Friday, October 24, 2008

večerník

17.30
*Britská kráľovná po dvojdňovej návšteve odcestovala zo Slovenska
*Aktérom kuřimskej kauzy rozdali tresty, chlapcom vyplatia odškodné
*Druhý pilier bude otvorený, vklady plne garantované
*OPEC zníži vývoz ropy
*V Českých cukríkoch našli melamín

Príjemný podvečer

Prvá návšteva vládnuceho britského monarchu v našej krajine sa dnes krátko po štrnástej hodine skončila. Kráľovná v jedinom verejnom vystúpení počas svojej návštevy, na štátnom bankete, ktorý bol včera večer v bratislavskej Redute, pripila na zdravie a úspechy prezidenta a občanov Slovenskej republiky. Podľa Alžbety II. si Slovensko po dlhom období existencie za deliacou čiarou medzi východom a západom vydobylo miesto v spoločnom európskom dome.

Končiare Tatier sa počas pobytu britského kráľovského páru na Hrebienku vynorili z hmly a slovenské veľhory sa napokon ukázali.

Kráľovná Alžbeta dnes popoludní navštívila kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote. Už dve hodiny pred jej príchodom ju tam čakal nadšený dav ľudí. Kráľovnej sa veľmi páčil kostol z prvej polovice 13. storočia, ktorý patrí k najvzácnejším na Slovensku. Je v ňom gotický oltár z dielne Majstra Pavla. „Správca kostola Michal Lipták vzácnej návšteve priblížil históriu kostola. „Pristavili sme sa dlhšie aj pri Božom hrobe z 18. storočia, ten ju skutočne zaujal, také niečo vraj ešte nevidela,“ povedal Lipták.

Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip navštívili Bratislavu, Vysoké Tatry a Poprad, odkiaľ dnes odleteli späť do vlasti. Prezident kráľovnej udelil naše najvyššie štátne vyznamenanie - Rad Bieleho dvojkríža I. triedy a Ivana Gašparoviča vyznamenala Alžbeta II. britským Veľkým rytierskym krížom, ktorý sa od stredoveku udeľoval pri tradičnej ceremónii pasovania za rytiera.
Okrem športu a histórie bol druhý deň návštevy v Tatrách venovaný ekológii. Kráľovnú a vojvodu z Edinburghu zaujímala obnova našich veľhôr po víchrici v roku 2004.

Už od skorého predpoludnia bolo pred popradským štadiónom mimoriadne rušno. Na priateľský hokejový zápas medzi domácim extraligistom a anglickým tímom Guildford Flames sa chcelo ísť pozrieť niekoľko tisícok ľudí. Hokej mnohých z nich ani nezaujímal. Ťahákom bolo predovšetkým hodenie buly. Urobila to britská kráľovná Alžbeta. Kráľovná s manželom krátko po 14.00 odletela do Londýna. Tým sa oficiálny program britského kráľovského páru na Slovensku skončil. Kráľovná podľa slov prezidenta bola veľmi spokojná s návštevou Slovenska a podľa princa Philipa boli obaja návštevou nadšení. Zápas sa skončil 6:5 pre Poprad.

Prezident Ivan Gašparovič o návšteve kráľovnej Alžbety II. na Slovensku. 
***gaspi1***

Prezident Ivan Gašparovič o špeciálnom dare pre kráľovnú Alžbetu II. ktorým je päťročný kôň. 

***gaspi2***

Členovia ropného kartelu OPEC sa na dnešnom mimoriadnom stretnutí dohodli, že znížia vývoz ropy o 1,5 milióna barelov ropy denne. OPEC zvolal mimoriadne stretnutie kvôli prudkému poklesu cien ropy na svetových trhoch. V polovici júla stála ľahká americká ropa 147 dolárov za barel, po troch mesiacoch je za menej ako polovicu. OPEC chce najskôr vidieť, či zníženie produkcie bude mať vplyv na ceny. Až potom sa rozhodne, čo ďalej podnikne.

Český premiér Mirek Topolánek odvolal kvôli vnútrostraníckym problémom vo svojej Občianskej demokratickej strane a neistote celej vládnej koalície svoju dlhodobo chystanú cestu do USA. S prezidentom Georgeom W. Bushom mal už na budúcu stredu rokovať o svetovej finančnej kríze, americkej protiraketovej obrane v Európe a energetickej bezpečnosti.


31-ročná matka týraných českých chlapcov, dnes 9-ročného Ondřeja a 11-ročného Jakuba, Klára Mauerová si od Krajského súdu v Brne vypočula rozsudok v podobe 9-ročného trestu odňatia slobody. Trest si má odpykať vo väzení so sprísneným režimom. V tzv. Kuřimskej kauze súd rozdal aj ďalšie vysoké tresty: sestra Kláry, 35-ročná Kateřina Mauerová, má stráviť vo väzení so sprísneným režimom až desať rokov a 35-ročná Barbora Škrlová, ktorá sa napriek dospelému veku vydávala za dievčatko Aničku, má ísť do väzenia na päť rokov.

Vyšetrovanie prípadu mladej Rakúšanky Natasche Kampuschovej, ktorá strávila osem a pol roka v zajatí, sa opäť otvorí. Dnes 20-ročná Kampuschová súhlasí s ďalším vyšetrovaním. Jej právnik Gerald Ganzger uviedol, že zostali otvorené niektoré otázky, ktoré treba prešetriť. Pôjde najmä o to, či za únosom vtedy 10-ročnej Kampuschovej nestáli ešte ďalšie osoby.

Česká Štátna potravinárska inšpekcia v piatok varovala pred konzumáciou čínskych cukríkov White Rabbit s logom v podobe bieleho zajačika. Balenie váži 227 gramov a má záručnú lehotu do novembra 2009. Cukríky, na ktoré inšpekciu kvôli nadlimitnému obsahu melamínu v mliečnej zložke upozornil európsky systém včasnej výstrahy, sa však do Česka doviezli už vo februári a asi dvadsať balení sa aj predalo.

Doma
Zákonodarcovia odobrili otvorenie druhého piliera. Zároveň schválili vládny návrh zákona, ktorým Slovensko pristúpilo na 100-percentú garanciu vkladov občanov v bankách. Vklady v bankách na Slovensku budú v bezpečí. V prípade krachu banky dostane klient od štátu sto percent vkladu bez ohľadu na to, akú sumu vložil. Vláda má v úmysle zákonom o ochrane vkladov upokojiť bankový sektor na Slovensku.

Policajný prezident Ján Packa už nariadil potrestanie policajta, ktorý má byť zodpovedný za Slotov nezákonný policajný sprievod na stranícku akciu stavania dvojkríža v Pavlovciach v okrese Vranov nad Topľou. Za prešľapy predsedu SNS bude pykať radový policajt z Hanušoviec. Policajt bol v hliadke, ktorá Slotov mercedes sprevádzala. Zapnutým majákom podľa kontroly Policajného prezídia porušil interné predpisy.

ŠPORT

Tenistka Dominika Cibulková má za sebou najlepšiu sezónu kariéry. Zverenka trénera Vladimíra Pláteníka končila rok 2007 ako 51. hráčka svetového rebríčka, teraz poskočila do najlepšej dvadsiatky a stala sa hráčkou širšej špičky. Keďže turnaj v rakúskom Linzi bol pre 19-ročnú z Piešťan pochádzajúcu tenistku posledným v sezóne 2008, po prehre v 2. kole s Taliankou Flaviou Pennettovou ponúkla krátku retrospektívu svojho tenisového roka.

Januárový presun Davida Beckhama na hosťovanie do talianskeho futbalového klubu AC Miláno je stále otázny. Vedenie americkej Major League Soccer oznámilo, že hráč musí byť naspäť vo svojom materskom klube na začiatku sezóny 2009/2010. Miláno chce získať anglického reprezentanta do konca jarnej časti ligy, čo by v tomto prípade nebolo možné, keďže MLS štartuje už v marci.

Vedenie klubu KHL Avangard Omsk zamestnalo otca hokejistu Alexeja Čerepanova, ktorý zomrel pred dvoma týždňami na zlyhanie srdca počas zápasu Čechov - Omsk. Čerepanov starší bude zodpovedať za prípravu mladých hráčov.

**********************************

NOC:
Oblačno až zamračené a hmlisto. Na niektorých miestach zmenšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 4 až 0 st.
Slabý premenlivý vietor.

SOBOTA:
Oblačno až zamračené a hmlisto. V priebehu dňa miestami zmenšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, na severe miestami okolo 6 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Vietor severných smerov 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).