Wednesday, April 23, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu vyzvala na medzinárodné úsilie s cieľom zastaviť rýchly rast cien potravín, a uviedla, že o tejto problematike sa bude diskutovať na letnom summite najpriemyselnejších krajín sveta združených v organizácii G8. Rýchlo rastúce ceny potravín vyvolali v tomto roku hlad a násilností v niekoľkých rozvojových krajinách.

Hillary Clintonová dnes oznámila, že okamžite po víťazstve vo včerajších primárkach v Pennsylvánii sa na jej volebnú kampaň prostredníctvom internetu nazbierali tri milióny dolárov. Bývalá prvá dáma rozdielom 10 percent zvíťazila nad Barackom Obamom a udržala si tak šancu na získanie nominácie za kandidátku Demokratickej strany do prezidentských volieb.

Ruskí hasiči bojujú aj dnes s rozsiahlymi požiarmi na Sibíri, za ktoré je zodpovedná nelegálna ťažba dreva a suchá zem po nedostaku snehu. Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie horí asi 40 tisíc hektárov. Ďalších 11 tisíc hektárov lesa už za posledných 24 hodín zhorelo. "Proti požiarom bojuje 7000 ľudí, 1800 požiarnych áut a osem lietadiel. Požiare neohrozujú obytné oblasti ani nebezpečné zariadenia ako zásobárne ropy alebo plynu.

Pochodeň s olympijským ohňom za prísnych bezpečnostných opatrení dorazila do austrálskeho hlavného mesta Canberry, kde by sa zajtra mala uskutočniť slávnostná štafeta. Počas nej sa očakávajú demonštrácie aktivistov, ktorí protestujúproti čínskej politike v Tibete.

Cigarety búdú v Česku opäť o niečo drahšie. Príčinou zdražovania sú vyššie dane, ktoré síce platia už od januára tohto roka, ale výrobcovia majú vždy nejaké zásoby za starú cenu, takže zvyšovanie cien odsúvajú. Spotreba cigariet išla vlani dole len zhruba o 1percento. Fajčiari sa namiesto rázneho kroku, ktorým by sa zlozvyku vzdali, presúvajú k lacnejším značkám.

doma

Na našich cestách začnú platiť nové a prísnejšie pravidlá. Dnes o tom rozhodla vláda. Maximálna povolená rýchlosť v obciach by sa mala znížiť na 50-tku, najvyššia pokuta by mala dosiahnuť 40.000 korún a vodiči asi budú musieť mať zapnuté svetlá po celý rok. Polícia si od zákona sľubuje menej dopravných nehôd.Návrh musí ešte odobriť parlament, ktorý ho samozrejme ešte môže upraviť. Zmeny majú začnú platiť od októbra.

Martin, Ružomberok a značná časť Spiša dostali novú nádej na rýchle cestovanie. Diaľnica D1 by sa v ich blízkosti mohla začať stavať pomerne rýchlo za peniaze európskych firiem cez súkromno-verejné partnerstvá. Ide o prvý balík súkromných diaľnic označovaných ako PPP projekty v dĺžke 75 kilometrov medzi Martinom a Prešovom. O túto veľkú štátnu zákazku v odhadovanej hodnote desiatok miliárd korún sa nakoniec pobijú traja uchádzači.

Zahraniční ekonómovia očakávajú, že Slovensko v budúcom roku euro prijme. Po prijatí Slovenska do eurozóny príde pauza, ďalších adeptov očakávajú až v roku 2012. Malo by to byť Estónsko a Litva. Rok na to by mali spoločnú menu prijať Česká republika, Lotyšsko a Poľsko. V Bulharsku a Maďarsku sa podľa prieskumu nebude platiť eurom skôr ako v roku 2014 a v Rumunsku až od roku 2015.

Pltnícka sezóna na Dunajci sa začína v sobotu. Odomykanie vôd Dunajca a posvätenie pltí je zároveň slávnostným začiatkom letnej turistickej sezóny v Pieninách. "Trasa ostáva klasická, je deväť kilometrov dlhá.

Takmer polovicu turistov na pltiach tvoria Slováci. Po otvorení lávky cez Dunajec v Červenom Kláštore pribudlo najmä Poliakov. Tradičnými návštevníkmi sú Nemci, Madari, Rakúšania, Švajčiari a Holanďania. Počas leta je na slovenskej strane k dispozícii približne 60 pltí.
Prvé písomné zmienky o preprave tovaru a ľudí na Dunajci sú v poľských prameňoch už z 13. storočia. Zo Slovenska sú záznamy zo začiatku 18. storočia. Pltníctvo ako turistická atrakcia sa začína v Pieninách rozvíjať koncom 19. storočia.

Bratislavčania si tento týždeň môžu prezrieť svetoznáme obrazy a nemusia pritom cestovať do svetových galérií. Nejde však o originály, ale falzifikáty od talianskeho profesora Daniele Dondého. Je zakladateľom nového umeleckého smeru Faux pax - teda falošného umenia. V hlavnom meste vystavia jeho verziu Van Goghových Slnečníc, Moneta, Renoira či Gaugina. Profesorov ateliér má povolenie na tvorbu falzifikátov od múzeí, ktoré vlastnia originály diel.
Tvorba falzifikátov je podľa neho veľkým umením - nejde totiž len o kopírovanie, treba naštudovať aj techniku.
O štyri roky by malo v Bratislave vzniknúť turistické múzeum falzifikátov. Malo by v ňom byť 100 najlepších obrazov z celého sveta.

Žena na Floride našla v pondelok v noci takmer dva a pol metra dlhého aligátora ponevierať sa po jej kuchyni. 69-ročná Sandra Frostiová uviedla, že krokodíl musel prejsť cez verandu a odtiaľ cez otvorené presklené dvere do jej domu. Aligátor sa zatúlal cez obývačku a halu až do kuchyne. Odniesť ho musel až privolaný lovec. Počas chaosu spadol na zem tanier, ktorý zviera poranil. Inak sa nikomu v dome nič nestalo.

Slovenská hokejová reprezentácia mala včera večer nečakaných hostí. Svetová antidopingová agentúra vyslala do Bratislavy na prípravný kemp Slovákov pred šampionátom v Kanade dvojicu českých komisárov. Tí si na zverencov trénera Júliusa Šuplera počkali po večernom tréningu. Zo zoznamu hráčov vyžrebovali Dominika Graňáka, Radovana Somíka, Juraja Kolníka a Branislava Mezeia, ktorí im odovzdali vzorky moču," Výsledky kontrol by mali byť známe do jedného mesiaca.

Tenistky Uzbekistanu chcú v baráži o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Slovensku potrápiť domáce družstvo a pokúsia sa o prekvapenie. Kapitán uzbeckého tímu Samuk Abudov počítal s tým, že Slovenky cez víkend nastúpia v nasilnejšom zložení aj s Danielou Hantuchovou. Podľa kapitána uzbeckého tímu budú slovenky aj bez Hantuchovej mimoriadne silným súperom. Dominika Cibulková je momentálne v skvelej forme. Ďalšou silnou zbraňou slovenského tímu je štvorhra, Janette Husárová stále patrí medzi popredné svetové deblistky," povedal Abudov, ktorý sa vo dvojhre bude spoliehať na Akgul Aman muradovovú a skúsenú Irodu Tuľaganovovú.
**********************************
NOC:
Oblačno, postupne od severozápadu polooblačno.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st., v horských dolinách miestami okolo 0 st. a ojedinele aj v nížinách slabý prízemný mráz. Severný vietor postupne zoslabne.

ŠTVRTOK:
Jasno až polooblačno.
Najvyššia denná teplota 15 až 20, na severe miestami okolo 13 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 3 st. Slabý vietor od severu.