dohoda o raketovom štíte v Česku sa odkladá * Kalifornia zápasí s rozsiahlym požiarom * * Od zajtra zdražie benzín aj nafta * Deň Narcisov priniesol rekordnú sumu
Príjemný podvečer

svet
Podpis dohody o raketovej obrane medzi Českou republikou a Spojenými štátmi odložili. Dnes o tom informovalo české ministerstvo zahraničia. Nový oficiálny dátum zatiaľ neurčili, no americkí diplomati v Prahe ako možnosť uviedli začiatok mája. Dohodu o vybudovaní raketovej základne na českom území, proti ktorej dnes opäť protestovali aktivisti, má prísť do Prahy podpísať americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová.

Skupina ôsmich najbohatších krajín sveta G8 vyčlení 300 miliónov eur, aby zvýšila bezpečnosť okolo miesta černobyľskej jadrovej katastrofy z roku 1986. Bezpečnostné opatrenia majú predstavovať zosilnenie múra okolo miesta výbuchu. Informácie zatiaľ nie sú potvrdené.

Po niekoľkých mesiacoch pokoja zápasia hasiči v americkom štáte Kalifornia opäť s rozsiahlym požiarom. Plamene ohrozujú mestečko Sierra Madre severovýchodne od Los Angeles, v ktorom museli evakuovať okolo 400 domov. Od soboty tam zhorelo v kopcovitom teréne najmenej 140 hektárov vegetácie. Príčiny požiaru sa vyšetrujú. V oblasti je však na toto ročné obdobie nezvyčajne teplo - 37 stupňov Celzia, a sucho.

Aj na španielskom ostrove La Gomera stále bojujú s ohňom. Požiarne vrtuľníky sa pokúšajú zabrániť, aby plamene zasiahli dažďové a vavrínové lesy v národnom parku Garajonay, ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Požiar zničili vyše 700 hektárov poľnohospodárskej pôdy a lesa. Postihol tiež viacero obydlí a zabil aj niekoľko poľnohospodárskych zvierat. Zranenia ľudí úrady nezaznamenali. Ostrov je obľúbenou turistickou destináciou.

Dva osobné vlaky sa zrazili dnes ráno na východe Číne potom, čo sa jeden z nich vykoľajil, informovali štátne média. Pri nehode prišlo o život asi 70 ľudí a najmenej 250 je zranených.

Nadácia podporovaná Organizáciou Spojených národov chce do konca tohto roku sprostredkovať liečbu pre 250-tisíc detí chorých na AIDS. Organizácia zásobuje rozvojové krajiny lacnými liekmi. Podľa stanoviska je tento krok výsledkom dohody s farmaceutickými spoločnosťami, ktoré súhlasili so znížením cien. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zomrú na choroby spojené s AIDS každý rok 2 milióny ľudí.

Izrael zrušil blokádu palestínskych území, ktorú vyhlásil pred desiatimi dňami v čase príprav na oslavy židovského sviatku Pascha. Dočasný zákaz vstupu Palestínčanov na izraelské územie sa dotkol najmä obyvateľov Západného brehu, keďže Pásmo Gazy je pod trvalou izraelskou blokádou od leta minulého roku, kedy územie ovládlo militantné hnutie Hamás.

Španielsko nevydá Argentíne bývalú prezidentku Isabel Perónovú. Španielsky súd dnes rozhodol, že nebola zapojená do prípadov zmiznutí a mučenia počas jej vlády v 70. rokoch. Súd rozhodol, že obvinenia proti Perónovej, známej aj podľa prezývky Evita, nepotvrdili zločiny proti ľudskosti. Argentína ju podozrieva z väzieb na obávanú protikomunistickú organizáciu, ktorej pripisujú zodpovednosť za smrť najmenej 1500 ľudí.

Doma
Slovensko sa nachádza v etape hospodárskeho rozvoja, kedy sa už nemôže z hľadiska investícií zameriavať na jednoduché výroby s nízkou pridanou hodnotou. Prichádzajúci investori oceňujú, že Slovensko dosahuje spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky najvyššiu produktivitu práce. Na otvorení závodu spoločnosti Sony to dnes v Nitre povedal premiér Robert Fico. "Slovenskí zamestnanci pracujú efektívnejšie a vyprodukujú za ten istý čas vyššiu hodnotu, ako ich kolegovia v Česku, Maďarsku a Poľsku," konštatoval premiér.

Od zajtra budeme tankovať opäť drahšie pohonné hmoty. Ceny benzínov sa zdvihnú o 0.30 halierov, ceny nafty o 0.50 hal./liter. Informuje o tom portál Natankuj.sk. Dôvodom zdražovania sú vysoké ceny ropy na svetových trhoch.

Inflácia na Slovensku by mala mať vrchol v treťom štvrťroku, potom má spomaľovať. Vyplýva to z prognózy Európskej komisie. Predpoveď je priaznivá, nepotvrdili sa obavy z vysokého rastu cien, ktoré by mohli zabrzdiť prijatie eura.

Od polnoci 1.januára 2009 v prípade ak Slovensko "dostane zelenú" na zavedenie eura ako oficiálneho platidla, pocítia najväčšiu záťaž bankomaty. Tie by už od prvej minúty roka 2009 mali vydávať požadovanú hotovosť. Prvé dni budú vydávať len bankovky v nominálnej hodnote desať a dvadsať eur. Vyššie hodnoty budú k dispozícii neskôr. Nebudú však vydávať päťeurovú bankovku.

Špeciálny súd v Pezinku dnes v kauze kyselinári z tridsiatky obžalovaných odsúdil 19 a udelil im tresty v rozpätí od šesť do 15 rokov väzenia. Pri dnešnom rozhodnutí boli prítomní ôsmi odsúdení a Štefan L. a Vladimír M., ktorých súd oslobodil spod obžaloby, lebo im vinu nedokázali. Štyria odsúdení sa proti rozsudku odvolali na mieste, ostatní sa vyjadria po doručení písomného rozhodnutia.

Dobrovoľní horskí záchranári v Pieninách očakávajú v letnej turistickej sezóne viac práce ako v minulom roku. Zjednodušený prechod cez hranice po vstupe do Schengenu bude lákať k pohybu aj v nebezpečnejších miestach tohto prihraničného územia.

Euro 32,23, americký dolár 20,63 a britská libra 41,03

ŠPORT
Na hokejových majstrovstvách sveta v Kanade budú zápasy rozhodovať štyria arbitri, dvaja hlavní a dvaja čiaroví. Medzi 32 rozhodcami má Slovensko dvojnásobné zastúpenie. Premiéru v pozícii hlavného rozhodcu na šampionáte bude mať Peter Ország.

Portugalský reprezentant Cristiano Ronaldo z Manchestru United obhájil druhý rok po sebe honor pre najlepšieho futbalistu roka podľa Asociácie profesionálnych futbalistov v Anglicku. 23-ročný útočník, ktorý doteraz v tejto sezóne strelil 38 gólov, na druhé miesto odsunul Španiela Fernanda Torresa z FC Liverpool, za sebou nechal aj Stevena Gerrarda z Liverpoolu, duo z Arsenalu Londýn Fabregas a Adebayor

Austrálska plavkyňa Leisel Jonesová na podujatí Australian Grand Prix v Canberre časom 1min03celých 72 stotín o 14 stotín sekundy prekonala vlastný svetový rekord na 100 m prsia v krátkom bazéne.
********************************
NOC:
Jasno až polooblačno, vo východnej polovici Slovenska miestami až oblačno.
Najnižšia nočná teplota 5 až 0, na juhozápade okolo 7 stupňov.

UTOROK:
Polooblačno až oblačno. Popoludní ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 17 až 21 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 stupňov. Slabý vietor.