Monday, April 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Maďarská opozícia chce dnes žiadať od premiéra Gyurcsánya hlasovanie o dôvere

13.00
Maďarská opozícia chce dnes žiadať od premiéra Gyurcsánya hlasovanie o dôvere. Podľa Zväzu slobodných demokratov Maďarsko potrebuje takú vládu, ktorá prinesie skutočné zmeny, premyslené reformy a stabilitu. Premiér Gyurcsány podľa nich bráni uskutočneniu týchto krokov.

Po niekoľkých mesiacoch pokoja zápasia hasiči v americkom štáte Kalifornia opäť s rozsiahlym požiarom. Plamene ohrozujú mestečko Sierra Madre severovýchodne od Los Angeles, v ktorom museli evakuovať okolo 400 domov. Od soboty tam zhorelo v kopcovitom teréne najmenej 140 hektárov vegetácie. Príčiny požiaru sa vyšetrujú. V oblasti je však na toto ročné obdobie nezvyčajne teplo - 37 stupňov Celzia, a sucho.

Olympijská pochodeň dorazila dnes na svojej ceste okolo sveta z Južnej Kórey do komunistickej Severnej Kórey. Je to prvýkrát, čo trasa pochodne vedie aj cez tento medzinárodne izolovaný štát. Severokórejskí komunistickí funkcionári sa nechali počuť, že svet bude z behu s pochodňou v Pchjongjangu "ohromený". V KĽDR sa neočakávajú protičínske protesty ako v doterajšom priebehu behu.

Kubánsky prezident Raúl Castro včera oznámil, že zvýši platy súdnym zamestnancom a prokurátorom a dôchodky stúpnu až o 20 percent. Podľa údajov štátnych novín by mali nové opatrenia vstúpiť do platnosti v máji. Castro prostredníctvom novín vyzval Kubáncov, aby "tvrdo pracovali" na zvyšovaní životnej úrovne na ostrove.


Európska komisia zverejnila svoju dlhoočakávanú predpoveď ohľadom slovenskej inflácie pre rok 2009. Text sa považuje za kľúčový z hľadiska slovenských šancí prijať spoločnú európsku menu. V správe komisie sa píše, že žiadny dramatický nárast inflácie Slovensku v prípade prijatia eura nehrozí. Kompletnú odporúčaciu správu zverejní únia 7. mája. Aj na jej základe Európska centrálna banka definitívne rozhodne o osude slovenského eura.

Slovenský kapitán Mojmír Mihal mal po úspešnej baráži o účasť v II. svetovej skupine tenisového Pohára federácie veľký dôvod k spokojnosti. Jeho zverenky aj bez zranenej Daniely Hantuchovej deklasovali Uzbekistan 5:0 a udržali sa v druhej najlepšej osmičke. Súperom Sloveniek v 1. kole nového ročníka Fed Cupu bude jeden zo sedmičky Belgicko, Švajčiarsko, Srbsko, Ukrajina, Japonsko, Nemecko a Izrael. Žreb je na programe v septembri.

Slovenská florbalová reprezentácia zvíťazila vo včerajšom finálovom stretnutí C-divízie majstrovstiev sveta v Bratislave nad Španielskom 6:2 a vybojovala si postup do B-kategórie. Bronzové medaily si podľa predpokladov vybojovala Kanada, ktorá zdolala Austráliu.
*************************************
POPOLUDNIE:
Jasno až polooblačno, na severe a východe miestami až oblačno a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 23 stupňov, len na severe ojedinele chladnejšie.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 8 stupňov. Slabý vietor.