Thursday, April 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Školy v Anglicku sú zatvorené

14:00 24.04.2008

Tisíce britských škôl dnes prerušili vyučovanie a zatvorili brány potom, ako učitelia vyhlásili jednodňový štrajk za zvýšenie platov. Učitelia už roky dostávajú platy, v ktorých nie je zohľadnená miera inflácie. Minister školstva Jim Knight uviedol, že priemerný ročný učiteľský plat je 34 000 libier (42 000 eur) a počas vlády Labouristickej strany sa zvýšil o 19 percent.

Dolná komora nemeckého parlamentu schválila dnes reformnú zmluvu Európskej únie. Horná komora parlamentu má o Lisabonskej zmluve hlasovať 23. mája. Zmluvu zatiaľ podporilo 10 z 27 členských štátov Európskej únie.

Ultranacionalistická Srbská radikálna strana má pred májovými voľbami podľa posledných prieskumov len o tri percentá väčšie preferencie ako koalícia proeurópskych strán. Na základe prieskumu, vyplýva, že ani radikálna strana , ani Tadičov blok nebude schopný zostaviť vládu bez podpory viac ako jedného partnera.

Dodávka čínskych zbraní do Zimbabwe, ktorá vyvolala rozsiahlu kritiku, sa vráti naspäť do Číny. Nikto zo susedov Zimbabwe totiž nedovolil príchod čínskej lode so zbraňami do svojho prístavu. Čínsku vládu Američania vyzvali, aby do Zimbabwe zbrane nedodávala, kým sa nevyrieši tamojšia povolebná kríza.

Združenie kamionistov neplánuje štrajkovať proti zákazu jazdiť po cestách každý piatok od 16:00 do 20:00, čo presadzuje ministerstvo vnútra v novele cestného zákona. Ak úradníci nevypustia z návrhu sporný zákaz, príde názorná ukážka. Kamionisti úradníkom v jeden piatok na cestách ukážu, čo chcú presadiť. Podľa prezidenta Združenia cestných dopravcov Petra Halabrína- cesty zostanú zablokované, pretože šoféri nebudú mať kde odstaviť kamióny.

Čelnú zrážku dvoch osobných áut neprežil dnes dopoludnia vodič staršieho Opla na ceste medzi Kežmarkom a Huncovcami. Na rovnom úseku cesty vošiel do protismeru, kde sa čelne zrazil so Škodovkou Fabia. Vodiča druhého auta previezla sanitka na ošetrenie do popradskej nemocnice.

Dnes v skorých ranných hodinách lúpežne prepadli jednu z popradských herní. Muž v čiernom oblečení, s tmavými okuliarmi zamestnankyňu zamkol na záchode. Stihla však aktivovať prepadové tlačidlo. Bezpečnostná služba už páchateľa nenašla. Lupič si odniesol pokladnicu a dve peňaženkykde bolo asi 130 tisíc korún.

SPORT

Hokejový klub AquaCity ŠKP Poprad bude mať najužšiu ľadovú plochu kanadských rozmerov v slovenskej extralige. Rekonštrukcia potrvá približne do konca septembra. Letnú prípravu absolvujú "kamzíci" v Kežmarku a úvodné kolá extraligy odohrajú na ľade súperov. "Chceme hrať atraktívny, agresívny, kontaktný hokej, preto tieto kanadské rozmery. uviedol prezident HK AquaCity ŠKP Poprad Anton Danko. Pre popradského primátora bude sezóna 2008/2009 už štvrtá vo funkcii prezidenta klubu a podľa jeho vlastných slov zároveň aj posledná. V tíme kamzíkov skončili Juraj Halaj i Jaroslav Jabrocký, s ktorými sa vedenie klubu nedohodlo. Neakceptovali ich nároky na plat."

Na svetovom šampionáte v hokeji nám bude chýbať aj Marián Gáborík. Kapitánovi Minnesoty Wild neodporučil reprezentovať jeho klub. Jeho výstupné lekárske vyšetrenie totiž nedopadlo dobre.Na majstrovstvách budú z NHL hrať iba útočník Marcel Hossa a obrancovia Višňovský, Mezei a Sekera. Definitívne nie povedal aj obranca Ottawy Andrej Meszároš.

Dnes hrajú naši hokejisti posledný prípravný zápas proti Slovincom v Skalici. Na šampionát odlietajú v nedeľu.

**********************************
Popoludní má byť prevažne slnečno, neskôr miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 15 až 19, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 13 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 3 st.
Severný vietor 5 až 20 km/h.