Wednesday, April 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Irán je najaktívnejší štátny sponzor terorizmu

7:00 01.05.2008

Irán je najaktívnejší štátny sponzor terorizmu, usiluje sa o stabilizáciu svojho vplyvu na Blízkom východe a snaží sa eliminovať vplyv USA v regióne. Skonštatovala vláda USA. Medzi štáty, kde vláda financuje terorizmus, podľa USA patria aj Sýria, Severná Kórea, Kuba a Sudán.

Americké letectvo plánovalo zhodiť atómové bomby na Čínu počas sporu o Taiwan v roku 1958, tento plán však zamietol vtedajší prezident Eisenhower. Vyplýva to z odtajnených dokumentov.

Verejná doprava v Grécku bude dnes narušené. Časť protestov gréckych odborárov je naplánovaná na 1. mája. Autobusová doprava v Aténach vrátane autobusov na aténske medzinárodné letisko sa zastaví. Približne polovica domácich aj medzinárodných letov spoločnosti Olympic Airlines sa ruší.

V Afganistane včera zahynul český vojak, keď terénne vozidlo, v ktorom sa vracal z akcie zasiahla výbušnina. Ďalší Čech je ťažko zranený, dvaja stredne ťažko a jeden ľahko. K útoku došlo asi 60 kilometrov juhozápadne od Kábulu.

Niekoľkí americkí diplomati musia opustiť Minsk. Podľa vyhlásenia bieloruského ministerstva zahraničných vecí USA nesplnili požiadavku znížiť počet diplomatických pracovníkov v Minsku zo 17 na 6. Zoznam diplomatov zaslala bieloruská strana americkému veľvyslancovi.

V prístave v Sydney sa zrazili dve lode. Pri nehode zomrelo 5 ľudí. Obete patrili ku 14-člennej posádke pracovnej lode, ktorá sa zrazila s rybárskou loďou. Po zrážke ostala diera v trupe jednej z lodí.
Päť Francúzov je nezvestných po páde lavíny v národnom parku Grand Paradiso v talianskych Alpách. Lavína zasiahla skupinu turistov včera poobede vo výške asi 2500 metrov.

Prezidentská kandidátka opozície Iveta Radičová začne dnes zbierať podpisy pod svoju kandidatúru na hlavu štátu. Radičová potrebuje podľa zákona 15 tisíc podpisov na to, aby mohla kandidovať na prezidenta SR v roku 2009.

Sport

Druhým finalistom futbalovej Ligy majstrov sa stali hráči FC Chelsea. Na Stamford Bridge zvíťazili nad svojím anglickým rivalom FC Liverpool 3:2 po predĺžení. V prvom, čisto anglickom finále v 52-ročnej histórii súťaže sa stretnú s Manchestrom United.

*********************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Južný, v západnej polovici postupne západný až severozápadný vietor 10 až 20 km/h.