Friday, April 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Čína chce debatovať s Dalajlámom

14:00 25.04.2008

Čínska chce debatovať s Dalajlámom - oznámila to dnes čínska štátna tlačová agentúra. Čínsky komunistický režim s ním doteraz odmietal komunikovať. Obviňoval ho, že chce Tibet odtrhnúť od Číny. Stretnutie by tak bolo veľkým historickým prelomom. Hovorca exilovej tibetskej vlády v Indii však uviedol, že doteraz ho nikto z Číny nekontaktoval a o rozhovoroch nič nevie.

Člen americkej Snemovne reprezentantov Pete Hoekstra tvrdí, že v Sýrii bol jadrový reaktor. Postavili ho za pomoci Komunistickej Kórey. Reaktor, ktorý v septembri 2007 zničily izraelské lietadlá, nebolo podľa USA postavené na výrobu elektriny. Damask a Pchjongjang obvinenia odmietajú. Podľa predstaviteľa Americkej vlády bol reaktor zničený nanajvýš mesiac pred dokončením. Sýrie vyhlásila, že na bombardovanom mieste bola len opustená vojenská budova.

Nemecká vláda chce o dva roky predĺžiť obmedzený prístup na pracovný trh pre obyvateľov z nových členských krajín Európskej únie. Miesto plánovaného roku 2009 sa termín posunie na rok 2011. Správa najviac zarazila Čechov.

Jeden človek vážne a štyria ľahšie zranení zostali po dnešnej zrážke maďarského linkového autobusu s poľským kamiónom východne od maďarského Kecskemétu. Podľa polície nákladné auto prešlo v zákrute do protismeru a narazilo do boku autobusu. Pri nehode bol zranený aj poľský vodič, väčšinu zranení spôsobilo rozbité sklo bočných okien autobusu.

Na sídlisku Luník IX v Košiciach dnes v noci dym udusil tri deti. Ďalšie dve osoby museli záchranári previezť do nemocnice. Oheň bytu na piatom poschodí zadymil byt o poschodie vyššie, kde spali deti. "Zadymenie bytu na šiestom poschodí bolo také veľké, že hasiči sa tam mohli orientovať len hmatom. Požiar na piatom začala zrejme zle zahasená cigareta.

Prešovčanie budú päť dní testovať minibus, ktorým plánuje Dopravný podnik mesta Prešov, posilniť mestskú hromadnú dopravu. "Minibus pre 27 ľudí bude premávať od 26. do 30. apríla na trase Šidlovec Sídlisko III Budovateľská Borkut.

Sport

Slovenský brankár Peter Budaj zlikvidoval všetkých 20 striel, ktoré naňho smerovali z hokejok hráčov Detroitu. Colorado aj tak prehralo v prvom súboji semifinále Západnej konferencie na ľade Red Wings 3:4. Budaj vystriedal dlhodobú brankársku jednotku Colorada Theodora v II. tretine za stavu 1:4 .

V druhom š 2. kola play off sa na východe zrodilo víťazstvo Montrealu nad Philadelphiou rovnako 4:3, ale po predĺžení. Slovenský brankár Jaroslav Halák sa v drese Montrealu do akcie nedostal.

Prvý tréning na VC Španielska na okruhu v Barcelone potvrdil očakávanú veľkú silu tímu Ferrari. Kimi Räikkonen vyhral s minimálnym náskokom 0,050 pred tímovým kolegom Felipem Massom. Pred konkurenčným McLarenom mali červení náskok pol sekundy. Tretiu priečku získal Lewis Hamilton, za ktorého sa prebojoval Robert Kubica na BMW.

**********************************

Jasno až polooblačno. Na západe zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 5 st.
Slabý vietor.