Thursday, April 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Približne 400tisíc učiteľov a iných štátnych zamestnancov včera v Anglicku a Walese štrajkovalo proti nízkym platom

25.4. 7.00
Približne 400tisíc učiteľov a iných štátnych zamestnancov verejného sektora včera v Anglicku a Walese štrajkovalo proti nízkym platom. Zatvorená bola tretina škôl. Odborári pohrozili, že včerajšia akcia bola iba prvou zo série protestov. Učitelia požadujú zvýšenie platov o 4 percentá. Vláda im však ponúka len 2,5-percentné navýšenie, čo je menej, než ročná miera inflácie. Štrajk sa uskutočnil iba týždeň pred komunálnymi voľbami, ktoré budú prvým veľkým volebným testom vlády premiéra Gordona Browna.

V Rusku zúri rekordný počet lesných požiarov. Na Urale a Sibíri len za posledné dva týždne zhorelo 200-tisíc hektárov lesa. Hlavnou príčinou je nezvyčajne teplé počasie a chýbajúce protipožiarne opatrenia. Aj keď včera likvidácii požiaru na Ďalekom východe pomohol dážď, podľa meteorológov tlaková níž vydrží len niekoľko dní. Majitelia lesov vôbec nemajú vybavenie na hasenie ohňa.

Americký prezident George Bush je presvedčený, že obe strany blízkovýchodného mierového procesu sú schopné dohodnúť sa na podobe budúceho palestínskeho štátu. Malo by sa tak stať ešte do konca jeho funkčného obdobia v januári 2009.

Horná snemovňa českého parlamentu schválila odklad hlasovania o Lisabonskej zmluve. Dôvodom je jej predloženie Ústavnému súdu, ktorý má posúdiť, či je dokument v súlade s českým právom.

Nepopulárny francúzsky prezident Nicolas Sarkozy včera v televíznom interview pripustil svoje chyby. Kombinácia hospodárskych a osobných problémov spôsobila rekordný pokles Sarkozyho popularity v prieskumoch verejnej mienky, a to iba po roku na poste hlavy štátu. Odkedy ma zvolili za prezidenta, cena ropy sa zdvojnásobila... vypukla úverová kríza... a euro dosiahlo neuveriteľné hodnoty," povedal. Podľa väčšiny Francúzov nedodržal svoje predvolebné sľuby.

Uchádzačka o post kandidátky Demokratickej strany na funkciu amerického prezidenta senátorka Hillary Clintonová vyzbierala po utorkových primárkach v štáte Pennsylvánia 10 miliónov dolárov od celkového počtu asi 100 tisíc darcov. V Pennsylvánii Clintonová získala 55 percent hlasov a Obama 45. Clintonová si tak udržala šancu na nomináciu nad úspešnejším Barackom Obamom.

Nový generálny riaditeľ Slovenskej televízie Štefan Nižňanský oznámil na včerajšom zasadnutí Rady STV prepúšťanie najvyšších. Ak by rada jeho zámer schválila, znížil by počet riaditeľov na prvom stupni riadenia zo súčasných 17 na osem. Podľa neho by sa touto zmenou veľmi jasne zúžilo a sprehľadnilo riadenie a organizačná štruktúra.

Slovenská hokejová reprezentácia zdolala v druhom a zároveň poslednom prípravnom stretnutí pred nadchádzajúcimi majstrovstvami sveta v Kanade Slovinsko 3:1. Slovenské góly strieľali Andrej Kollár, Andrej Sekera a Ivan Čiernik, za Slovincov znížil Tomaž Razingar.

Prvé zápasy semifinále Pohára UEFA: Bayern Mníchov - Zenit Petrohrad 1:1 (18. Ribery - 60. Lucio vl.), Glasgow Rangers - Fiorentina 0:0.
**********************************
Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 16 až 19 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 5 st. Slabý vietor.