Thursday, October 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Ceny ropy včera vzrástli o viac ako 7 %

11.00
Počet obetí silného zemetrasenia na juhozápade Pakistanu dosiahol najmenej 215 a očakáva sa, že ďalej porastie. Pakistan včera na svitaní zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,4 a niekoľko silných následných otrasov, ktoré zničili stovky domov a vyvolali zosuvy pôdy.

Ceny ropy včera vzrástli o viac ako 7 % po tom, čo zníženie úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou o pol percentuálneho bodu výraznejšie znížilo hodnotu dolára. Hodnota ľahkej americkej ropy si pripísala takmer 5 dolárov na 67,50 USD za barel.

Prezidentský kandidát americkej Demokratickej strany Barack Obama pripustil, že v prípade volebného víťazstva môžu v jeho vláde pôsobiť aj členovia terajšej vládnucej Republikánskej strany. V televíznom interview zároveň odmietol potvrdiť špekulácie, podľa ktorých by mal v novom kabinete byť aj súčasný minister obrany Robert Gates.

Vládnym návrhom novely zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní záchytiek pokračuje rokovanie schôdze nášho parlamentu. Záchytnú izbu budú môcť prevádzkovať fyzické osoby či firmy po dohode s mestom alebo obcou. Podľa ZMOS-u sa však štát nemôže zbaviť zodpovednosti za záchytky. Podľa nich zriaďovanie môže byť jedine prenesenou kompetenciou výkonu štátnej správy.

V Bratislave na Patrónke dnes ráno havaroval autobus MHD. Zranilo sa 7 ľudí vrátane vodiča. Previezli ich do viacerých nemocníc v meste. Autobus údajne zachytil stĺp verejného osvetlenia a skončil mimo vozovky. Okolnosti nehody vyšetrujú, u šoféra alkohol nezistili.

Hokejisti Slovana Bratislava prehrali svoj druhý zápas v C-skupine Ligy majstrov, keď na domácom ľade nestačili na ruského šampióna Salavat Julajev Ufa a podľahli mu 2:4.
Slovan sa v súťaži najbližšie predstaví 19. novembra, keď v Samsung Aréne privíta České Budějovice.

Futbalisti MŠK Žilina sa stali poslednými štvrťfinalistami Slovenského pohára. V dohrávanom stretnutí 3. kola doma zvíťazili nad Spartakom Trnava vďaka gólu Petra Štyvara najtesnejším rozdielom 1:0. Žilinčania budú o účasť v semifinále bojovať so Slovanom Bratislava.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa dnes predstaví v súboji 2. kola dvojhry proti Litovke Line Stančiuteovej na turnaji ITF Ritro Slovak Open v Bratislave. Víťazka postúpi do zajtrajšieho štvrťfinále. Možnosť zahrať si v rámci dnešného programu má aj deblový pár Lenka Juríková, Kristína Kučová. Ten si však musí ešte len vybojovať účasť vo štvrťfinále v súboji 1. kola s českou dvojicou Andrea Hlaváčková - Lucie Hradecká.

***************************************
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky. Na západe popoludní ustávanie zrážok a neskôr čiastočné zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 14 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Silný vietor v nárazoch v nižších polohách miestami do 20 m/s. Na hrebeňoch hôr víchrica.