Tuesday, April 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Masívnejšiemu zapojeniu sa obyvateľstva do separovaného zberu bráni slabá finančná motivácia

14.00
Masívnejšiemu zapojeniu sa obyvateľstva do separovaného zberu bráni slabá finančná motivácia na separáciu, vysoké náklady na jeho zavádzanie a nízke environmentálne povedomie spoločnosti. Recyklačný fond sa preto v najbližších rokoch zameria na podporu osvety a zavádzania separovania komunálneho odpadu v obciach a mestách, aby do roku 2010 separovalo všetkých 2 924 miest a obcí všetky predpísané druhy odpadu - papier, plasty, sklo a kovové obaly. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede riaditeľ Recyklačného fondu Ján Líška s tým, že v súčasnosti odpad separuje 2 350 obcí.

Mikuláš Černák, označovaný za bossa banskobystrického podsvetia, a jeho švagor Jozef Matula ostávajú vo väzbe. Krajský súd v Prešove koncom minulého týždňa zamietol sťažnosť Černáka a Matulu proti uzneseniu Okresného súdu Prešov, ktorý rozhodol, že väzba u obidvoch obvinených naďalej trvá. Obaja sa podľa obžalovy podieľali na vražde Mariána Karcela, kľúčového svedka v jednom z procesov proti Černákovi. Karcel bol v júni 2000 zastrelený 28 ranami zo samopalu.

Indonézska polícia pred začiatkom dnešnej štafety s olympijským ohňom v Jakarte tvrdo zakročila proti približne stovke aktivistov za práva Tibetu. Demonštrácia proti politike čínskeho režimu v himalájskom regióne sa uskutočnila blízko štadióna, kde by mal bez prítomnosti verejnosti prebehnúť indonézsky úsek štafety s pochodňou. Počet divákov organizátori obmedzili na 5000, pričom pätinu tohto počtu tvoria čínski študenti s pozvánkou.

V rakúskom Tirolsku spadla veľká lavína, ktorá pokryla cestu obce Sölden v dĺžke sto metrov. Informovala o tom rakúska televízia ORF. Nasadený pohotovostný tím momentálne zisťuje, či sa pod masou snehu nenachádzajú ľudia. Obecná cesta v údolí Ötztal, v oblasti známej najmä lyžiarom, je zasypaná do výšky troch až štyroch metrov.

Nočná búrka so silným vetrom v Maďarsku spôsobila materiálne škody najmä v oblasti Zadunajska, kde volali na pomoc v odstraňovaní následkov požiarnikov takmer v 100 prípadoch. K zraneniam osôb nedošlo. Búrka vyvrátila stromy, polámala konáre, ktoré poškodili elektrické vedenia, verejné priestranstvá a autá.

Silný nárazový vietor aj v Královohradeckom kraji na severovýchode Čiech v noci potrápil obyvateľov aj hasičov. Výčiny počasia spôsobili v okresoch Rychnov nad Kněžnou a Náchod iba materiálne škody.

Od zajtra sa začína v spracovateľskej firme MäsoSpiš v Spišskej Novej Vsi riadna prevádzka. Regionálna veterinárna a potravinová správa potvrdila, že situáciu s výskytom baktérie listeria, ktorá sa objavila začiatkom apríla v Liptovskej saláme, sa podarilo zvládnuť. "Celkovo sme do dnešného dňa vyšetrili 82 vzoriek, všetky boli negatívne," informoval riaditeľ kontrolnej inštitúcie Peter Kochan.

Ministerstvo životného prostredia pri príležitosti dnešného Svetového dňa Zeme pripravilo symbolické korunové vstupné do jaskýň, do ZOO v Bojniciach, Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici a Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Rezort v uplynulom roku vyzýval občanov, aby aspoň na päť minúť vydržali bez elektriny ako prejav solidarity s planétou Zem. V tomto roku žiada ľudí o pomoc v boji proti drobným čiernym skládkam ich nahlasovaním na úrady.

Po skončení sezóny sa bude musieť hokejista Pittsburgh Penguins Marián Hossa zaoberať najmä svojou budúcnosťou. Od 1. júla sa stane neobmedzeným voľným hráčom a bude si môcť vybrať klub, za ktorý bude ďalej hrať. V Pittsburghu pôsobí Hossa od záveru februára, mesto sa mu páči, a preto môže byť aj naďalej jeho voľbou
*********************************
POPOLUDNIE:
Prevažne oblačno. Miestami prehánky alebo občasný dážď, ojedinele aj búrky.
Najvyššia denná teplota 15 až 19, na krajnom severe okolo 13 st. Slabý vietor.

p