Thursday, April 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Nemecký parlament dnes diskutuje o európskej reformnej zmluve

11.00
Nemecký parlament dnes diskutuje o európskej reformnej zmluve. V Bundestagu ju podporuje spoľahlivá dvojtretinová väčšina poslancov. Lisabonskú zmluvu zatiaľ podporilo 10 z 27 členských štátov Európskej únie. Včera ju schválil v Portugalsku.

Izraelský premiér Ehud Olmert oznámil Turecku, že židovský štát je ochotný vzdať sa Golanských výšin a vrátiť ich Sýrii výmenou za mier s týmto arabským štátom. Vyhlásila to dnes ministerka sýrskej vlády. Golanské výšiny sú okupované Izraelom od roku 1967.

Počet obetí najnovšej epidémie horúčky dengue v brazílskom štáte Rio de Janeiro dosiahol 92 mŕtvych, čo je viac ako pri dosiaľ najsmrteľnejšom hromadnom výskyte tohto ochorenia. Informovala o tom v stredu brazílska tlačová agentúra.

Plat učiteľa sa na budúci rok zvýši o necelé dve tisícky. Pedagóg by mal zarábať 23-tisíc korún, teda priemerne 714 eur. Minister Mikolaj však chystá zmenu odmeňovania, učitelia by mali byť platení podľa toho, ako postupujú v kariére.

Tisíce škôl v Británii budú dnes musieť obmedziť alebo úplne zrušiť vyučovanie. Britskí učitelia totiž vyhlásili prvý celonárodný štrajk učiteľov po vyše 20-tich rokoch. Dôvodom je spor s vládou o platy. Na jednodňovom proteste proti novému trojročnému plánu zvyšovania miezd sa má zúčastniť až 200 tisíc členov Národného odborového zväzu učiteľov.
Učitelia nerobia rozhodnutie o štrajku ľahko alebo neuvážene, avšak ich trpezlivosť je skúšaná až do krajnosti," vyhlásila úradujúca generálna tajomníčka odborárov Christine Blowerová

Životné minimum má mimoriadne narásť. Pôjde hore zo súčasných 5130 Sk na 5800 Sk. Takéto výrazné zvýšenie životného minima odporúčajú experti ministerstva práce preto, lebo jeho súčasná hodnota neodráža skutočnosť. Nevyhnutné náklady na život sú vyššie.
Zmeniť by sa teda mala nielen hodnota životného minima, ale aj spôsob jeho ďalšieho zvyšovania. Vďaka tomu vznikne viacerým ľuďom nárok napríklad na kompenzačné dávky pri zdravotnom postihnutí alebo na príspevok za opatrovanie.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier od nadmorskej výšky 2 000 m n. m. trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na strmých svahoch len mierne spevnená. Ojedinele sa môžu vyskytnúť lavíny pri mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 40 st.

Viac ako 300 kg starých mobilných telefónov vyzbieral v minulom roku jeden zo slovenských mobilných operátorov. Robí sa to už niekoľko rokov. Ide totiž o nebezpečný odpad. Recykláciu realizuje organizácia, ktorá na to má oprávnenie a spĺňa legislatívne a bezpečnostné požiadavky.

Na svetovom šampionáte v hokeji nám bude chýbať aj Marián Gáborík. Kapitánovi Minnesoty Wild neodporučil reprezentovať jeho klub. Jeho výstupné lekárske vyšetrenie totiž nedopadlo dobre.Na majstrovstvách budú z NHL hrať iba útočník Marcel Hossa a obrancovia Višňovský, Mezei a Sekera. Definitívne nie povedal aj obranca Ottawy Andrej Meszároš.

Dnes hrajú naši hokejisti posledný prípravný zápas proti Slovincom v Skalici. Na šampionát odlietajú v nedeľu.
**********************************
Jasno až polooblačno.
V horských oblastiach viac oblakov časom oblačno a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 15 až 19, na severe miestami okolo 13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Slabý vietor.