Tuesday, April 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Veľká ofenzíva v Afganistane

10:00 29.04.2008

Americkí a britskí vojaci začali začali útok v provincii Helmand na juhu Afganistanu. Cieľom operácie je "posilniť bezpečnosť afganských občanov", oznámilo dnes velenie medzinárodných síl pod vedením NATO. Do ofenzívy sa zapájajú stovky príslušníkov amerického námorníctva. Ide o najväčšiu vojenskú operáciu v Afganistane za posledné mesiace. Provincia Helmand je centrom afganského drogového priemyslu. Produkuje okolo 90 percent svetových zásob ópia. Helmand je aj baštou hnutia Taliban.

Otec, ktorý väznil a zneužíval svoju dcéru v rakúskom Amstettene pôjde dnes pred vyšetrovacieho sudcu. Zadržaný Josef F. (73) sa priznal, že 24 rokov väznil svoju v súčasnosti 42-ročnú dcéru Elisabeth proti jej vôli, pričom ju opakovane sexuálne zneužil. Narodilo sa im 7 detí. Jedno z nich zomrelo krátko po pôrode. Telo páchateľ spálil, k čomu sa takisto priznal.

Riaditeľ CIA vyhlásil, že sýrsky jadrový reaktor, ktorý v septembri zničilo izraelské letectvo, mohol po dokončení za jeden rok vyrobiť dostatok plutónia na jednu alebo dve atómové bomby. Biely dom minulý štvrtok obvinil Severnú Kóreu, že pomáhala Sýrii vybudovať jadrový reaktor, a že zariadenie "nebolo určené na mierové účely". Reaktor zničil izraelský vzdušný útok tesne pred jeho spustením a pred jeho naplnením jadrovým palivom.

Ministri zahraničných vecí Európskej únie na dnešných rokovaniach ponúknu Srbsku novú predvstupovú dohodu. Stane sa tak zrejme ešte pred predčasnými májovými voľbami. Budú sa tak snažiť naviesť Srbov na hlasovanie za prozápadné strany. EÚ sa obáva, že v parlamentných voľbách 11. mája opäť získajú moc ultranacionalisti.

Traja ozbrojení a maskovaní lupiči prepadli včera farmu ošípaných v obci Buzica v okrese Košice-okolie. Strážnika zviazali a nechali ho ležať na zemi. Z farmy si odviezli 16 ošípaných za 35-tisíckorún. Strážnik sa nakoniec sám vyslobodil a privolal políciu.

Kurzy NBS platné na dnes:
EUR1 32,27
USD1 20,64
GBP1 41,04

Sport

Slovenskí hokejoví reprezentanti majú za sebou prvý tréning v Kanade. Trénovali v útulnej hale, avšak s perfektným zázemím (obrovská posilňovňa, bazén s tobogánom, oblastná knižnica...). "Na chalanoch je vidieť, že sa potrebovali po náročnej ceste "nabudiť". Tréning mal úroveň, všetci ho absolvovali s chuťou," povedal tréner Július Šupler.

Zdeno Chára hneď po vypadnutí Bostonu z play off hovoril o zdravotných ťažkostiach, čo sa potvrdilo. Chára pôjde na operáciu. Peter Bondra. Generálny manažér národného výberu telefonoval aj s útočníkom Miroslavom Šatanom. "Miro od ukončenia základnej časti NHL nekorčuľoval, stav jeho zraneného kolena sa veľmi nezlepšil. Drží chlapcom na šampionáte palce," doplnil P. Bondra.

V jedinom pondelkovom stretnutí 2. kola play off v NHL zvíťazili hokejisti Philadelphie nad Montrealom na vlastnom ľade 3:2 a v sérii sa ujali vedenia 2:1 na zápasy.

********************

Polooblačno až oblačno. Popoludní ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 17 až 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st.
Slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný, na východe krajiny severný vietor 5 až 20 km/h.
.