Wednesday, April 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Nehoda Autobusu - 15 mŕtvych

8:00 01.05.2008

Najmenej 15 ľudí dnes zahynulo a takmer 50 sa zranilo pri havárii autobusu v Hongkongu. Vodič stratil nad vozidlom kontrolu a autobus sa prevrátil. Autobus viezol 65 ľudí, hoci jeho kapacita dosahovala len 55 osôb. Všetky obete sú podľa polície staršie ženy. Vodič nehodu prežil a polícia ho zadržala a obvinila z nebezpečnej jazdy s následkom smrti. Autobusu podľa šoféra zlyhali brzdy.

Venezuelský prezident Hugo Chávez od dnes zvýšil minimálnu mzdu o 30 percent napriek stále vyššej inflácii. Chávez pri príležitosti Dňa práce podpísal dekrét, ktorý stanovil mesačnú minimálnu mzdu na 372 dolárov od 1. mája. Ak by sa brali do úvahy aj potravinové lístky, minimálna mzda by podľa Cháveza v skutočnosti predstavovala 558 dolárov. "Bez robotníckej triedy by nebol socializmus," vyhlásil Chávez s tým, že Venezuela bude mať najvyššiu minimálnu mzdu v Latinskej Amerike.

Verejná doprava v Grécku bude dnes narušené. Časť protestov gréckych odborárov je naplánovaná na 1. mája. Autobusová doprava v Aténach vrátane autobusov na aténske medzinárodné letisko sa zastaví. Približne polovica domácich aj medzinárodných letov spoločnosti Olympic Airlines sa ruší.

V Afganistane včera zahynul český vojak, keď terénne vozidlo, v ktorom sa vracal z akcie zasiahla výbušnina. Ďalší Čech je ťažko zranený, dvaja stredne ťažko a jeden ľahko. K útoku došlo asi 60 kilometrov juhozápadne od Kábulu.

Päť Francúzov je nezvestných po páde lavíny v národnom parku Grand Paradiso v talianskych Alpách. Lavína zasiahla skupinu turistov včera poobede vo výške asi 2500 metrov.

Prezidentská kandidátka opozície Iveta Radičová začne dnes zbierať podpisy pod svoju kandidatúru na hlavu štátu. Radičová potrebuje podľa zákona 15 tisíc podpisov na to, aby mohla kandidovať na prezidenta SR v roku 2009.

Sport

Druhým finalistom futbalovej Ligy majstrov sa stali hráči FC Chelsea. Na Stamford Bridge zvíťazili nad svojím anglickým rivalom FC Liverpool 3:2 po predĺžení. V prvom, čisto anglickom finále v 52-ročnej histórii súťaže sa stretnú s Manchestrom United.

Vysledky nočných zápasov NHL:
Dallas - San Jose 1:2 stav série 3:1 pre Dallas
Philadelphia - Montreal 4:2 stav série 3:1 pre Philadelphiu

*********************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Južný, v západnej polovici postupne západný až severozápadný vietor 10 až 20 km/h.