Tuesday, April 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Výbuch v Jemene

9:00 30.04.2008

Silný výbuch otriasol dnes ráno hlavným jemenským mestom Sanaa vo štvrti, kde sa nachádza talianske veľvyslanectvo. Bezpečnostné sily okamžite zablokovali sektor okolo výbuchu, kde sú aj budovy ministerstva financií a colného úradu. K výbuchu došlo krátko pred otvorením úradov.

Okolo 30 autobusov podpálili včera v malom juhotalianskom mestečku San Donato di Ninea. Bez práce zostalo asi 50 ľudí a škody predstavujú niekoľko miliónov eur. Zatiaľ nie je známe, kto stojí za podpaľačstvom. Talianskom regióne Kalábria pôsobí mafia Ndrangheta považovaná niektorými za najsilnejšiu zločineckú organizáciu v Taliansku.

V Indonézii vtáčej chrípke podľahol trojročný chlapec zo strednej Jávy. Počet obetí v krajine na toto ochorenie stúpol na 108. Prvé príznaky sa u dieťaťa prejavili 17. apríla. Chlapček zomrel päť dní po hospitalizácii. Testy potvrdili nákazu smrteľným vírusom H5N1.

Čínske štátne média po prvý raz potvrdili zabitie tibetského vzbúrenca. Tibetská exilová vláda uvádza, že vyše 200 ľudí zahynulo počas zásahov čínskej armády a polície proti demonštrantom, ktorí v himalájskom regióne 10. marca začali protest proti čínskej nadvláde. Čínske úrady doteraz trvali na tom, že polícia nikoho z demonštrantov nezabila.

Európska komisia je pripravená dať na budúci týždeň Slovensku zelenú pre prijatie eura v roku 2009. Povedal zdroj z EK. Komisia sa chystá odporučiť, aby sa Slovensko stalo 16. členom eurozóny. EK bude rozhodovať zároveň s Európskou centrálnou bankou. Rozhodnutie potom budú musieť potvrdiť ministri financií EÚ.

Novinkou trinásteho ročníka Dní mesta Košice je prvý otvorený kultúrny festival na Dominikánskom námestí - Veritas Open Air. Festival v znamení filmu, divadla a hudby bude 1. až 3. mája vždy so začiatkom o ôsmej večer.

Kurzy NBS platné na dnes:
EUR1 32,24
USD1 20,71
GBP1 40,87

Sport

Kapitánske céčko na drese bude počas majstrovstiev sveta v Kanade nosiť Róbert Petrovický. O kapitánovi rozhodla hráčska kabína, ktorá najskúsenejšieho hokejistu v slovenskom výbere zvolila jednohlasne.

Prvým finalistom futbalovej Ligy majstrov sa stal anglický veľkoklub Manchester United. Po minulotýždňovej bezgólovej remíze na Nou Campe zvíťazil včera večer na domácom vypredanom štadióne Old Trafford nad FC Barcelona 1:0. Postupový gól strelil v 14. min z viac ako 20 metrov veterán Paul Scholes.

Súperom Manchestru United bude ďalší tím z Anglicka. O druhom finalistovi sa rozhodne dnes. V boji o postup proti sbe nastúpia FC Chelsea - FC Liverpool.

Vo všetkých troch semifinálových zípasoch NHL uspeli tímy, ktoré viedli 2:0 na zápasy. Po tri mečbaly si vypracovali Pittsburgh na východe a Detroit s Dallasom na západe. Úvodný gól "tučniakov" z Pittsburghu proti New Yorku Rangers už v 62. sekunde strelil a pri treťom si asistenciu zapísal Marián Hossa. Pittsburgh zvíťazil 5:3

Peter Budaj sa do bránky Colorada nedostal. "Lavíny" pred vlastným publikom podľahli Detroitu 3:4. Dallas doma vyhral nad San Jose 2:1 v predĺžení.

********************

Prevažne oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Prevažne juhovýchodný, na západe prechodne severozápadný vietor 5 až 20 km/h.