Thursday, October 30, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 30.10.2008

* Malým podnikom pomôže Európska investičná banka

* Európska komisa chystá pomoc pre ľudí, ktorí prišli o zamestnanie kvôli finančnej kríze

* Ekonomická dôvera v eurozóne poklesla

* V prešovskom kraji nahlásilo hromadné prepúšťanie 5 firiem

* Telesné tresty na deťoch budú zakázané

* Aj zajtra bude fúkať silný vietor

Príjemný podvečer

Britský predseda vlády Gordon Brown dnes vyzval Európsku investičnú banku na zvýšenie pôžičiek pre malé podniky, ktoré trpia celosvetovým zhoršením úverových podmienok a hroziacou recesiou. O využití zdrojov z Európskej investičnej banky na pomoc podnikom v Európe už premiér Brown rokoval aj francúzskym prezidentom Sarkozym a nemeckou kancelárkou Merkelovou. Podľa britskej vlády by malé a stredné podniky mohli získať dodatočné financie vo výške 4 mld. libier (GBP) vo forme pôžičiek ako časti z celoeurópskeho finančného balíčka, ktorý predstavuje 24 mld. GBP.

Európska komisa chystá pomoc pre ľudí, ktorí pre svetovú hospodársku a finančnú krízu prišli o zamestnanie. Podľa šéfa komisie Barrosa by Európska únia mohla na pomoc využiť peniaze zo sociálneho fondu. Konkrétne podmienky na uvoľnenie peňazí z fondu zverejní o mesiac. Pre krízu príde na celom svete o prácu približne 20 miliónov ľudí. A to hlavne v automobilovom priemysle, finančných službách, v realitných službách a v stavebníctve.

Ekonomická dôvera v eurozóne poklesla v októbri na najnižší stupeň od roku 1993, čím zároveň utrpela najväčší medzimesačný pokles vo svojej histórii. Spotrebiteľská dôvera poklesla v sledovanom mesiaci na mínus 24 bodov, čo naznačuje, že ľudia obmedzujú výdavky a vytvárajú tlak aj na výrobcov. Tieto údaje tak poukazujú na blížiacu sa recesiu v 15-člennej menovej únii počas súčasnej finančnej krízy.

Úrad práce v Prešove eviduje päť firiem z okresov Prešov a Sabinov, ktoré v posledných troch mesiacoch nahlásili hromadné prepúšťanie. O prácu by malo prísť 276 ľudí. Najnovšia informácia o prepúšťaní je zo spoločnosti ZVL TS, s.r.o., Prešov, kde prepustia 50 pracovníkov. Výrobca automobilového príslušenstva VAP Prešov s.r.o. nahlásil hromadné prepúšťanie 85 pracovníkov v polovičke septembra. O prácu zrejme príde aj 60 zamestnancov firmy FCT electronic Slovakia s.r.o., Prešov, ktorá vyrába káblové zväzky pre telekomunikačný priemysel. Spomínané spoločnosti odôvodnili prepúšťanie zlou hospodárskou situáciou i stratou objednávok.

Ešte v auguste nahlásila hromadné prepúšťanie 35 ľudí Imuna Pharm a.s. Šarišské Michaľany. Doteraz prepúšťanie nezrealizovali a do konca mesiaca by nemali ísť žiadne výpovede z dôvodu nadbytočnosti, informovala spoločnosť. Hromadné prepúšťanie 46 zamestnancov nahlásila aj krajčírska výroba v Chminianskej Novej Vsi. Aj v týchto dvoch prípadoch je ako dôvod uvedená zlá hospodárska situácia. Tieto firmy však nahlásili hromadné prepúšťanie ešte skôr ako prepukla finančná kríza vo svete.

Spoločnosť Embraco Slovakia do konca roka prepustí ďalších 310 zamestnancov. V polovici októbra pritom spoločnosť už prepustila 142 ľudí. V októbri pokračoval pokles dopytu po výrobkoch spoločnosti Embraco Slovakia. Keďže v uplynulých dňoch pre celosvetovú krízu firme zrušili už potvrdené objednávky, je nútená pristúpiť ku krajnému riešeniu a prepustiť ďalších zamestnancov, informoval generálny riaditeľ Embraco Slovakia Miloš Čeretka. "Týmto však chránime prácu pre zostávajúcich zamestnancov a konkurencieschopnosť našej spoločnosti," uviedol. Aj po oznámení o prepustení viac ako 300 zamestnancov zostáva Embraco Slovakia najväčší zamestnávateľ v okrese Spišská Nová Ves.

Kurzy NBS platné od zajtra:

EUR1 30,39
USA 23,31
GBP1 38,41

SPORT

Hokejisti Slovana Bratislava prehrali včera v domácej Samsung Aréne vo svojom druhom zápase Ligy majstrov s ruským Salavatom Julajev Ufa 2:4. Slovenský majster sa najbližšie stretne doma s Mountfieldom v stredu 19. novembra.

Po prvých dvoch mesiacoch Kontinentálnej hokejovej ligy sa spomedzi veľkého počtu zahraničných hráčov okrem Čechov a Kanaďanov výrazne presadzujú Slováci, ktorých je v kluboch súťaže 16. V najsledovanejšej štatistike sa darí najviac Čechom, dvojica Jan Marek a Jaromír Jágr sú na čele kanadského bodovania s 30 bodmi. Potešiteľné pre slovenských fanúšikov aj reprezentačných trénerov je, že v prvej desiatke figurujú aj dvaja slovenskí hráči. Na 6. mieste je útočník moskovského Spartaka Branko Radivojevič s 23 bodmi a desiatku uzatvára legionár lotyšského Dinama Riga Marcel Hossa s 20 bodmi.

Slovenský futbalový reprezentant Marek Hamšík zažiaril vo včerajšom zápase talianskej Serie A, v ktorom jeho Neapol doma zdolal Regginu 3:0. Hamšík prihral na dva góly. Vďaka výborným výkonom sa dostal do najlepšej jedenástky stredajšieho kola podľa serveru www.goal.com. Ako ďalej píše, Hamšík sa stáva pravidelnou súčasťou najlepších jedenástok v jednotlivých kolách talianskej najvyššej súťaže. Proti Reggine podal brilantný výkon, väčšina akcií išla práve cez neho.

Futbalisti MŠK Žilina sa stali poslednými štvrťfinalistami jubilejného 40. ročníka Slovenského pohára. V dohrávanom stretnutí 3. kola doma zvíťazili nad Spartakom Trnava vďaka gólu Petra Štyvara najtesnejším rozdielom 1:0. Žilinčania budú o účasť v semifinále bojovať so Slovanom Bratislava.

************************************

V noci bude polooblačno, vo východnej polovici oblačno a ojedinele občasný dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 10 až 6 st. Silný vietor 15 až 30 km/h, na horách a v nárazoch miestami aj v nižších polohách okolo 55 km/h.
Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor.

Zajtra cez deň mála časom zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 13 až 17 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.
Naďalej nepríjemný vietor 20 až 30 km/h, na horách a miestami aj v nižších polohách v nárazoch okolo 55 km/h.
Na hrebeňoch Tatier búrlivý vietor.