Tuesday, April 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Euro už neodkladne klope na dvere

16.00
Európska únia podpíše predvstupovú dohodu so Srbskom už v priebehu dnešného dňa. Oznámila to s odvolaním sa na slovinského diplomata tlačová agentúra AFP. Ostatným členom únie sa podľa neho podarilo prelomiť odpor Holandska a Belgicka, ktoré dlho nechceli ustúpiť zo svojej požiadavky, aby Ú podmienila podpis so Srbskom lenplnou spoluprácou tejto krajiny s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu.

Čína dnes vyzvala dalajlámu, aby opätovne zvážil podmienky, zahŕňajúce ukončenie násilia v Tibete pred blížiacimi sa olympijskými hrami, a vážil si príležitosť rokovať. Oficiálne miesta údajne súhlasili s tým, že sa stretnú s dalajlámom.

Kuvajt v utorok oznámil, že vyčlení 100 miliónov dolárov na vytvorenie islamského fondu, ktorý bude poskytovať pomoc chudobným počas narastajúcej celosvetovej potravinovej krízy. Táto na ropu bohatá krajina navrhuje zriadenie Fondu slušného života v islamských krajinách. Fond bude okrem toho prispievať na programy, ktoré majú pozdvihnúť poľnohospodársku produkciu.

Euro už neodkladne klope na dvere. Slovensko prakticky splnilo všetko čo malo. Aby sme v januári 2009 u nás neplatili eurom, to by sa musel stať zázrak. Vďaka dobrým správam posilňuje aj Slovenská koruna. Dnes nakrátko posilnila tesne nad 32,20 za euro, čím prekonala svoje historické maximum. Európska komisia zverejní svoju hodnotiacu správu už na budúcu stredu

VšZP nevylúčila ďalšiu redukciu nemocníc. Zatiaľ však nechce zverejňovať čiastkové závery. Prípadné nepodpísanie zmluvy s konkrétnou nemocnicou bude výsledkom dohody oboch strán a že v súčasnosti rokujú so všetkými dotknutými poskytovateľmi.

Štefan Nižňanský riaditeľ verejnoprávnej televízie predstaví zajtra Rade STV plán organizačných zmien. Mali by sa udiať v najbližších dvoch-troch mesiacoch. Konkrétne mená by ešte padnúť nemali, už čoskoro by však mohli nastať prvé personálne zmeny aj na vedúcich postoch.

Slovenský raj je pripravený na novú letnú turistickú sezónu. Leto je v Slovenskom raji najsilnejšou časťou roka, čo potvrdzujú aj doterajšie prieskumy návštevnosti Slovenského raja. Ročne navštívi Slovenský raj približne 700tisíc návštevníkov.

Zo svetových tenistiek majú olympijskú istotu Šarapovová a Kuznecovová. Včera časť nominácie oznámil prezident Ruskej tenisovej federácie a zároveň nehrajúci kapitán daviscupovej aj fedcupovej "zbornej" Šamil Tarpiščev. Družstvo ruských žien počas uplynulého víkendu zdolalo v Lužnikách tím USA 3:2 a postúpilo do finále Pohára federácie, v ktorom sa stretne so Španielskom.

*************************************
NOC:
Polooblačno, na západe až oblačno a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 6 až 1, na západe miestami okolo 8 st.Slabý premenlivý vietor.

STREDA:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 7 st. Vietor od juhovýchodu do 6 m/s.