Thursday, October 23, 2008

pripravila katarína plavčanová In the afternoon, they will visit the Devin Castle Popoludní navštívi kráľovský pár hrad Devín

14.00
Her majesty Queen Elizabeth the 2nd and his royal highness prince Philip are already in slovakia

Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip sú už na Slovensku.

The Queen arrived with her spouse, Prince Philip, on today before the noon. Our President with his spouse welcome the royal couple in the Presidential Palace. At lunchtime, the Queen will meet with citizens of Bratislava during their walk in the Primacialne Namestie Square and the Main Square. Then they are invited to a reception hosted by the British Ambassador Michael Roberts. After the reception, they will attend a private lunch with Speaker of Parliament Pavol Paska, Prime Minister Robert Fico and Foreign Minister Jan Kubis.

Kráľovná priletela dnes predpoludním so svojim manželom princom Filipom na návštevu Slovenska. Prezident Gašparovič s manželkou privítal kráľovský pár v prezidentskom paláci. Potom sa kráľovná stretne s bratislavčanmi pri prechádzke na Primaciálne a Hlavné námestie. S britským veľvyslancom Michaelom Robertsom sa kráľovná stretne na britskej ambasáde. Po tejto recepcii je pripravený súkromný obed s predsedom parlamentu Pavlom Paškom, premiérom Ficom a ministrom zahraničia Kubišom.

In the afternoon, they will visit the Devin Castle, where they will celebrate renewed partnership between Great Britain and Slovakia. On this occasion, the royal couple will meet with the Slovak veterans of WW II, sir Nicholas Winton and people, whom he rescued as children in 1939. After doing the sightseeing of the Devin ruins, Her Majesty will lay a wreath to victims of the communist regime at the Gate of Freedom and will unveil a monument of the Iron Curtain. At the end of the first day, the Slovak President will host a state banquet for the guests.)

Popoludní navštívi kráľovský pár hrad Devín. Pri tejto príležitosti sa stretnú s veteránmi z druhej svetovej vojny. S Nicholasom Wintonom a s ľudmi, ktorých zachránil v roku 1939. Po prehliade ruín hradu Jej Veličenstvo položí vence obetiam komunizmu pri Bráne slobody a tiež odhalí monument pripomínajúci Železnú oponu. Posledným bodom prvého dňa návštevy sa kráľovský pár zúčastní banketu v Redute.

President George Bush will host the world's first global financial summit in the USA on the 15 of November, a White House official has said.

Americký prezident George Bush bude hostiť ako prvý na svete globálny finančný summit v USA dňa 15. novembra. Informoval Biely dom.

Česká koruna sa dnes na začiatku obchodovania oslabila za hranicu 26 Kč za euro. V polovici júla sa pritom obchodovalo euro približne za 23 Kč a dolár za 14,50 Kč. V súčasnosti je potrebné za dolár zaplatiť viac ako 20 Kč.

Slovenská obchodná a priemyselná komora tvrdí, že finančná kríza sa dotkne aj Slovenska. V niektorých odvetviach by sme mohli zaznamenať pokles výroby až o 30 percent. Pôvodná hypotekárna kríza totiž postupne zasahuje aj reálnu ekonomiku. lavným prejavom krízy pritom bude podľa neho postupné spomalenie ekonomického rastu jednotlivých krajín. Ako ďalej uviedol, kríza sa v súčasnosti na Slovensku dotýka predovšetkým automobilového priemyslu, stavebníctva a časti strojárskej výroby. V týchto segmentoch by mohla v tomto roku spôsobiť pokles výroby o 30 %.

Hokejistom Slovana Bratislava nevyšiel krst ohňom v 1. ročníku Ligy majstrov. V Českých Budějoviciach podľahli predposlednému tímu českej extraligy 2:5.

Premiérové vystúpenie slovenského vicemajstra MŠK Žilina v skupinovej fáze Pohára UEFA sa blíži. Už len hodiny delia futbalistov od úvodného výkopu, ktorý je naplánovaný dnes na 18,30. Spolu s futbalistami nemeckého Hamburgu pricestovali pod Dubeň aj fanúšikovia z prístavného mesta. Šesť hodín pred duelom bol v meste pokoj. Určite tomu pomohlo aj počasie, keďže v Žiline stále padá drobný dážď. Skupinky nemeckých priaznivcov boli roztrúsené po krčmičkách.V meste je pokoj, Nemci sú disciplinovaní a veria svojim. Najviac medzi nimi rezonoval tip 0:2 pre ich miláčikov.

****************************
POPOLUDNIE:
Veľká oblačnosť až zamračené a miestami najmä na severe občasný slabý dážď.
Najvyššia denná teplota väčšinou 9 až 13 st., na krajnom severe miestami okolo 7 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m klesne na 2 st.
Severozápadný až severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), na západe miestami v nárazoch okolo 13 m/s (45 km/h) bude postupne zoslabovať.