Friday, April 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Existuje "reálna možnosť", že Letné olympijské hry 2008 v Pekingu budú terčom teroristického útoku

12.00
Existuje "reálna možnosť", že Letné olympijské hry 2008 v Pekingu budú terčom teroristického útoku, alebo že na športovcov zaútočia protičínske skupiny, varoval dnes generálny tajomník Interpolu Ronald Noble. Protesty môžu siahať od rušivého správania, ako napríklad blokáda hlavných dopravných tepien alebo zasahovanie do súťaží, až po násilné činy v podobe útokov na činiteľov olympijských hier a športovcov či ničenie majetku," dodal Noble.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy povedal, že sa bude usilovať o prijatie dohody v rámci Európskej Únie o tom, či je potrebné bojkotovať otvárací ceremoniál pekinských olympijských hier. Vyhlásil to počas rozhovoru vo francúzskej televízii.
Povedal tiež, že Francúzsko bude pracovať na obnovení dialógu medzi Čínou a exilovým tibetským duchovným vodcom dalajlámom a naďalej bude na nich naliehať, aby počas štyroch mesiacov, ktoré zostávajú do začiatku olympijských hier, viedli rokovania.

Izrael dnes odmietol ponuku šesťmesačného prímeria v pásme Gazy zo strany radikálnej palestínskej organizácie Hamas a označil ju za trik, ktorý islamistickej skupine umožní zotaviť sa z nedávnych ťažkých bojov. Izraelská strana už v minulých dňoch avizovala, že nebude viesť s Hamasom rozhovory o prímerí. V prípade zastavenia ostreľovania pásma Gazy zo strany Izraela však Tel Aviv od Hamasu žiada okamžité pozastavenie každodenných raketových útokov na židovské pohraničné obce.

Americký prezident George Bush je presvedčený, že obe strany blízkovýchodného mierového procesu sú schopné dohodnúť sa na podobe budúceho palestínskeho štátu. Malo by sa tak stať ešte do konca jeho funkčného obdobia v januári 2009.

Japonsko daruje 100 miliónov amerických dolárov na núdzovú pomoc chudobným krajinám, aby im tak pomohli prekonať potravinovú krízu, čiže narastajúce ceny za jedlo. Dnes to oznámil hovorca vlády Nobutaka Mačimura. Japonsko prisľúbilo, že sa potravinová kríza stane súčasťou jeho agendy, nakoľko sa tu v júli uskutoční výročný summit skupiny ôsmich najbohatších štátov sveta G8.

Najväčší ľadovec Nového Zélandu sa roztápa. Tasman s dĺžkou 29 kilometrov bol považovaný aj za najdlhší ľadovec sveta a v poslednom období ubúda doteraz najrýchlejším tempom. Nové merania minulý týždeň ukázali, že ľadovec meria už len 22 kilometrov, kým v roku 1990 to bolo 29 kilometrov. Predtým na jeho konci nebolo nijaké jazero, teraz sa v blízkosti vytvorila vodná plocha. Novovytvorené ľadovcové jazero má dĺžku sedem a šírku dva kilometre.

Nový generálny riaditeľ Slovenskej televízie Štefan Nižňanský oznámil na včerajšom zasadnutí Rady STV prepúšťanie najvyšších. Ak by rada jeho zámer schválila, znížil by počet riaditeľov na prvom stupni riadenia zo súčasných 17 na osem. Podľa neho by sa touto zmenou veľmi jasne zúžilo a sprehľadnilo riadenie a organizačná štruktúra.

Skromne a odhodlane. Tak pôjde slovenská hokejová reprezentácia na majstrovstvá sveta v Kanade. Menej ako štyroch hráčov z NHL slovenská reprezentácia na svetových šampionátoch od roku 2000 nemala. Naši hokejisti odlietajú do Kanday v nedeľu.
**********************************
Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 16 až 19 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 5 st. Slabý vietor.