Wednesday, April 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Svet mobilizuje prostriedky na boj s potravinovou krízou

13.00
Svet mobilizuje prostriedky na boj s potravinovou krízou. Veľká konferencia s ústrednou témou potravinovej krízy práve vrcholí v švajčiarskom Berne. Zúčastňujú sa na nej zástupcovia významných svetových organizácií vrátane OSN, Svetovej banky, Svetovej obchodnej organizácie a Medzinárodného menového fondu. Zástupcovia týchto organizácií predstavili opatrenia, ktoré by mali vplyv celosvetového zdražovania základných potravín zmierniť.

Opozičná ČSSD expremiéra Jiřího Paroubka sa dnes snaží zvrhnúť vládu premiéra Mirka Topolánka. V českom parlamente teda hlasujú o nedôvere. Sociálni demokrati majú v dolnej komore parlamentu spolu s komunistami len 97 hlasov, na vyslovenie nedôvery vláde by ich potrebovali 101. "Prácu Mirka Topolánka neuznáva 65 percent voličov. S poplatkami v zdravotníctve súhlasia len 4 percentá voličov," vysvetlil Paroubek poslancom, prečo treba Topolánkovi vysloviť nedôveru. Paroubek sa o vyslovenie nedôvery Topolánkovi snaží už tretíkrát, predchádzajúce dva pokusy mu nevyšli.


Do otvorenia Hier 29-tej olympiády v Pekingu zostáva presne 100 dní. Organizátori najväčšieho športového sviatku roka už skôr deklarovali stopercentnú pripravenosť. Číne ide o medzinárodnú prestíž, preto sotva niekto pochybuje, že z organizačného hľadiska bude v auguste pripravené všetko na sto percent.

Do Veľkej Británie prišiel od roku 2004 milión imigrantov z krajín východnej Európy, no polovica z nich sa už vrátila domov, tvrdí to dnes zverejnený prieskum. Počet imigrantov z desiatich východoeurópskych členských krajín EÚ sa bude v budúcnosti znižovať s postupným zlepšovaním hospodárskej situácie v ich krajinách.

V Belgicku sa štrajk nekoná. Odvolali ho odborové zväzvy belgických železničiarov. Pôvodne ho plánovali na dnes, pretože sú nespokojní s platovými podmienkami. Dva najväčšie zväzy odborárov hrozili 24 hodinovým štrajkom, do ktoré sa malo zapojiť 90 percent zamestanancov. Ale nakoniec sa dohodli s vedením o nových pracovnýchaj platových podmienkach.

Novou trénerkou slovenskej reprezentácie basketbalistiek sa stala Američanka Pokey Chatmanová. Asistentka Natálie Hejkovej v Spartaku Moskovská oblasť sa dohodla s vedením Slovenskej basketbalovej asociácie na zmluve do roku 2009 a jej hlavnou prioritou bude postúpiť s družstvom na ME v Lotyšsku.

Celosvetový rast cien potravín mení v mnohých krajinách jedálny lístok. Ľudia začínajú variť z predtým nepoužívaných surovín, ktoré sú v súčasnosti relatívne lacné. Ako príklad uvádza britská BBC Libériu. V tejto západoafrickej krajine boli doteraz najobľúbenejšie jedlá z ryže. Lenže 90 percent tejto plodiny musí teraz Libéria dovážať. Jej cena sa však na svetových trhoch zvýšila viac ako dvojnásobne.

Ľudia si zvykajú na špagety. V ponuke reštaurácií v hlavnom meste Monrovia sa objavilo doteraz neznáme jedlo: bolonské špagety. Súkromné rozhlasové stanice neustále vysielajú reklamy na špagety, napríklad v jedálni základne OSN na severe Libérie nahradili ryžový puding špagetovým.

***********************************
POPOLUDNIE:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, občasný dážď, ojedinele búrky. Vietor od juhu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 15 až 21 st.