Wednesday, April 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Bulharsko v noci zasiahlo tornádo

15.00
Hillary Clintonová dnes oznámila, že okamžite po víťazstve vo včerajších primárkach v Pennsylvánii sa na jej volebnú kampaň prostredníctvom internetu nazbierali tri milióny dolárov. Bývalá prvá dáma rozdielom 10 percent zvíťazila nad Barackom Obamom a udržala si tak šancu na získanie nominácie za kandidátku Demokratickej strany do prezidentských volieb.
Clintonovej tábor dúfa, že jej víťazstvo prinesie nové financie, keďže má dlhy v objeme 10,3 milióna dolárov a iba 9,5 milióna dolárov v hotovosti. Obama je v oveľa lepšej finančnej situácii. Na začiatku apríla mal na financovanie kampane k dispozícii 43 miliónov dolárov.

Pochodeň s olympijským ohňom za prísnych bezpečnostných opatrení dorazila do austrálskeho hlavného mesta Canberry, kde by sa zajtra mala uskutočniť slávnostná štafeta. Počas nej sa očakávajú demonštrácie aktivistov, ktorí protestujúproti čínskej politike v Tibete.

Bulharsko v noci zasiahlo tornádo, ktoré strhlo strechy 250 obytných domov a úradných objektov. Najhoršia je situácia v okrese Razgrad na severovýchode Bulharska, kde vyhlásili stav ohrozenia. Na nohých cestách sú vyvrátené stromy.

Cigarety búdú u našich západných susedov opäť o niečo drahšie.
Príčinou zdražovania sú vyššie dane, ktoré síce platia už od januára tohto roka, ale výrobcovia majú vždy nejaké zásoby za starú cenu, takže zvyšovanie cien odsúvajú. Ceny cigariet neustále rastú kvôli daniam už vyše päť rokov, ale ich spotreba klesá iba mierne. Vlani išla napríklad dole zhruba o percento. Dôvodom môže byť napríklad to, že fajčiari sa namiesto rázneho kroku, ktorým by sa zlozvyku vzdali, presúvajú k lacnejším značkám.

Vodičov čakajú od októbra nové pravidlá na cestách. Odmietnutie dychovej skúšky vyjde vodiča na 10 až 40tisíc, za jazdu pod vplyvom alkoholu hrozí pokuta do 30tisíc a zákaz činnosti viesť motorové vozidlo do päť rokov. Zmeny sa týkajú aj maximálnej rýchlosti. V obci klesne na 50 -tku. Vyplýva to z návrhu zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorý dnes schválila vláda. "Cieľom nových opatrení je zvýšenie bezpečnosti na cestách a disciplinovanosti vodičov," povedal Viktor Plézel z Prezídia Policajného zboru

Maximálna povolená rýchlosť v obciach by sa mala znížiť na 50-tku, postihy za najvážnejšie dopravné priestupky sa sprísnia a vodiči asi budú musieť mať zapnuté svetlá po celý rok. Vyplýva to z návrhu zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorý dnes schválila vláda. "Cieľom nových opatrení je zvýšenie bezpečnosti na cestách a disciplinovanosti vodičov," povedal Viktor Plézel z Prezídia Policajného zboru

Železničná spoločnosť Slovensko, pripravila od 5. do 31. mája medzinárodný festival filmov pre deti a mládež vo vlaku – KINEMATOVLAK, ktorý po 1. krát zamieri z Čiech aj na Slovensko. V KINEMATOVLAKU je pre deti a mládež pripravené celodenné premietanie rozprávok a filmov pre deti. 7. mája – Liptovský Mikuláš, 9. mája – Poprad, 12. mája – Spišská nová Ves, 13. a 14. – Košice, 15. mája – Prešov, 23. mája – BB.

Bývalý britský premiér Tony Blair má síce miliónové príjmy, v pondelok ho však sprievodca v expresnom vlaku smerujúcom na letisko Heathrow našiel bez lístka, ktorý stojí v prepočte približne 1000 korún. Ako vyplýva z informácie dnešného vydania denníka Daily Mail, niekdajší predseda britskej vlády nemal pri sebe ani minimálnu hotovosť či kreditnú kartu, ktorou by si cestovný lístok mohol kúpiť priamo od sprievodcu. Ten sa napokon zachoval veľkoryso, keď odmietol ponuku Blairovej ochranky zaplatiť potrebnú sumu a nechal expremiéra pokračovať v ceste grátis, uviedol Blairov hovorca.

Slovenská hokejová reprezentácia mala včera večer nečakaných hostí. Svetová antidopingová agentúra vyslala na kontrolu do Bratislavy na prípravný kemp Slovákov pred šampionátom v Kanade dvojicu českých komisárov. Tí si na zverencov trénera Júliusa Šuplera počkali po večernom tréningu. Zo zoznamu hráčov vyžrebovali Dominika Graňáka, Radovana Somíka, Juraja Kolníka a Branislava Mezeia, ktorí im odovzdali vzorky moču," Výsledky kontrol by mali byť známe do jedného mesiaca.

Francúz Cyril Despres vyhral prvú špeciálnu skúšku motocyklov v rámci 4. etapy na Rely strednej Európy, prvom podujatí Dakar Series. Slovák Jaroslav Katriňák prišiel do cieľa na 4. priečke. Katriňák na svojom špeciálnom ľahkom enduro motocykli vyhral včera 3. etapu Rely strednej Európy a priebežne mu v celkovom poradí patrí druhá priečka za Francúzom Davidom Casteuom.

**********************************
NOC:
Oblačno, postupne od severozápadu polooblačno.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st., v horských dolinách miestami okolo 0 st. a ojedinele aj v nížinách slabý prízemný mráz. Severný vietor postupne zoslabne.

ŠTVRTOK:
Jasno až polooblačno.
Najvyššia denná teplota 15 až 20, na severe miestami okolo 13 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 3 st. Slabý vietor od severu.