Tuesday, April 22, 2008

Pripravil Michal Novák: Hamás ponúka 10-ročné prímerie

10:00 22.04.2008

Hamás ponúka 10-ročné prímerie, pokiaľ sa Izrael stiahne z územia, ktoré pred rokom 1967 patrilo Palestíne. Podľa politického lídra palestínskeho hnutia Hamás Chálida Mišála znamená navrhované 10-ročné prímerie dôkaz, že Hamás uznáva izraelský štát.

Britský premiér Gordon Brown organizuje dnes v Londýne summit politikov a expertov s cieľom vypracovať návrhy na plán boja proti zvyšujúcim sa svetovým cenám potravín. Ceny potravín rastú z dôvodu využívania niektorých potravín na výrobu biopalív, nárastu svetovej populácie, zvýšeného počtu záplav a pre suchá v dôsledku klimatických zmien.

Gruzínsko včera obvinilo Rusko z "nevyprovokovanej agresie" potom, čo ruská stíhačka údajne zostrelila v nedeľu bezpilotné gruzínske lietadlo nad abcházskym územím. Prezident Michail Saakašvili vyhlásil, že Rusko ohrozilo suverenitu územia Gruzínska". Kremeľ zostrelenie lietadla doslovne nepoprel, vyjadril len znepokojenie, že gruzínske špionážne lietadlá operujú v konfliktnej oblasti.

Bratranca Saddáma Husajna prezývaného Chemický Alí, ktorého odsúdili na smrť za spoluúčasť na genocíde Kurdov v 80. rokoch minulého storočia, hospitalizovali po niekoľkodňovej hladovke. Chemický Alí je v stabilizovanom stave.

33 ročný muž prišiel včera podvečer o život po tom, čo ho v úseku trate Kostoľany nad Hornádom - Ťahanovce v okrese Košice zachytil vlak. Muž kráčal tesne vedľa koľaje s hlavou otočenou smerom k vlaku. Rušňovodič napriek použitiu rýchlobrzdy nedokázal zrážke zabrániť.

Asi šesť týždňov sa bude liečiť 85-ročná starenka, ktorú včera podvečer zrazil pri ružomberskom obchodnom dome 44-ročný Bratislavčan na Porsche. Starenka išla po priechode pre chodcov, keď ju vodič zachytil. Alkohol Bratislavčanovi nezistili.
Ceny benzínov na Slovensku po dlhšom čase opäť rastú. - A to približne o 0.30 Sk/liter. Ceny nafty sa nemenia. Od historických rekorodov z leta 2006 sú však benzíny stále ďaleko - približne 3 Sk/liter.

V Levoči sa dnes začína Malá scénicka žatva. Na krajskej prehliadke neprofesionálnych divadelníkov sa predstavia aj súbory z Popradského okresu. Dnes budú vystupovať popradčania z Commedie s hrou kapustnica a mládežnícky súbor Nontropo s horu Mea Culpa. Zajtra uvidiadiváci predstavenie Čudné popoludnie doktora Burkeho divadla Mladých Šuňava.

Kurzy NBS:

EUR1 32,47
USD1 20,42
GBP1 40,60

SPORT

Hokejisti klubu Montreal Canadiens zvíťazili v 7 súboji 1. kola play off o Stanlyeho pohár v NHL nad Bostonom 5:0 a vyhrali celú sériu 4 : 3. V ďalšom stretnutí Washington vyhral vo Philadelphii 4:2 a vyrovnal stav série na 3:3.

Liga majstrov vstúpi tento týždeň do svojej semifinálovej fázy. Dnes je na programe prvý, čisto anglický súboj medzi FC Liverpool a FC Chelsea. Zajtra rozohrajú svoju semifinálovú partiu aj FC Barcelona a tretí zástupca z ostrovov Manchester United. Oba zápasy majú výkop o 20.45 h SELČ.

***************

Polooblačno až oblačno. Na viacerých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky.
Najvyššia denná teplota 14 až 19, na krajnom severe okolo 12 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Slabý, k večere 5 až 15 km/h.