Wednesday, April 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Dopingoví podvodníci v radoch športovcov sa musia mať na olympiáde v Pekingu na pozore viac než kedykoľvek predtým

14.00
Svet mobilizuje prostriedky na boj s potravinovou krízou. Veľká konferencia s ústrednou témou potravinovej krízy práve vrcholí v švajčiarskom Berne. Zúčastňujú sa na nej zástupcovia významných svetových organizácií vrátane OSN, Svetovej banky, Svetovej obchodnej organizácie a Medzinárodného menového fondu. Zástupcovia týchto organizácií predstavili opatrenia, ktoré by mali vplyv celosvetového zdražovania základných potravín zmierniť.

V meste Tabríz na severozápade Iránu hospitalizovali sedemnásť iránskych študentov, ktorí držali hladovku na protest proti prísnym pravidlám na miestnej univerzite. Informovala o tom v stredu iránska tlač. Do týždňového štrajku v sede sa zapojilo viac ako 100 študentov. Presný obsah opatrení nie je známy, študenti zapojení do ľavicovej politickej činnosti však majú zakázaný vstup do tried na isté časové obdobie.

Dopingoví podvodníci v radoch športovcov sa musia mať na olympijských hrách v Pekingu na pozore viac než kedykoľvek predtým. Podľa Svetovej antidopingovej agentúry šanca na ich odhalenie nemá v histórii olympijských hier obdobu. Do antidopingového programu bude v čínskej metropole zaangažovaných 1000 osôb. Do "légie" budú zaradení čínski aj zahraniční komisári. Na odovzdávanie nespochybniteľne pravých močových a krvných vzoriek budú dohliadať špeciálni sprievodcovia.

S blížiacim sa konečným rozhodnutím, či Slovensko od budúceho roka prijme euro, sa medzi Slovákmi zvýšili obavy z novej meny. Vyplynulo to z prieskumov, ktoré zverejnil Ústav pre výskum verejnej mienky. Tri štvrtiny ľudí vnímajú zavedenie eura skôr s obavami. Najviac sa eura obávajú dôchodcovia, ľudia so základným vzdelaním, nezamestnaní a ľudia z Trenčianskeho a Prešovského kraja.

Na trhu je ďalší nebezpečný výrobok. Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečeného kozmetického výrobku Šediváčik - prostriedok proti šediveniu vlasov od Popradského výrobcu. Výrobok má spotrebnú lehotu do 28. februára 2010.V tomto výrobku bol použitý aj octan olovnatý, uvedený v zozname látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov. Výrobca teraz musí výrobok stiahnuť z obehu.

Novou trénerkou slovenskej reprezentácie basketbalistiek sa stala Američanka Pokey Chatmanová. Asistentka Natálie Hejkovej v Spartaku Moskovská oblasť sa dohodla s vedením Slovenskej basketbalovej asociácie na zmluve do roku 2009 a jej hlavnou prioritou bude postúpiť s družstvom na ME v Lotyšsku.

Celosvetový rast cien potravín mení v mnohých krajinách jedálny lístok. Ľudia začínajú variť z predtým nepoužívaných surovín, ktoré sú v súčasnosti relatívne lacné. Ako príklad uvádza britská BBC Libériu. V tejto západoafrickej krajine boli doteraz najobľúbenejšie jedlá z ryže. Lenže 90 percent tejto plodiny musí teraz Libéria dovážať. Jej cena sa však na svetových trhoch zvýšila viac ako dvojnásobne.

Ľudia si zvykajú na špagety. V ponuke reštaurácií v hlavnom meste Monrovia sa objavilo doteraz neznáme jedlo: bolonské špagety. Súkromné rozhlasové stanice neustále vysielajú reklamy na špagety, napríklad v jedálni základne OSN na severe Libérie nahradili ryžový puding špagetovým.

Martin Škrtel sa môže stať prvým slovenským futbalistom, ktorý si zahrá vo finále Ligy majstrov. O tom, či jeho Liverpool vyradí londýnsku Chelsea v semifinále prestížnej súťaže sa rozhodne už dnes večer.

***********************************
POPOLUDNIE:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, občasný dážď, ojedinele búrky. Vietor od juhu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 15 až 21 st.