Tuesday, April 22, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30 * Paríž vyzýva na jednotný postoj EÚ k americkým víz * Zem zachránime len zničením kapitalizmu * Pennsylvánia rozhodne o osude Clintonovej * Vietor na JV Čiech lámal stromy a strhával strechy * Deti do baru už samé nepôjdu
*Hantuchová sa z Roland Garros ešte neodhlásila

Príjemný podvečer
svet
Francúzsko dnes vyzvalo na jednotný postoj Európskej únie k požiadavkám Spojených štátov amerických, aby krajiny zaradené do bezvízového režimu uplatňovali nové bezpečnostné opatrenia. Napriek tomu, že o požiadavkách s Washingtonom stále vyjednáva Európska komisia, niektoré členské štáty v záujme skorého zaradenia do amerického bezvízového programu uzavreli bilaterálne dohody s USA. Samostatný postup vyvolal rozhorčenie predstaviteľov EÚ a niektorých starších členov únie.

Za hlavného vinníka klimatických zmien na Zemi považuje bolívijský prezident Evo Morales kapitalizmus. "Ak chceme našu planétu skutočne zachrániť, musíme odstrániť kapitalizmus," vyhlásil Morales v sídle OSN v New Yorku. Podľa neho nenesie kapitalistický systém zodpovednosť iba za klimatické zmeny, ale aj za "rastúce hromady odpadov, spotrebnú horúčku a plytvanie".

Demokrati v americkom štáte Pensylvánia dnes rozhodnú o tom, či pre prezidentské voľby navrhnú Hillary Clintonovú alebo Baracka Obamu. Hlasovaním demokratov v Pennsylvánii pokračujú americké prezidentské primárky po 6-týždňovej prestávke. Prvé výsledky by mali byť známe po 3-tej ráno.

Veľká lavína zasypala dnes dopoludnia snehom miestami až do výšky štyroch metrov hlavnú cestu vedúcu do obľúbeného rakúskeho lyžiarskeho strediska Sölden. Podľa zistenia záchranárov pod ňou neboli žiadni ľudia. Lavína spadla po predchádzajúcom silnom daždi.
V Söldene býva svetový pohár v lyžovaní a každoročne navštívia stredisko státisíce lyžiarov a snowboardistov.

Nočná búrka so silným vetrom v Maďarsku spôsobila materiálne škody najmä v oblasti Zadunajska, kde volali na pomoc v odstraňovaní následkov požiarnikov takmer v 100 prípadoch. K zraneniam osôb nedošlo. Búrka vyvrátila stromy, polámala konáre, ktoré poškodili elektrické vedenia, verejné priestranstvá a autá.

Silný nárazový vietor aj v Královohradeckom kraji na severovýchode Čiech v noci potrápil obyvateľov aj hasičov. Výčiny počasia spôsobili v okresoch Rychnov nad Kněžnou a Náchod iba materiálne škody.

Suchom postihnutý Cyprus bude dovážať vodu loďami z Grécka. Vláda podpísala dohodu na dovoz ôsmich miliónov kubických metrov vody. Väčšina domácností má momentálne vodu len štyrikrát týždenne potom, čo vláda znížila miestnym samosprávam dodávky vody o tretinu.

doma
Tínedžeri a deti sa už v noci do baru či na diskotéku nedostanú. Zakázať im to má zákon o ochrane mládeže, ktorý pripravujú koaliční poslanci. Národná rada by o ňom mala rokovať ešte pred letom. Po jedenástej hodine večer deti do pätnásť rokov v baroch nemôžu byť vôbec. Mladiství si na diskotéke o polnoci zatancovať môžu, ale len v sprievode rodiča. Zo stánkov majú zmiznúť aj pornografické časopisy. Návrh zákona ostro kritizujú najmä prevádzkovatelia reštaurácií a podnikov.

Od zajtra sa začína v spracovateľskej firme MäsoSpiš v Spišskej Novej Vsi riadna prevádzka. Regionálna veterinárna a potravinová správa potvrdila, že situáciu s výskytom baktérie listeria, ktorá sa objavila začiatkom apríla v Liptovskej saláme, sa podarilo zvládnuť. "Celkovo sme do dnešného dňa vyšetrili 82 vzoriek, všetky boli negatívne," informoval riaditeľ tejto inštitúcie Peter Kochan.

Každý stupeň teploty navyše v byte znamená zvýšenie spotreby energie o šesť percent. Upozorňuje na to pri príležitosti dnešného Dňa Zeme mimovládna organizácia Priatelia Zeme. Používanie regulačných ventilov na radiátoroch znamená možnosť úspory asi 15 percent energie. Odporúčaná teplota v obývacej izbe je 20 až 22° C a v spálni 18° C, pripomínajú. Priatelia Zeme ďalej radia, aby ľudia nezakrývali radiátory záclonami, závesmi či drevenými krytmi - môže sa tak ušetriť až 40% energie.

Masívnejšiemu zapojeniu sa obyvateľstva do separovaného zberu bráni slabá finančná motivácia na separáciu, vysoké náklady na jeho zavádzanie a nízke environmentálne povedomie spoločnosti. Recyklačný fond sa preto v najbližších rokoch zameria na podporu osvety a zavádzania separovania komunálneho odpadu v obciach a mestách, aby do roku 2010 separovalo všetkých 2 924 miest a obcí všetky predpísané druhy odpadu - papier, plasty, sklo a kovové obaly. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede riaditeľ Recyklačného fondu Ján Líška.

Slovenský horolezec Peter Hámor vyrazil dnes so svojimi poľskými kolegami na vrchol Annapurny. Desiata najvyššia hora sveta (8091 m) je prvým a zároveň hlavným cieľom projektu, ktorý zahŕňa výstup na osmičku himalájskych vrcholov. Pomer úspešných výstupov k smrteľným tragédiám je desivý a preto sa Annapurny veľa horolezcov bojí. Ja mám s týmto kopcom naopak samé dobré skúsenosti a zažil som tam veľmi príjemné expedície. Tak ako sa niekto vracia k Stredozemnému moru, ja cítim potrebu sa vracať práve tam," povedal pred odchodom na expedíciu rodák z Popradu.

ŠPORT

Slovenské tenistky sa dnes začali pripravovať na baráž o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Uzbekistanu už v kompletnom zložení. Do tréningového procesu sa popoludní zapojila aj Dominika Cibulková. Finalistka turnaja v Amelia Island mala v uplynulých dňoch problémy so stehenným svalom, no do začiatku duelu najbližší víkend by mala byť stopercentne fit.

Daniela Hantuchová sa zatiaľ neodhlásila z blížiaceho sa druhého grandslamového turnaja sezóny Roland Garros, ale jej účasť na parížskej antuke je zranením pravej päty ohrozená. Turnaj sa začína 25. mája.

Slovenský motocyklový pretekár Jaroslav Katriňák sa v priebežnej klasifikácii Rely strednej Európy posunul na štvrté miesto vďaka šiestej priečke vo včerajšej druhej etape. Dve špeciálne rýchlostné skúšky v okolí Baia Mare zvládol v celkovom čase 1:36:04 h.
****************************************
NOC:
Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo dážď, spočiatku ojedinele búrky.
Najnižšia nočná teplota 8 až 4 st.

STREDA:
Prevažne veľká oblačnosť a miestami prehánky alebo dážď. Popoludní od severu ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Vietor od severu v nárazoch do 15m/s. Najvyššia denná teplota 12 až 16, na severe okolo 10 st.