Thursday, October 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip dnes prídu do Popradu a Vysokých Tatier

7:00 24.10.2008 Michal

Her majesty Queen Elizabeth the 2nd and his royal highness prince Philip will pay an official visit to Poprad and High Tatras today.

Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip dnes prídu do Popradu a Vysokých Tatier.

Japan's Nikkei stock index continues to fall, losing 5%, as South Korea says its economy is at a four-year low.

Japonský index Nikkei naďalej klesá a stráca ďalších 5%. Južná Kórea hovorí, že jej ekonomika je na štvorročnom minime.


The oil producers' cartel Opec meets in Vienna to discuss possible production cuts as it tries to shore up falling prices.


Viedni sa schádzajú členovia skupiny OPEC a snažia sa zastaviť klesanie cien ropy.

*********************

Dnes pred obedom odletí kráľovná a vojvoda z Bratislavy do Popradu. Na poludnie sa v sprievode prezidentského páru prejdú po Starom Smokovci a vyvezú na Hrebienok. Slávnostne pomenujú chodník postavený v rámci projektu Tatry bez bariér. Následne sa program britského kráľovského páru načas rozdelí.

Kráľovná si v sprievode prezidenta v Spišskej Sobote prezrie kostol Svätého Juraja s historickým oltárom Majstra Pavla. Námestie v Spišskej Sobote zaplnia viacerí ľudoví umelci, medzi nimi aj hendikepovaní tvorcovia, rómska hudba a slovenský folklórny tanec.

Princ Filip sa zatiaľ v Starom Smokovci spolu so Silviou Gašparovičovou zastaví na konferencii Tatranskej školy regionálneho rozvoja. Princ Filip bol dlhé roky predsedom Svetového fondu na ochranu prírody, v Tatrách zasadí strom. Potom si v Hoteli Aquacity v Poprade vypočujú argumenty mladých "advokátov klímy“ pracujúcich v rámci projektu Britskej rady na Slovensku a prezrú si expozíciu o geotermálnom fungovaní akvaparku.

Kráľovský pár sa opäť stretne okolo 13:00 v Poprade. Na záver návštevy zavíta kráľovná Alžbeta a princ Filip na popradský zimný štadión, kde sa bude hrať priateľský hokejový zápas medzi miestnym Popradom a anglickým tímom Guildford Flames. Britský kráľovský pár odletí z Popradu do vlasti krátko popoludní.

Kurzy NBS:
EUR1 30,56
USD1 23,85
GBP1 38,66

SPORT

Hokejový Klub Aquacity ŠKP Poprad včera v predohrávke porazil Slovenskú 20 - 3:0 . Všetky tri góly Popradu vsietil Bartánus.

Futbalisti MŠK Žilina prehrali v 1. kole F-skupiny hlavnej súťaže Pohára UEFA s nemeckým Hamburgerom SV 1:2 (0:2).

**********************

Jasno až polooblačno. Ráno v nižších polohách ojedinele hmlisto.
Najvyššia denná teplota 10 až 14 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.
Prevažne slabý, na východe spočiatku severný vietor 10 až 20 km/h.