Tuesday, April 22, 2008

Pripravil Michal Novák: Clintonová má stále šancu

7:00 23.04.2008

Clintonová včera tesne vyhrala v primárkach v Pennsylvánii. Po spočítaní asi 70 percent odovzdaných hlasov Hillary Clintonová získala 54 percent. Avšak stále potrebuje veľké víťazstvo v primárnych voľbách Demokratickej strany, vďaka ktorému by jej nominácia na prezidenta zostala aktuálna.

Veliteľstvo irackej armády v meste Basra dalo lídrom šiitskej Mahdího armády 24 hodín na to, aby sa vzdali. Mesto a jeho okolie je opäť pod kontrolou vlády. Úrady vydali zatykač na vyše 80 ľudí vrátane vysokých predstaviteľov Mahdího armády v Basre. Na čele Mahdího armády stojí šiitský duchovný Muktada as-Sadr, ktorý údajne žije v Iráne.

Bratranec bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna, ktorého poprava sa pre rôzne právne a politické komplikácie odkladá už celé mesiace, sa včera vrátil do väzenského zariadenia pod správou Spojených štátov amerických.

Svetový potravinový program OSN varoval pred celosvetovým hladomorom, ktorý môže byť dôsledkom nárastu cien potravín. Podľa odhadu expertov vysoké ceny ohrozujú okolo 100 miliónov ľudí.

Silná búrka s krúpami vystrašila včera okolo piatej popoludní región Šariš. Hasiči museli zasahovať v obci Brezovica v okrese Sabinov, kde sa voda dostala do suterénu rodinných domov, zničila ploty, zaliala polia a lúky. Bahno zatarasilo cestu.

Kurzy NBS:
EUR1 32,34
USD1 20,30
GBP1 40,42

SPORT

V prvom semifinálovom zápase futbalovej Ligy majstrov FC Liverpool remizoval s FC Chelsea 1:1. O vedúci gól domácich sa postaral holandský útočník Dirk Kuyt. Keď sa už zdalo, že víťazstvo domácim nemôže ujsť, v piatej minúte nadstaveného času si dal vlastný gól John Arne Riise.

Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Manchester United a FC Barcelona. Prvý duel je na programe v stredu 23. apríla v Barcelone.

********************

Spočiatku prevažne oblačno a miestami prehánky alebo dážď. Popoludní zrážky už len ojedinele a od severu postupné zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 12 až 17, na severe miestami okolo 10 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Severozápadný až severný vietor 10 až 30 km/h,
na juhozápade a východe v nárazoch miestami okolo 55 km/h.