Tuesday, October 28, 2008

Pripravil Michal Novák: Do USA bez víz od 17. novembra

11:00 28.10.2008

Občania Slovenska budú môcť cestovať bez víz do Spojených štátov amerických od 17. novembra. Dnes to potvrdil americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff. Americký prezident George Bush oznámil 17. októbra zrušenie víz pre sedem krajín, medzi ktorými je aj Slovensko. Do USA budú môcť občania cestovať bez víz na turistickú alebo obchodnú cestu nepresahujúcu 90 dní. Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák uviedol, že týmto rozhodnutím ako by sme odstránili posledný kameň železnej opony a sny spred roka 1989 sa tak napĺňajú.

Ak Baracka Obamu na budúci týždeň zvolia za amerického prezidenta, sklame mnohých svojich európskych obdivovateľov, ktorí zistia, že nemá žiadny "čarovný prútik", aby zmenil americkú zahraničnú politiku, varujú analytici. Podľa ich slov americký demokratický kandidát, ktorého Európania vo výraznej miere uprednostňujú pred jeho republikánskym rivalom Johnom McCainom, pravdepodobne zmení len štýl a nie obsah diplomacie. Posledné prieskumy ukazujú, že 78 percent Francúzov, 72 percent Nemcov, a takmer polovica Britov by chcela ako víťaza volieb v USA 4. novembra vidieť Baracka Obamu.

Pre stále vyšie ceny potravín celosvetový počet hladujúcich ľudí v ďalšom roku presiahne jednu miliardu. Uviedol nezávislý expert Rady OSN pre ľudské práva. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo v septembri uviedla, že celkový počet hladujúcich ľudí dosahuje najmenej 925 miliónov. Expert situáciu vo svete zhodnotil ako "alarmujúcu".

Po tropickej búrke, ktorá zasiahla v pondelok v neskorých hodinách pobrežie Bangladéša, zahynulo najmenej 15 ľudí, ďalších najmenej 200 je zranených, informovali dnes záchranári. Búrka zaplavila stovky dedín a postŕhala elektrické vedenia v oblasti.

Slovensko má vo Vietname nové veľvyslanectvo, ktoré v Hanoji otvoril premiér Robert Fico. Ako zdôraznil, nové veľvyslanectvo by malo pomôcť k zlepšeniu slovensko-vietnamských vzťahov, najmä pokiaľ ide o ekonomickú spoluprácu.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu možno opäť zníži produkciu ropy. Stať sa tak môže na ďalšom stretnutí kartelu, ktoré sa bude konať v decembri. "Pri diskusii o poslednom znížení objemu produkcie musíme počkať, kým uvidíme, ako sa bude správať trh v nasledujúcich týždňoch. Ak sa bude cena ropy aj naďalej znižovať, ovplyvní to všetko," dodal zástupca Líbye.

Podľa informácií agentúry Reuters francúzsko-belgická finančná skupina Dexia oznámila straty v objeme 82 mil. Eur vyplývajúce z nadmerného vystavenia kurzovému riziku na Slovensku.. Strata bude mať podľa vyjadrení skupiny Dexia malý dopad na finančnú pozíciu Dexia banky Slovensko. Majoritný akcionár slovenskej Dexia banky, poskytol finančné ručenie na zasiahnuté pozície. Dexia zároveň vymenila šéfa lokálnej bankovej pobočky. Novým šéfom banky na Slovensku sa stáva Marc Lauwer, staronový predseda predstavenstva banky, ktorý v nej pôsobil v rokoch 2004 až 2006.

Svetová finančná kríza zanechala svoje stopy aj vo Vrábľoch. Prepúšťanie zamestnancov už ohlásili tri spoločnosti, z toho dve budú prepúšťať hromadne. "Sú to všetko zahraničné firmy, ktoré sú naviazané na celosvetovú ekonomiku, to znamená, že každý otras alebo turbulencia sa ich týka,“ uviedol primátor mesta Vrábľe Tibor Tóth. Vo firme Kongsberg príde o prácu 180 ľudí, firma Connect Systems Slovakia prepustí všetkých 130 zamestnancov a spoločnosť Matador Automotive zatiaľ presný počet o neuviedla, pôjde však o niekoľko desiatok ľudí.

Európsky akciový trh v pondelok spadol na päť a pol ročné minimum, keď ho nadol stiahli obavy z poklesu svetového hospodárstva. Akcie spoločnosti Volkswagen aj napriek tomu prudko vyskočili po tom, čo automobilka Porsche zvýšila svoj podiel v nemeckom konkurentovi.

Americká burza zaznamenala v pondelok svoj najhorší deň za posledného päť a pol roka, čím sa pre obavy z recesie rozšíril svetový výpredaj na akciových trhoch. Pod pokles sa podpísali najmä energetické spoločnosti, a to pre obavy z oslabenia dopytu po energii. Index Dow Jones si odpísal takmer dve a pol % .

Tokijská burza dnes naopak vzrástla o viac ako 6 %, pod čo sa podpísali exportéri ako Honda Motor vďaka oslabeniu japonského jenu.

SPORT

Ľuboš Micheľ, ktorý pred niekoľkými dňami z osobných a zdravotných dôvodov náhle ukončil svoju úspešnú kariéru rozhodcu , sa včera stal riaditeľom nového medzinárodného oddelenia ukrajinského klubu Šachťor Doneck. Informáciu o spolupráci 40-ročného stropkovského rodáka s účastníkom skupinovej fázy Ligy majstrov priniesla oficiálna internetová stránka klubu.

Marián Hossa pokračuje v NHL vo výborných výkonoch, v pondelok po zápase v Los Angeles, ktorý jeho Detroit vyhral 4:3 po samostatných nájazdoch, ho vyhlásili za druhú hviezdu stretnutia. Hossa strelil svoj piaty gól v sezóne. Michal Handzuš v domácom drese prihrával na jeden gól.

Do štatistík sa asistenciami zapísali aj obrancovia Andrej Sekera z Buffala a Zdeno Chára z Bostonu. Diváci súboja Edmonton - Boston čakali na gól až do 64. min.

Slovenský brankár Peter Budaj z Colorada Avalanche a útočník Detroitu Red Wings Marián Hossa si v NHL vyslúžili vyhlásenie za druhú a tretiu hviezdu minulého týždňa hokejovej súťaže. Jednotkou sa stal krídelník Calgary Flames Jarome Iginla. Vôbec prvýkrát sú medzi ocenenými v jednom týždni až dvaja Slováci.

**********************

Oblačno až zamračené a miestami občasný dážď.
V nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 10 až 14 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.
Vietor južných smerov 15 až 30 km/h, na hrebeňoch hôr okolo 50 km/h.