Tuesday, April 22, 2008

Pripravil Michal Novák: OSN varuje pred celosvetovým hladomorom

8:00 23.04.2008

Svetový potravinový program OSN varoval pred celosvetovým hladomorom, ktorý môže byť dôsledkom nárastu cien potravín. Podľa odhadu expertov vysoké ceny ohrozujú okolo 100 miliónov ľudí.

V Grécku nadránom v Aténach zapálili tri zahraničné autá. Nikoho však doposiaľ nezatkli. Malé anarchistické skupiny v Aténach a Solúne pravidelne zapaľujú vládne a zahraničné diplomatické vozidlá, banky a kancelárie zahraničných spoločností. K zatknutiam však dochádza zriedka.

Clintonová včera tesne vyhrala v primárkach v Pennsylvánii. Po spočítaní asi 70 percent odovzdaných hlasov Hillary Clintonová získala 54 percent. Avšak stále potrebuje veľké víťazstvo v primárnych voľbách Demokratickej strany, vďaka ktorému by jej nominácia na prezidenta zostala aktuálna.

Veliteľstvo irackej armády v meste Basra dalo lídrom šiitskej Mahdího armády 24 hodín na to, aby sa vzdali. Mesto a jeho okolie je opäť pod kontrolou vlády. Úrady vydali zatykač na vyše 80 ľudí vrátane vysokých predstaviteľov Mahdího armády v Basre. Na čele Mahdího armády stojí šiitský duchovný Muktada as-Sadr, ktorý údajne žije v Iráne.

Silná búrka s krúpami vystrašila včera okolo piatej popoludní región Šariš. Hasiči museli zasahovať v obci Brezovica v okrese Sabinov, kde sa voda dostala do suterénu rodinných domov, zničila ploty, zaliala polia a lúky. Bahno zatarasilo cestu.

Kurzy NBS:
EUR1 32,34
USD1 20,30
GBP1 40,42

SPORT

V prvom semifinálovom zápase futbalovej Ligy majstrov FC Liverpool remizoval s FC Chelsea 1:1. O vedúci gól domácich sa postaral holandský útočník Dirk Kuyt. Keď sa už zdalo, že víťazstvo domácim nemôže ujsť, v piatej minúte nadstaveného času si dal vlastný gól John Arne Riise.

Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Manchester United a FC Barcelona. Prvý duel je na programe dnes v Barcelone.

Slovenský motocyklový pretekár Jaroslav Katriňák vyhral včera 3. etapu Rely strednej Európy, prvého podujatia Dakar Series. Katriňák bol najrýchlejší v cieli skrátenej etapy z rumunského Baia Mare do maďarského Debrecínu. Celkovo je na druhom mieste

********************

Spočiatku prevažne oblačno a miestami prehánky alebo dážď. Popoludní zrážky už len ojedinele a od severu postupné zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 12 až 17, na severe miestami okolo 10 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Severozápadný až severný vietor 10 až 30 km/h,
na juhozápade a východe v nárazoch miestami okolo 55 km/h.