Friday, April 25, 2008

Pripravil Michal Novák:

17:30 25.04.2008

* Ohováranie v médiach je v Rusku zarovno s terorizmom

* Američania tvrdia, že Sýria s pomocou Pchjongjangu budovala jadrový reaktor

* Izrael odmietol ponuku Hamasu na prímerie

* Prezident Ivan Gašparovič podpísal Tlačový zákon

Príjemný podvečer

Dolná komora ruského parlamentu odhlasovala dnes nové obmedzenia pre médiá potom, čo moskovský bulvárny denník zverejnil správu o rozvode prezidenta Vladimira Putina a jeho plánovanej svadbe s mladou gymnastkou. Štátna Duma povolila úradom, aby zastavili činnosť médií za urážku a ohováranie. Nový zákon hovorí, že "rozširovanie vedome klamlivej informácie poškodzujúcej česť a dôstojnosť jednotlivca sa bude trestať rovnako ako propagácia terorizmu, extrémizmu a rasovej nenávisti".

Sýria dnes obvinila Spojené štáty z účasti na minuloročnom leteckom útoku izraelských vzdušných síl. Podľa Washingtonu útok zničil podozrivý jadrový reaktor postavený za pomoci Severnej Kórey. " "Sýria požiadala Spojené štáty, aby konali zodpovedne a prestali zväčšovať krízu na Blízkom východe." Sýrsky režim sa musí priznať pred svetom k svojim tajným jadrovým aktivitám, povedala tlačová tajomníčka Bieleho domu Dana Perinová. Sýrsky reaktor sa podobal na severokórejský reaktor v Jongbjone.

Izrael dnes odmietol návrh palestínskej radikálnej organizácie Hamás na šesťmesačné prímerie v Pásme Gazy, ktoré by sa neskôr mohlo rozšíriť na okupovaný Západný breh Jordánu. Ponuka Hamásu podľa židovského štátu "nie je seriózna". Hovorca izraelskej vlády Mark Regev povedal, že Hamás pokračuje v útočení na Izrael a v budovaní svojich vojenských schopností. "Pokoj, ktorý navrhujú, by bol pokojom pred búrkou," uviedol.

Dalajláma víta ponuku Pekingu stretnúť sa s jedným z jeho predstaviteľov na rokovaniach. Čínsky komunistický režim s ním doteraz odmietal komunikovať. Stretnutie by tak bolo veľkým historickým prelomom.

Prezident Ivan Gašparovič podpísal Tlačový zákon. Noviny budú musieť uverejňovať aj reakcie politikov na pravdivé informácie, ak využijú právo na odpoveď. Hlava štátu sa rozhodla odobriť sporný zákon aj napriek nevôli vydavateľov tlače, profesijných združení či medzinárodných organizácií. Podľa nich zasahuje do slobody tlače, prezident tvrdí, že ju rozširuje.

Zvuk

Na sídlisku Luník IX v Košiciach dnes v noci dym udusil tri deti. Ďalšie dve osoby museli záchranári previezť do nemocnice. Oheň bytu na piatom poschodí zadymil byt o poschodie vyššie, kde spali deti. "Zadymenie bytu na šiestom poschodí bolo také veľké, že hasiči sa tam mohli orientovať len hmatom. Požiar na piatom začala zrejme zle zahasená cigareta.

Prešovčanie budú päť dní testovať minibus, ktorým plánuje Dopravný podnik mesta Prešov, posilniť mestskú hromadnú dopravu. "Minibus pre 27 ľudí bude premávať od 26. do 30. apríla na trase Šidlovec Sídlisko III Budovateľská Borkut.

Po pravidelnej revízii budú od pondelka 28. apríla opäť v prevádzke všetky lanovky Tatranských lanových dráh v Tatranskej Lomnici. Výborné podmienky na lyžovanie v Lomnickom sedle, kde je približne 180 cm snehu, to znamená jarnú lyžovačku až do 11. mája.
Slávnostné otvorenie hradných brán v novej letnej turistickej sezóne bude v nedeľu na hrade Ľubovňa a v skanzene v Starej Ľubovni. Na hrade privíta návštevníkov skupina historického šermu Drago z Hradca Králové. Na hrade budú Cigánky veštiť budúcnosť. V skanzene budú celý deň ľudový remeselníci.

Sport

Všetci štyria členovia poľsko-slovenskej horolezeckej expedície Piotr Pustelnik, Piotr Morawski, Dariusz Załuski a Peter Hámor sú na himalájskej osemtisícovke Annapurna už v nadmorskej výške okolo 6300 m. Na vrchol im teda chýba približne 1800 výškových metrov. Všetci štyria sme v pohode a cítime sa veľmi dobre," uviedol na svojej internetovej stránke jediný Slovák vo výprave Peter Hámor.

Slovenský brankár Peter Budaj zlikvidoval všetkých 20 striel, ktoré naňho smerovali z hokejok hráčov Detroitu. Colorado aj tak prehralo v prvom súboji semifinále Západnej konferencie na ľade Red Wings 3:4. Budaj vystriedal dlhodobú brankársku jednotku Colorada Theodora v II. tretine za stavu 1:4 .

V druhom š 2. kola play off sa na východe zrodilo víťazstvo Montrealu nad Philadelphiou rovnako 4:3, ale po predĺžení. Slovenský brankár Jaroslav Halák sa v drese Montrealu do akcie nedostal.

Druhý tréning pred Veľkou cenou Španielska v Barcelone vyhral Kimi Räikkonen na Ferrari. Na druhej a tretej priečke skončili jazdci Renaultu Nelsinho Piquet a Fernando Alonso. Piloti McLarenu Lewis Hamilton a Heikki Kovalainen obsadili až jedenáste a šestnáste miesto. Posledný voľný tréning je zajtra o 11:00, kvalifikácia sa začne o 14:00.

**********************************

V noci bude jasno až polojasno. Na západe pri zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky.
Najnižšia nočná teplota 5 až 1 st.

Zajtra cez deň jasno až polooblačno. V západnej polovici územia miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 17 až 22, na severe miestami okolo 15 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 7 st.
Prevažne severný vietor 5 až 20 km/h.