Monday, April 28, 2008

Pripravil Michal Novák: OSN sa bude zaoberať potravinovou krízou

12:00 28.04.2008

Generálny tajomník OSN - Pan Ki-mun sa dnes stretne so zástupcami 27 organizácií OSN, aby spoločne hľadali východisko zo svetovej potravinovej krízy. V Berne predstaví návrhy na krízové opatrenia. Generálny tajomník povedal, že zvyšovanie cien potravín vyústilo do "svetovej krízy" a preto je potrebné sa ním vážne zaoberať.

Prisťahovalectvo a závažná kriminalita páchaná často práve imigrantmi je hlavnou témou volieb rímskeho starostu, ktoré sa konajú v nedeľu a dnes. O post súperia ľavicový minister kultúry Francesco Rutelli a bývalý minister poľnohospodárstva Gianni Alemmano. Ten je nominantom strany Silvia Berlusconiho. Do Berlusconiho strany prestúpil z neofašistického hnutia. Alemmano sľubuje deportovať z mesta 20 000 prisťahovalcov, zatiaľ čo Rutelli plánuje skôr posilnenie opatrení na prevenciu ich trestnej činnosti.

Stovky výtržníkov zaútočili dnes v Indonézii na mešitu moslimskej spoločnosti Ahmadíjá, ktorú pred týždňom najvyšší predstavitelia indonézskych moslimov označili za odpadlícku sektu a vyzvali na jej zrušenie. Mešitu napadlo zhruba 300 útočníkov a podpálili ju.

Dva osobné vlaky sa zrazili dnes ráno na východe Číne potom, čo sa jeden z nich vykoľajil, informovali štátne média. Pri nehode prišlo o život asi 70 ľudí a najmenej 250 je zranených.

Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ivan Petranský dnes vyjadril zásadný nesúhlas s tvrdením predstaviteľov Slovenskej národnej strany, že ústav dlho neplní úlohy dané zákonom. Zároveň odmietol konštatovanie, že na ÚPN sa strácajú dokumenty. Ako dnes zdôraznil, od jeho nástupu do funkcie sa sprísnili podmienky práce s archívnymi materiálmi a žiaden zväzok sa nestratil. Aj preto ústav zváži podanie trestného oznámenia za poškodzovanie mena ústavu.

Na hlavné pojednávanie Špeciálneho súdu v kauze BMG Invest sa dnes nedostavil jeden z obžalovaných - Dávid B. O tom, že je práceneschopný informoval súd jeho obhajca. Dávid B. má byť v Českej republike. Súd mu dnes udelil pokutu 30-tisíc korún. Na pojednávanie prišli len dvaja obžalovaní - Jozef M. a Patrik P. "Cítim sa nevinný, bola to politická objednávka. Neviem ako rozhodne súd," povedal pri príchode Jozef M. Hlavné pojednávanie sa začne až 4. až 6. júna.

SPORT

Podľa stávkovej spoločnosti Bwin je najväčším favoritom na celkové prvenstvo na svetovom šampionáte v hokeji domáci tím Kanady. Na úspech javorových listov vypísali bookmakeri kurz 2,55. Menej veria Rusku, "zborná" sa do turnaja odrazí s kurzom 4,95. Nasledujú USA (6,5), Fínsko (8), Česko (8) a Švédsko (9). Na prípadný triumf Slovenska je vypísaný kurz 17. Najmenšiu pravdepodobnosť na úspech v Kanade majú podľa bookmakerov Taliani a Francúzi, na ktorých víťazstvo Bwin stanovil zhodný kurz 1001.

Suverénnym víťazom VC Španielska sa stal majster sveta Kimi Räikkonen. Felipe Massa, tiež na Ferrari skončil druhý a tretí bol Lewis Hamilton. Jeho kolega Heikki Kovalainen prežil veľmi ťažkú nehodu, po ktorej ho odviezol z trate vrtuľník. Kovalainen bude zrejme jazdiť už na nasledujúcej Veľkej cene Turecka

****************

Popoludní má byť jasno až polooblačno, na severe a východe miestami až oblačno a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 23 stupňov, len na severe aj chladnejšie.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 8 stupňov.
Východný až juhovýchodný, na východe prevažne severný, vietor 5 až 20 km/h.