Thursday, April 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Česko na úrovni vyspelej Európy o desať rokov

16:00 24.04.2008

Česi by mohli dosiahnuť západoeurópsku úroveň prosperity do desiatich rokov, ak bude pokračovať terajší hospodársky rast. Uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. " "Rýchly hospodársky rast je veľkou príležitosťou na zníženie deficitu a štrukturálne reformy, ale ani predošlá ani terajšia vláda to úplne nevyužili," dodala OECD.

Tisíce britských škôl dnes prerušili vyučovanie a zatvorili brány potom, ako učitelia vyhlásili jednodňový štrajk za zvýšenie platov. Učitelia už roky dostávajú platy, v ktorých nie je zohľadnená miera inflácie. Minister školstva Jim Knight uviedol, že priemerný ročný učiteľský plat je 34 000 libier (42 000 eur) a počas vlády Labouristickej strany sa zvýšil o 19 percent.

Dolná komora nemeckého parlamentu schválila dnes reformnú zmluvu Európskej únie. Horná komora parlamentu má o Lisabonskej zmluve hlasovať 23. mája. Zmluvu zatiaľ podporilo 10 z 27 členských štátov Európskej únie.

Združenie kamionistov neplánuje štrajkovať proti zákazu jazdiť po cestách každý piatok od 16:00 do 20:00, čo presadzuje ministerstvo vnútra v novele cestného zákona. Ak úradníci nevypustia z návrhu sporný zákaz, príde názorná ukážka. Kamionisti úradníkom v jeden piatok na cestách ukážu, čo chcú presadiť. Podľa prezidenta Združenia cestných dopravcov Petra Halabrína- cesty zostanú zablokované, pretože šoféri nebudú mať kde odstaviť kamióny.

Po pravidelnej revízii budú od pondelka 28. apríla opäť v prevádzke všetky lanovky Tatranských lanových dráh v Tatranskej Lomnici. Výborné podmienky na lyžovanie v Lomnickom sedle, kde je približne 180 cm snehu, umožnia jarnú lyžovačku až do 11. mája.

Slávnostné otvorenie hradných brán v novej letnej turistickej sezóne bude v nedeľu na hrade Ľubovňa a v skanzene v Starej Ľubovni. Na hrade privíta návštevníkov skupina historického šermu Drago z Hradca Králové. Na hrade budú Cigánky veštiť budúcnosť. V skanzene budú celý deň ľudový remeselníci.

SPORT

Na svetovom šampionáte v hokeji nám bude chýbať aj Marián Gáborík. Kapitánovi Minnesoty Wild neodporučil reprezentovať jeho klub. Jeho výstupné lekárske vyšetrenie totiž nedopadlo dobre.Na majstrovstvách budú z NHL hrať iba útočník Marcel Hossa a obrancovia Višňovský, Mezei a Sekera. Definitívne nie povedal aj obranca Ottawy Andrej Meszároš.

Dnes hrajú naši hokejisti posledný prípravný zápas proti Slovincom v Skalici. Na šampionát odlietajú v nedeľu.

**********************************

V noci bude jasno až polooblačno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 5 až 0 st., v horských dolinách miestami okolo -2 st.

Zajtra cez deň jasno až polooblačno. Popoludní v západnej polovici zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 5 st.
Slabý, popoludní na juhozápade severný vietor 5 až 20 km/h.