Thursday, October 23, 2008

Pripravil Michal Novák: V Bagdade zaútočil samovrah na konvoj ministra

10:00 23.10.2008

A ruling British monarch will pay an official visit to Slovakia for the first time in the history of the country today and tomorrow. Queen Elizabeth II and the Duke of Edinburgh will visit Bratislava on the first day. Tommorow they will come to Poprad.

Slovensko čaká dnes a zajtra vôbec prvá návšteva vládnuceho britského monarchu. Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip navštívia najprv Bratislavu, odkiaľ zajtra odletia do Popradu.

President George W Bush will host the world's first global financial summit in the US on the 15 of November, a White House official has said.

Americký prezident George W. Bush bude hostiť ako prvý na svete globálny finančný summit v USA dňa 15. novembra. Informoval Biely dom.

US missiles' hit Pakistan school. Missiles thought to have been fired by the US have killed at least 11 students of a religious school in north-western Pakistan, witnesses say.

Americké rakety zasiahli v Pakistane školu. Priútoku zahynulo najmenej 11 študentov z náboženskej školy v severo-západnom Pakistane, hovoria svedkovia.

9 people have been killed in Baghdad in an apparent suicide bomb attack on a convoy carrying the Iraqi government's minister of labour. Minister was not harmed by the blast.

9 ľudí zahynulo pri samovražednom útoku v Iraku na ministerský konvoj. Minister nebol zranený.

It will be cloudy and rainny in Slovakia today.

***********

Prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou privítajú britský kráľovský pár tesne predpoludním v bratislavskom Prezidentskom paláci. Na obed sa kráľovský pár stretne s občanmi hlavného mesta pri prechádzke Primaciálnym a Hlavným námestím.

K tragickému pracovnému úrazu došlo v stredu popoludní v Košiciach. 34-ročný Ľubomír H. z Prešova, zamestnanec košickej firmy, pracoval na streche internátu školy na Južnej triede. Zo strechy spadol spolu so závesnou konštrukciou a utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol.

Kurzy NBS:
EUR1 30,49
USD1 23,74
GBP1 38,68

SPORT

V stredajších štyroch stretnutiach 2. kola skupinovej fázy hokejovej Ligy majstrov sa zrodili až tri víťazstvá hosťujúcich tímov. Na domácom ľade uspeli iba České Budějovice, ktoré v C-skupine nezaváhali proti slovenskému majstrovi Slovanu Bratislava a zdolali ho 5:2.

V A-skupine si ruský Metallurg Magnitogorsk poradil na ľade fínskeho Oulu 2:0. Fínsky majster prehral už po druhý raz a prakticky stratil šancu na postup do semifinále. Ďalší fínsky zástupca Espoo Blues zvíťazil na pôde švajčiarskeho mužstva SC Bern 3:1. Zürich Lions zvíťazil na ľade švédskeho Linköpingu zvíťazil vysoko 7:2 a dva góly hostí strelil aj slovenský útočník Peter Sejna.

V noci sa zo slovenských hokejistov v NHL bodovo presadil len útočník Detroit Red Wings Marián Hossa. Svojou piatou asistenciou v sezóne pomohol svojmu tímu k triumfu na ľade St. Louis Blues 4:3.

Výsledky - streda:
Ottawa - Florida 1:3
Philadelphia - San Jose 6:7 po sam. nájazdoch
New Jersey - Dallas 5:0
Chicago - Edmonton 3:0

LM vo futbale:
Bordeaux - Kluž 1:0
FC Chelsea - AS Rím 1:0
Inter Miláno - Famagusta 1:0
Panathinaikos Atény - Werder Brémy 2:2
Šachťor Doneck - Sporting Lisabon 0:1
FC Bazilej - FC Barcelona 0:5
Atlético Madrid - FC Liverpool 1:1
Eindhoven - Olympique Marseille 2:0

************************

Veľká oblačnosť až zamračené a postupne na viacerých miestach dážď alebo prehánky, na horách od cca 1600 m zrážky snehové.
Popoludní na západe ubúdanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 10 až 15, na Orave, Liptove, Spiši
a Zamagurí okolo 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m klesne na cca 2 st.
Severozápadný až severný vietor 15 až 30 km/h, miestami
v nárazoch okolo 50 km/h, ktorý popoludní zoslabne.