Thursday, October 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Embraco prepúšťa vo veľkom

15:00 30.10.2008

Britský predseda vlády Gordon Brown dnes vyzval Európsku investičnú banku na zvýšenie pôžičiek pre malé podniky, ktoré trpia celosvetovým zhoršením úverových podmienok a hroziacou recesiou. O využití zdrojov z Európskej investičnej banky na pomoc podnikom v Európe už premiér Brown rokoval aj francúzskym prezidentom Sarkozym a nemeckou kancelárkou Merkelovou. Podľa britskej vlády by malé a stredné podniky mohli získať dodatočné financie vo výške 4 mld. libier (GBP) vo forme pôžičiek ako časti z celoeurópskeho finančného balíčka, ktorý predstavuje 24 mld. GBP.

Ceny domov vo Veľkej Británii v októbri zaznamenali najvýraznejší medziročný prepad od roku 1991, keď poklesli o vyše 14 a pol %. Informovala o tom dnes britská stavebná sporiteľňa Nationwide. Po medziročnom 12a pol -percentnom poklese v septembri ceny oslabili už dvanásty mesiac za sebou. Analytici očakávajú, že ceny domov budú v nasledujúcich mesiacoch pokračovať v poklese, čím negatívne ovplyvnia už aj tak obmedzené spotrebiteľské výdavky a slabnúcu ekonomiku.

Okolo 190 tisíc rumunských učiteľov bude v novembri štrajkovať proti meškajúcemu 50 percentnému zvyšovaniu miezd. Premiér Popescu Tariceanu vydal dekrét, ktorým odďaľuje zvýšenie miezd schválené parlamentom do 1. apríla. Ako dôvod uviedol ekonomické problémy krajiny. Učitelia plánujú prerušiť vyučovania na dve hodiny 10. novembra a následne 18. novembra štrajkovať už celoplošne.

Dnes ráno po tom, ako silný vietor strhol veľkú časť strechy z továrne v Bruzoviciach vo východných Čechách, zomrel jeden človek. "Štyridsaťštyriročný zamestnanec spoločnosti sa snažil zabezpečiť strechu proti vetru, no pri páde medzi kusy plechu sa smrteľne zranil," povedal hovorca hasičov. Vietor, ktorý dosahoval 126 km/hod, prevrátil niekoľko stromov na východe krajiny. Strhol tiež komín a vyžiadal si uzavretie tunela na diaľnici D47, pretože vypadla elektrina. Podľa meteorológov má víchor počas dňa postupne slabnúť.

Spoločnosť Embraco Slovakia do konca roka prepustí ďalších 310 zamestnancov. V polovici októbra pritom spoločnosť už prepustila 142 ľudí. V októbri pokračoval pokles dopytu po výrobkoch spoločnosti Embraco Slovakia. Keďže v uplynulých dňoch pre celosvetovú krízu firme zrušili už potvrdené objednávky, je nútená pristúpiť ku krajnému riešeniu a prepustiť ďalších zamestnancov, informoval generálny riaditeľ Embraco Slovakia Miloš Čeretka. "Týmto však chránime prácu pre zostávajúcich zamestnancov a konkurencieschopnosť našej spoločnosti," uviedol. Aj po oznámení o prepustení viac ako 300 zamestnancov zostáva Embraco Slovakia najväčší zamestnávateľ v okrese Spišská Nová Ves.

SPORT

Po prvých dvoch mesiacoch Kontinentálnej hokejovej ligy sa spomedzi veľkého počtu zahraničných hráčov okrem Čechov a Kanaďanov výrazne presadzujú Slováci, ktorých je v kluboch súťaže 16. V najsledovanejšej štatistike sa darí najviac Čechom, dvojica Jan Marek a Jaromír Jágr sú na čele kanadského bodovania s 30 bodmi. Potešiteľné pre slovenských fanúšikov aj reprezentačných trénerov je, že v prvej desiatke figurujú aj dvaja slovenskí hráči. Na 6. mieste je útočník moskovského Spartaka Branko Radivojevič s 23 bodmi a desiatku uzatvára legionár lotyšského Dinama Riga Marcel Hossa s 20 bodmi.

Organizátori Veľkej ceny Austrálie pretekov formuly 1 vykázali za posledný ročník stratu vo výške 40 miliónov austrálskych dolárov. Za posledný rok poklesli najmä príjmy a výdavky na organizáciu sa zvýšili o 5 miliónov AUD, navyše veľké investície vyvolala modernizácia okruhu. Veľká cena Austrálie sa jazdí 23 rokov.

************************************

V noci bude polooblačno, vo východnej polovici oblačno a ojedinele občasný dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 10 až 6 st. Silný vietor 15 až 30 km/h, na horách a v nárazoch miestami aj v nižších polohách okolo 55 km/h.
Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor.

Zajtra cez deň mála časom zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 13 až 17 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.
Naďalej nepríjemný vietor 20 až 30 km/h, na horách a miestami aj v nižších polohách v nárazoch okolo 55 km/h.
Na hrebeňoch Tatier búrlivý vietor.