Monday, April 28, 2008

Pripravil Michal Novák: sýrsky jadrový reaktor mohol za jeden rok vyrobiť dostatok plutónia na jednu alebo dve atómové bomby

8:00 29.04.2008

Riaditeľ CIA vyhlásil, že sýrsky jadrový reaktor, ktorý v septembri zničilo izraelské letectvo, mohol po dokončení za jeden rok vyrobiť dostatok plutónia na jednu alebo dve atómové bomby. Biely dom minulý štvrtok obvinil Severnú Kóreu, že pomáhala Sýrii vybudovať jadrový reaktor, a že zariadenie "nebolo určené na mierové účely". Reaktor zničil izraelský vzdušný útok tesne pred jeho spustením a pred jeho naplnením jadrovým palivom.

Vyše polovica tínedžeriek z polygamistickej sekty, proti ktorej pred troma týždňami v Texase zasahovala polícia, sú už matky alebo sú tehotné. Všetkých vyše 460 detí zo sekty dali do opatrovateľskej starostlivosti štátu a zatiaľ ich nevrátia rodičom pre podozrenie zo sexuálneho, fyzického a emocionálneho zneužívania. Sektu začali vyšetrovať po oznámení, že jej 16-ročná členka porodila dieťa, ktorého otcom je jej 50-ročný manžel.

Nehodu vlakov v Číne, pri ktorej zahynulo 70 ľudí a ďalších vyše 400 je zranených, spôsobilo prekročenie povolenej rýchlosti. 70 ľudí je stále v kritickom stave. Úrady už predtým vylúčili teroristický útok a zodpovednosť prisúdili ľudskej chybe. Vláda už údajne dala výpoveď dvom predstaviteľom čínskej železnice.

Americký štát Virgínia zasiahli včera tri tornáda, ktoré zranili vyše 200 ľudí a napáchali značné škody. Guvernér Timothy Kaine vyhlásil na juhovýchode štátu stav ohrozenia. Najsilnejšie tornádo zasiahlo Suffolk. "Mnoho budov bolo zničených," povedala hovorkyňa mesta. Poškodená bola aj budova mestskej nemocnice, pacientov však zatiaľ nemuseli evakuovať. Tornádo vyvrátilo stromy, poprevracalo autá a postŕhalo elektrické vedenia. Bez elektriny zostalo asi 9000 domácností.

Slovensko urobilo významný krok k prijatiu eura na budúci rok,. Podľa prognózy Európskej komisie je inflácia v krajine v súlade s cieľmi EÚ. Inflácia na Slovensku bude pod hranicou 3,34 percenta, ktorú nesmie prekročiť, ak chce v roku 2009 prijať euro.

Požiar amfiteátra v Bratislave, ktorý včera večer zasiahol hlavnú budovu s administratívou a javiskom, je už uhasený. Hasičom sa to podarilo okolo 1:00 ráno. Presnú príčinu však musí zistiť polícia. Mohlo ísť aj o vandalizmus.
Požiar hasilo celkovo 69 hasičov a 19 zásahových vozidiel.

Kurzy NBS platné na dnes:
EUR1 32,27
USD1 20,64
GBP1 41,04

Sport

Zdeno Chára hneď po vypadnutí Bostonu z play off hovoril o zdravotných ťažkostiach, no ku svojej účasti na svetovom šampionáte sa nechcel vyjadrovať. Chára pôjde na operáciu. Peter Bondra. Generálny manažér národného výberu telefonoval aj s útočníkom Miroslavom Šatanom. "Miro od ukončenia základnej časti NHL nekorčuľoval, stav jeho zraneného kolena sa veľmi nezlepšil. Drží chlapcom na šampionáte palce," doplnil P. Bondra.

V jedinom pondelkovom stretnutí 2. kola play off v NHL zvíťazili hokejisti Philadelphie nad Montrealom na vlastnom ľade 3:2 a v sérii sa ujali vedenia 2:1 na zápasy.

Arsenal Londýn zvíťazil v dohrávke 36. kola anglickej futbalovej Premier League na ihrisku posledného tímu tabuľky Derby 6:2 a zachoval si ešte teoretickú šancu na zisk titulu. Dve kolá pred koncom súťaže strácajú "kanonieri" na vedúce duo Manchester United a FC Chelsea štyri body. V zápase sa zaskvel hetrikom Emmanule Adebayor, ktorý dal v II. polčase tri góly.

********************

Polooblačno až oblačno. Popoludní ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 17 až 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st.
Slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný, na východe krajiny severný vietor 5 až 20 km/h.