Thursday, April 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Dnes hrajú naši hokejisti posledný prípravný zápas proti Slovincom

10.00
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu vyzvala na medzinárodné úsilie s cieľom zastaviť rýchly rast cien potravín, a uviedla, že o tejto problematike sa bude diskutovať na letnom summite najpriemyselnejších krajín sveta združených v organizácii G8. Rýchlo rastúce ceny potravín vyvolali v tomto roku hlad a násilností v niekoľkých rozvojových krajinách.

Tisíce pročínskych a stovky protičínskych aktivistov sa zhromaždili v Canberre pred behom s olympijskou pochodňou. V austrálskom hlavnom meste posilnili bezpečnostné opatrenia s cieľom zabrániť narušeniu podujatia. Ľudia s čínskymi zástavami popri trati behu s pochodňou zjavne počtom výrazne prevyšovali tých, ktorí niesli tibetské či ujgurské zástavy, plagáty s heslami na podporu nezávislosti Tibetu alebo kritizujúce ľudské práva v Číne.

Portugalský parlament ratifikoval Lisabonskú zmluvu, čím sa Portugalsko stalo 10-tym z 27 členských štátov Európskej únie, ktoré dokument potvrdili.

Plat učiteľa sa na budúci rok zvýši o necelé dve tisícky. Pedagóg by mal zarábať 23-tisíc korún, teda priemerne 714 eur. V porovnaní s kolegami v EÚ stále zaostávame. Minister Mikolaj zatiaľ neuvažuje o nijakých osobitných príspevkoch pre učiteľov alebo o vyrovnávacích opatreniach v súvislosti s prechodom na euro. V nasledujúcom roku sa však budú platy učiteľov nanovo prepočítavať. Mikolaj totiž chystá zmenu odmeňovania, učitelia by mali byť platení podľa toho, ako postupujú v kariére.

Ešte nikdy sa životné minimum nezvýšilo tak výrazne, ako o tom od januára uvažuje ministerstvo práce. Narásť by malo o 670 korún, v minulosti sa zvyšovalo vždy najviac o 200 korún až 300 korún. Jeho skok zo súčasných 5130 Sk na 5800 Sk by znamenal, že na sociálne dávky by od januára malo nárok viac občanov, znížila by sa daň z príjmu a zmenili by sa aj ďalšie dávky a príspevky.

Motoristi, o pol roka si svetlá na aute už nevypnete po celý rok. V obci nepôjdete rýchlejšie ako 50tkou, na diaľnici pomalšie ako 80tkou. Chodci, zožeňte si reflexnú vestu, ak často chodíte pešo po ceste bez chodníka. Cyklisti, od októbra sa na bicykel posadíte už aj s prilbou, bude povinná. Nový cestný zákon vláda odklepla, teraz sú na rade poslanci a potom prezident.


Slovensko-poľská horolezecká expedícia v zložení Peter Hámor, Piotr Morawski, Piotr Pustelnik a Dariusz Zaluski vyrazila do steny najnižšej, ale najťažšej himalájskej osemtisícovky Annapurny (8 091 m).

Štvorčlenný tím sa rozdelil na dve dvojice. Hámor a Morawski sa včera dostali do prvého tábora vo výške 5 500 metrov a dnes musia zdolať skalnú bariéru cez ľadový a zasnežený terén a dostať sa na hranu. Druhá dvojica Pustelnik - Zaluski vyrazila včera zo základného (BC) do predsunutého základného tábora (ABC), ktorý je vo výške 4 800 m.

Futbalisti FC Barcelona remizovali s Manchestrom United vo včerajšom prvom semifinále prestížnej Ligy majstrov 0:0. Do odvety na Old Trafford 29. apríla si tak lepšiu východiskovú pozíciu vypracovali hráči trénera Alexa Fergusona.

Dnes hrajú naši hokejisti posledný prípravný zápas proti Slovincom v Skalici. Na tréningu sa včera objavila už aj dvojica hráčov Staňa a obranca Majeský. Brankárska opora švédskeho vicemajstra sa však do bránky ešte nepostavila, na tréningu bol Staňa iba v civile. Dôvodom jeho absencie na ľade má byť viróza. V nedeľu naši odlietajú už do Kanady na svetový šampionát.
**********************************
Jasno až polooblačno.
V horských oblastiach viac oblakov časom oblačno a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 15 až 19, na severe miestami okolo 13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Slabý vietor.