Wednesday, October 29, 2008

Pripravil Michal Novák: EK navrhne zvýšenie krízového fondu únie na 25 mld. eur

16:00 29.10.2008

Európska komisia oznámila, že navrhne zvýšenie krízového fondu únie na 25 mld. eur ako súčasť balíčka na záchranu ekonomík EÚ, ktoré balansujú na pokraji recesie. Európsky finančný fond v súčasnosti disponuje 12 mld. Eur

Finančná kríza spomalí ekonomický rast a povedie k ďalšiemu prepúšťaniu. Pripustili to viacerí ekonómovia aj viceguvernér Národnej banky Slovenska Martin Barto. Prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko hovorí aj o alternatíve k prepúšťaniu vo forme znižovania alebo zastavenia rastu platov.

Spoločnosť Whirlpool Corporation plánuje v celosvetovom meradle znížiť do konca roku 2009 náklady vo všetkých oblastiach. Znižovanie sa dotkne asi 5 000 pracovných miest, vrátane asi tisícky v Európe. Spoločnosť však neplánuje zatvárať európske závody. Popradský závod vyrába aj naďalej podľa plánov na tento rok a reaguje len na typickú sezónnosť výroby domácich spotrebičov. Hromadné prepúšťanie zamestnancov popradského závodu v súčasnosti nehrozí.

Premiér Robert Fico sa bude sťažovať na médiá a podnikne aj právne kroky. Oznámil to po dnešnom rokovaní vlády. Fica pobúrilo informovanie o jeho návšteve Vietnamu. Novinárov opakovane nazval idiotmi. Podľa neho bola kedysi komunistická tlač ústretovejšia k disidentom, ako je dnešná tlač k jeho vláde. „Hulvátskym, idiotským spôsobom atakujete vládu Slovenskej republiky,“ vyhlásil Fico. „My sme tam zase prišli poslední, všetci sú tam. A idiot napíše, že idem robiť kšeft pre J&T, komentoval článok v dnešnej Pravde.“ Dodal, že tento „kšeft“ znamená prácu pre 2 200 ľudí v Tlmačoch na desať rokov.

Premiér Robert Fico chce stále prepojiť Bratislavu a Košice diaľnicou do roku 2010. "Tento plán stále zostáva v hre, samozrejme za predpokladu, že sa nám podaria zrealizovať PPP projekty," povedal Fico. Podľa premiéra jedine zlyhanie projektov formou verejno-súkromného partnerstva (PPP) kvôli finančnej kríze môže spomaliť plán výstavby diaľnic a rýchlostných ciest.

Mládežníckemu skokanskému športu vo Vysokých Tatrách pravdepodobne definitívne odzvonilo. Súkromná firma začala minulý týždeň búrať dva skokanské mostíky v areáli Jamy v Tatranskej Lomnici. "To, čo sa stalo minulý týždeň v Tatranskej Lomnici sa nedá pomenovať inak, ako športová tragédia. Obidva mostíky boli bez akéhokoľvek oficiálneho povolenia surovo odpílené a zničené,“ informoval médiá predseda Telovýchovnej jednoty Tatranská Lomnica Ján Vaverčák. Dnes sú búracie práce na mostíkoch pozastavené, na ich mieste však zostali už len železobetónové základy.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,47
USD1 23,87
GBP1 38,28

SPORT

Ukrajinský minister pre rodinu, mládež a šport Jurij Pavlenko vyhlásil, že jeho krajina bude kandidovať na usporiadanie majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2014. Okrem Ukrajiny sa uchádzajú o usporiadanie svetového šampionátu v ľadovom hokeji v roku 2014 aj Bielorusko, Maďarsko a Česko.

**************************************

V noci bude oblačno až zamračené a miestami občasný dážď alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 14 až 10 st. pomerne silný vietor 10 až 30 km/h, na horách a v nárazoch v nižších polohách miestami okolo 55 km/h.

Zajtra cez deň veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 14 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Južný vietor 20 až 30 km/h, na horách a v nárazoch v nižších polohách miestami 55 až 70 km/h. Na hrebeňoch Tatier víchrica.