Tuesday, April 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Dva veľké požiare postihli Slovensko za posledných 24 hodín

13.00
Zrážka dvoch osobných vlakov si na východe Číny zatiaľ vyžiadala 70 ľudských životov a 416 zranených, informovala štátna agentúra Nová Čína. Podľa vyšetrovateľov, za tragickú kolíziu môže vysoká rýchlosť. Ku kolízii došlo potom, čo sa jeden z vlakov vykoľajil.

Českí aktivisti z Greenpeade dnes obsadili miesto, kde by mal stáť americký radar. Skupina 15 ekológov včera vo vojenskom výcvikovom priestore Jince postavila stany a medzi stromy natiahla transparent, ktorý predstavuje terč. Časť demonštrantov sa dokonca utáborila na stromoch.

Tri tornáda, ktoré sa prehnali v centrálnej a juhovýchodnej oblasti amerického štátu Virginia, zničili domy, autá a zranili vyše 200 ľudí. Na juhovýchode vyhlásil guvernér stav ohrozenia. Podľa agentúry AP sú nemocnice preplnené zranenými ľuďmi.

V Kalifornii sa zasa cez víkend rozhorel prvý lesný požiar v tomto ročnom období. Neďaleko Los Angeles dostali včera hasiči živel pod čiastočnú kontrolu. Plamene pohltili okolo 200 hektárov a celkovo bolo potrebné evakuovať zhruba 3000 ľudí.

Dva veľké požiare postihli Slovensko za posledných 24 hodín. V Liptovskom Mikuláši pri Akvaparku horí rozostavaná športová hala. Jeden z hasičov sa ľahko zranil. Na mieste údajne vybuchol propán-bután. Kúpalisko z bezpečnostných dôvodov zatvorili. Škody na hale by sa mohli vyšplhať až na 40 miliónov korún.

Hasiči z bratislavy a okolia zasa v noci likvidovali veľký požiar v chátrajúcom amfiteátri. V opustenom areáli na Drotárskej ulici v Horskom parku už nezasahujú. Plamene zničili strechu budovy aj javisko. Hasiči mali problémy s prístupom k vode. Požiar si zatiaľ nevyžiadal žiadnych zranených. Príčiny nočného požiaru zatiaľ nie sú známe.

VšZP nevylúčila ďalšiu redukciu nemocníc. Zatiaľ však nechce zverejňovať čiastkové závery. Prípadné nepodpísanie zmluvy s konkrétnou nemocnicou bude výsledkom dohody oboch strán a že v súčasnosti rokujú so všetkými dotknutými poskytovateľmi.

Štefan Nižňanský riaditeľ verejnoprávnej televízie predstaví zajtra Rade STV plán organizačných zmien. Mali by sa udiať v najbližších dvoch-troch mesiacoch. Konkrétne mená by ešte padnúť nemali, už čoskoro by však mohli nastať prvé personálne zmeny aj na vedúcich postoch.

Už dávno neodchádzali slovenskí hokejisti na majstrovstvá sveta v atmosfére všeobecného negativizmu a apatie. Tréner Šupler prijímal jedno ospravedlnenie za druhým, až sa ich nazbierali takmer dve desiatky. Napokon na šampionát v Kanade vycestovali iba štyria hráči pôsobiaci v uplynulej sezóne v NHL, z toho jediný útočník (Marcel Hossa). Fanúšikom môžem sľúbiť, že budeme bojovať, ako len najlepšie vieme,“ odkázal po druhom prípravnom stretnutí proti Slovinsku líder tímu Róbert Petrovický.

Na štvrtkové finále Slovenského pohára vo futbale v Žiline, medzi Artmediou a Spartakom Trnava, pôjde mimoriadny vlak. Cestovné lístky na "futbalový špeciál" sa nepredávajú v staničných pokladniciach , ale pred nástupom do vlaku v priestoroch železničnej stanice Trnava a v staniciach Leopoldov, Piešťany a Trenčín u poverených osôb z radov fanúšikov.

*********************************
POPOLUDNIE:
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 17 až 22 st. Na východe krajiny severný vietor do 5 m/s.